site.btaБългарка откри частна детска кухня в Австрия

Българка откри частна детска кухня в Австрия
Българка откри частна детска кухня в Австрия
Снимка: Vanina Grabež / Sanus et Salvus

Българката Ванина Нинова-Грабеж откри частна детска кухня в Линц, пише здравният сайт на българите в Австрия Sanus et Salvus.

„Идеята се роди след като прекарах 3 месеца в България и имах възможността да ползвам държавната детска кухня“, разказа тя пред изданието. 

„След като се прибрах в Австрия, беше ми трудно да свикна отново да готвя сама, особено когато трябваше едновременно с това да посещавам лекции в университета“, добави Грабеж. 

Това я мотивира да създаде Babylicious dishes. „Така знам, че предлагаме на децата разнообразно меню всеки ден, приготвено от качествени продукти и био зеленчуци и плодове, а родителите могат да отделят повече време на децата си, без да се налага да прекарват часове в готвене и пазаруване“, обяснява основателката на кухнята. 

Babylicious dishes предлага меню за две възрастови групи: първа група: 8-12 месеца и втора група: 12-36 месеца. Менютата са съобразени със сезонните плодове и зеленчуци.

Храната се готви всяка сутрин и се издава веднага след приготвянето ѝ. Поръчките се осъществяват само през уебсайта на кухнята, като за получаването на храната се купува стартов пакет от термочанта и 3 стъклени бурканчета, с които родителите всеки ден получат храната. Локацията за получаване на храната е в центъра на Линц, на пешеходна улица, която е лесно достъпна с градския транспорт.

Менюто е съобразено с препоръките на Световната здравна организация (СЗО), то включва както млечни, така и месни продукти.

„Ако мога да сравня детската кухня в България и нашата, то бих казала, че със сигурност се вижда разликата в кулинарната култура и националните традиции в използването на различни зеленчуци, като например червеното цвекло, което не е толкова популярно в българската кухня“, коментира Ванина Нинова-Грабеж. 

„Естествено в нашето меню се включват главно ястия от австрийската кухня, но без да се хваля, мога да кажа, че храната, която предлагаме, е изключително богата на вкус и аромат“, добавя тя. 

Следващата ѝ цел е да отвори детски кухни във Виена и Грац, както и в други европейски страни.

„Детската ни кухня е един от малкото начини родителите да осигурят освен пълноценно и богато хранене на децата си, време за тях и тяхното порастване, а времето е безценно“, казва в заключение Грабеж. 

 

/АГ /

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:49 на 21.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация