site.btaСтотици майстори от турския град Газиантеп ще кандидатстват за Гинес с рекордно дълъг кебап

Стотици майстори от турския град Газиантеп ще кандидатстват за Гинес с рекордно дълъг кебап
Стотици майстори от турския град Газиантеп ще кандидатстват за Гинес с рекордно дълъг кебап
Снимка: Община Газиантеп

Тези дни 500 майстори в турския град Газиантеп приготвят кебап от месо, който ще бъде дълъг точно 2,5 км.

Газиантеп има славата на кулинарната столица на Турция заради вкуса и разнообразието на местната кухня. Сред многобройните местни кулинарни специалитети на първо място е кебапът, наричан и „султанът на турската кухня“.

„Ще направим опит да впишем (в Книгата на Гинес) кулинарния ни специалитет Антеп кебапъ. Това ще бъде най-дългият кебап в света. Той ще бъде дълъг 2,5 км. Ще бъде представен на международния фестивал „ГастроАнтеп по пътя на културата“, който ще се състои в града от 13 до 22 септември. Фестивалът се организира под егидата на турското Министерство на културата и туризма“, съобщиха от Голямата община на Газиантеп.

Рекордът за най-дълъг кебап в момента бе регистриран през 2008 г. в гр. Нюкасъл, Южна Африка, където бе направен кебап с дължина 2047,47 метра. Целта на газиантепските майстори е да надминат този рекорд.

Наричан популярно Антеп кебапъ, местният кулинарен  кандидат за Гинес ще бъде представен пред журито в градския парк Галле в първия ден на фестивала, посочват от местната Асоциация на майстор готвачите. 

Газиантепският кебап се приготвя с кайма от агнешко месо на шиш с подправки и зеленчуци и се изпича на огън с дървени въглища.

В рамките на фестивала ще се състоят кулинарни дегустации, изложби, театрални, оперни и балетни постановки, концерти на популярни изпълнители.

Газиантеп е град с над 1 милион население край границата със Сирия.

/ПК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:12 на 29.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация