site.btaКАБАР: Киргизстан планира временна забрана на вноса на полиетиленови пликове

КАБАР: Киргизстан планира временна забрана на вноса на полиетиленови пликове
КАБАР: Киргизстан планира временна забрана на вноса на полиетиленови пликове
Снимка: AP/Rich Pedroncelli

Правителството на Киргизстан планира временна забрана за вноса на полиетиленови пликове на територията на страната. Съответният законопроект беше внесен на обществено обсъждане от Министерството на икономиката и търговията, предаде киргизстанската новинарска агенция КАБАР.

Както се отбелязва в мотивацията за проектозакона, полиетиленовите пликове нанасят сериозна вреда на околната среда, защото на практика не се поддават на биологично разграждане, а при разрушаването си образуват опасни микрочастици пластмаса. Тези частици се натрупват в екосистемите и представляват заплаха за здравето на хора и животни.

Според данните на Националния статистически комитет през 2024 г. вносът на полиетиленови пликове в Киргизстан е 1,68 млн. тона, при това основната част от продукцията постъпва от Китай. Същевременно собственото производство на полиетиленови пликове е значително по-ниско – около 707 тона през същия период.

Проектозаконът предвижда стимулиране на прехода към използването на хартиени опаковки и развитие на вътрешното производство на алтернативна тара. През 2024 г. в Киргизстан са произведени 363 тона хартиени пликчета, а основните производители се намират в Бишкек и Чуйска област.

В документа се подчертава, че преработването на тънките полиетиленови пликове е твърде скъпа, което усложнява рециклирането им. Според инициаторите въвеждането на забраната ще позволи снижаването на екологичното натоварване, подобряването на санитарното състояние на страната и ще създаде условия за развитие на производството на екологично чисти опаковки.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и КАБАР)

/ВС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 19:21 на 23.04.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация