site.btaСигнализираме за влошаването на живота в градовете заради по-дългите горещи вълни чрез експеримент, каза Балин Балинов от "Грийнпийс"

Сигнализираме за влошаването на живота в градовете заради по-дългите горещи вълни чрез експеримент, каза Балин Балинов от "Грийнпийс"
Сигнализираме за влошаването на живота в градовете заради по-дългите горещи вълни чрез експеримент, каза Балин Балинов от "Грийнпийс"
Снимка: кореспондент на БТА в Благоевград Красимир Николов/архив

С експеримент с термокамера от „Грийнпийс-България“ даваме сигнал за влошаването на качеството на живот в градовете заради все по-продължителните горещи вълни. Това каза за БТА Балин Балинов от неправителствената организация по повод инициативата в няколко града в страната тази седмица да бъде измерена с термокамера температурата на емблематични сгради. Във фейсбук бяха публикувани снимки на такива места в Пловдив, като на една от тях е отчетена температура от приблизително 70 градуса. Освен в Пловдив, този експеримент е бил направен в Димитровград и Хасково. Очаква се експертите да измерят с термокамера и температурата на сградите в София.

През настоящото лято наблюдаваме изключително дълги периоди с много високи температури. Това са т.нар. горещи вълни, които са се срещали и през миналото, но в по-кратки периоди от по два-три дни, коментира Балинов. Климатичните промени обаче са по-сериозни и продължителността на горещите вълни се отразява на околната среда, най-видимото проявление от това е засушаването, добави експертът. Много високите температури имат и сериозни последици върху здравето на хората, подчерта той.

Нужда от повече зеленина

Балинов обясни, че отчитането на температурите в града с термокамера показва нуждата от зеленина и най-вече важността на старите дървета. Ако има много повече зеленина, това би се отразило по-добре на живота на хората, защото няма нужда да убеждаваме гражданите за екстремните температури, те го усещат, заяви експертът. Той подчерта, че намаляването на зеленината задържа горещата вълна по-дълго време.

В горещо време площадите са празни, защото температурата на настилката може да надмине 60 градуса, това допълнително загрява тялото, коментира също Балинов. Той обърна внимание на още един проблем – че все още има домове, които не са добре изолирани. 

По думите на Балинов информацията за експеримента целенасочено не е дълга и е публикувана във фейсбук страницата на "Грийнпийс-България", за да може да бъде по-лесно възприета от хората и те да осъзнаят нуждата от промяна. Експертите предупреждават, че тази седмица ще е гореща и препоръчват още на гражданите да носят дрехи от естествени материи, да пият много течности и избягват стоенето на открито. 

Сушата и управлението на водните ресурси

От „Грийнпийс – България“ наблюдават и темата със засушаването и безводието. Балинов коментира, че трябва да се следи реакцията на институциите. БТА припомня, че тази тема влезе в политическия дебат тази седмица, а днес се очаква и изслушване на четирима министри заради безводието на места в страната. Очаква се в парламента да отговарят служебните министри на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, на енергетиката и на земеделието и храните.

Всяка следваща година оставянето на населени места на безводен режим е безотговорност, която политиците могат да оправдаят с политическа обстановка, но това не е нещо, което ще помогне на гражданите да се справят с проблема, коментира Балинов. Той подчерта, че сушата е заплаха за земеделието. Управлението на водните ресурси изисква сериозно отношение, добави също експертът. Според него трябва да се разследват и случаите за злоупотреба с водните ресурси и отклоняването на вода от язовири.

/РИ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:43 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация