ОБЗОР

site.btaНай-големият удар по нарколаборатория в Латвия бе съпътстван от политическо напрежение

Най-големият удар по нарколаборатория в Латвия бе съпътстван от политическо напрежение
Най-големият удар по нарколаборатория в Латвия бе съпътстван от политическо напрежение
Министър-председателката на Латвия Евика Силиня пристига на заседанието на държавните и правителствени ръководители в Европейския съвет в белгийската столица Брюксел, 17 октомври 2024 г. Снимка: АП/Omar Havana

Латвийската полиция обяви на 10 октомври, че разбитата в края на предната седмица нарколаборатория в град Алуксне е най-голямата, разкривана до този момент в Балтийската държава. Иззети са нелегални вещества с пазарна стойност най-малко 400 милиона евро, съобщи тогава началникът на държавната полиция на Латвия (Валстс полиция) - генерал Армандс Рукс, цитиран от ДПА. Освен от широк обществен отзвук в страната, този полицейски удар бе съпътстван и от политическо напрежение, отбелязва латвийската национална телевизия (ЛТВ).

Действалата под ръководството на международна престъпна група лаборатория се е помещавала в стар заводски комплекс в близост до североизточния латвийски град Алуксне – с население малко над шест хиляди души, на около 30 километра от границата с Русия. Това е най-високоразположеният град в тази Балтийска страна – намиращ се на платото Видземе, на 217 метра надморска височина.

Осем чуждестранни граждани на възраст от 24 до 35 години са били арестувани по време на операцията, предшествана от продължило месеци разследване със съдействието на Европол, уточниха от латвийската полиция.

Акцията в Алуксне

"Операцията беше една от най-амбициозните в последно време с разобличаване на наркомафия и изземане на повече от един тон синтетични наркотици" – така националната полиция описа операцията в североизточната община община Зиемери, в района на Алуксне, пред ЛТВ на 5 октомври.

"От няколко дни местните жители забелязаха раздвижване на полицията и специалните служби около сграда в близост до Алуксне. В петък, 4 октомври, много хора в бели костюми и противогази можеха да се видят в складова зона в община Зиемери. Изнасяха се пластмасови варели от мазето. Вероятно са били пълни с химикали, както се усеща от разнеслата се остра миризма“, се разказва в репортажа на ЛТВ.

Репортер на телевизията е разговарял със служител в близкия дървопреработвателен завод, който е бил на работа в сряда - деня, в който е забелязано пристигането на първите полицейски служители. Мъжът видял привечер летящи дронове. След като се е поинтересувал за какво става въпрос, му е било отговорено, че е в ход полицейска спецоперация, като е бил ескортиран с автомат до бараката си.

"Ако бях побягнал, щяха да си помислят, че съм един от тях - вече имаше четирима души, наредени до стената", казва интервюираният от ЛТВ човек, представил се като Илгварс. Той пояснява, че преди в завода с площ около 1000 квадратни метра се е произвеждал тор от хумус от земни червеи.

"Разбираме интереса и загрижеността както на местните жители, така и на медиите, но ако искаме полицията да има успех в борбата с организирания трафик на наркотици, не може да се дава повече информация по време на операция, когато все още се извършват обиски и други процесуални действия на място", заявяват от полицията за ЛТВ.

Полицейската служба на ЕС отбеляза в уебсайта си, че в сътрудничество с националната полиция на Латвия е разбила мащабна тайна лаборатория за производството на синтетични наркотици в целия Европейски съюз. Нелегалният цех е бил стратегически обект за наркопроизводство, като многократното се е появявал в редица разследвания в цяла Европа, пише на сайта си Европол.

Европейската полиция подчертава, че е работила в тясно сътрудничество с латвийски партньори за разпознаването и проследяването на участниците в престъпната мрежа, отговорна за производството и разпространението на синтетични вещества, включително синтетични катинони и други високорискови наркотици.

Операцията, която е завършила със съгласувани акции в Латвия в началото на октомври, е довела до арестуването на фигури с ключова роля в организацията, информира официално Европол. Според изнесените данни при акцията са иззети: над един тон готови синтетични наркотици; над 38 000 литра разнородни химически течности, включително суровини и основни вещества за производство на синтетични наркотици; лабораторно оборудване и съдове, свързани с производството на наркотици; 5 автомобила – 3 леки автомобила и 2 камиона; няколко мобилни телефона, сим карти, рутери, лаптоп и други предмети, имащи отношение към разследването.

Един тон е бил иззетият наркотик клефедрон (известен още като 4-СМС) - стимулант, продаван по електронен път като дизайнерски наркотик, пояснява ДПА по данни на латвийската полиция. Цената за един грам от такъв наркотик в уличната търговия се движи между 20 и 25 евро, отбелязва агенцията, поясняват от латвийската главна прокуратура.

Според властите наркотиците не са били предназначени за латвийския пазар, а най-вече за европейски държави, включително на Скандинавския полуостров, и за съседните страни Русия и Беларус.

За да подпомогне латвийските власти, Европол е разположил свой тактически екип за проникване в нарколаборатории в близост до границата с Русия, като е предоставил пълна оперативна подкрепа за бързо и точно разпознаване на наркотиците и химикалите на място. Тази бърза идентификация е била от съществено значение за осигуряването на важни доказателства, отбелязва полицейската служба на ЕС.

Разбиването на такива тайни нарколаборатории е от първостепенна важност за Европол в борбата му срещу производството и разпространението на незаконни наркотици в цяла Европа. Тези тайни съоръжения представляват значителна заплаха за обществената безопасност не само поради вредните вещества, които произвеждат, но и поради рисковете за околната среда и здравето, свързани с нелегалното им пласиране.

Международна престъпна група, която сменя местата на производство

"С разбиването на подобни нарколаборатории Европол и неговите партньори целят да прекъснат веригите за доставки на организираните престъпни групи. Това усилие е стратегически елемент от по-широката стратегия на Европол за борба с трафика на наркотици“, се казва в официалното прессъобщение на европейската полицейска служба.

Латвийският полицейски началник Рукс съобщи, че на шестима от задържаните при операцията осем души е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража". Петима от арестуваните са украински граждани, двама са поляци, а един – арменец. Представителите на полицията не са коментирали дали в престъпната мрежа има участие на латвийски граждани, отбеляза сайтът на ЛТВ.

"Това е международна престъпна група. В момента тя не произвежда наркотици на територията на Латвия. Това е техният начин на работа, не остават дълго време на едно място", каза Рукс, без да коментира конкретно колко време групата е действала в Латвия, но отбелязва, че "не е става въпрос за години".

По разследването на нарколабораторията в Алуксне са извършени наказателни производства едновременно в няколко латвийски града, включително седем претърсвания. Предполага, че количеството готови продукти, иззети от престъпниците, ще достигне няколко тона, след като криминалогичният анализ приключи, тъй като експертите виждат съществени резерви в химичния процес, отбеляза Рукс.

"Става въпрос за вещества в цистерни, които са се намирали в последният етап на химичния процес, тоест кристализация. Съдебномедицинската експертиза ще установи дали принадлежат към готовия продукт или не. Ако това е готов за пласиране продукт, тогава можем да изчислим, че се получават още около няколко тона готови наркотични вещества“, заяви шефът на полицията.

Наказателното производство по това престъпление е по чл. 253.1, ал. 3 от Наказателния кодекс на Латвия - за незаконно производство, придобиване, съхраняване или пренасяне с цел реализация на печалба, на упойващи и психотропни вещества, извършено от организирана група, уточнява ЛТВ.

Министерските критики

Най-мащабната наркооперация на латвийската полиция стана обект на критики от страна на вътрешния министър.

"Полицията можеше да съобщи на латвийската общественост за акцията в нарколабораторията в Алуксне и за извършените арести по-рано – това би успокоило гражданите“, заяви министърът на вътрешните работи Рихардс Козловскис (от управляващата партия „Ново единство“) в предаването "Въпросът днес“ на латвийската държавна телевизия на 10 октомври.

ЛТВ отбелязва, че полицията не е коментирала пред латвийската телевизия мястото на акцията в продължение на десет дни – до пресконференцията на Рукс миналия четвъртък. Град Алуксне е бил споменат едва след опит на журналисти да се свържат с вътрешния министър. 

Козловскис каза, че полицията е можела да разкрие мястото по-рано. "Като се има предвид, че Алуксне е пограничен град, и то близо до Русия, и живеем в доста бурни времена, разбира се, този вид операция, която е мащабна, изисква навременни изявления от висши полицейски служители, които да уверят населението, че няма причина за безпокойство и в този случай опасност не съществува“, заяви латвийският вътрешен министър.

Инициативата за декриминализиране на употребата на наркотици от младежи

Освен напрежението между вътрешния министър и полицията в Латвия е налице и полемика относно наказателната отговорност за употреба на наркотични вещества. Президентът Едгарс Ринкевичс и министър-председателката Евика Силиня – лидер на "Ново единство“, подкрепиха съвместно през юли декриминализирането на наркотиците за младежите в Латвия.

"Това определено е посока, която можем да поемем“, каза Силиня пред медиите след среща с президента на 17 юли, попитана за предложението на Латвийската медицинска асоциация да се декриминализира незаконната употреба на наркотици сред младите, за да се предотвратят смъртните случаи сред деца и младежи. От асоциацията заявиха, че употребяващите наркотици се страхуват да потърсят помощ, дори когато животът им е в опасност, заради предвидената от закона наказателна отговорност.

Силиня каза, че когато е била министър на социалните грижи в предишното правителство, е отправила това искане до Координационния съвет за борба с наркозависимостите. "Има подкрепа за подобна инициатива. Всички разбират колко опасно е младите хора да не съобщават на властите за употребата на наркотици поради страх от наказателна отговорност. Така непрекъснато губим млади животи", посочи тя.

Министър-председателката изрично подчерта, че притежателите, дистрибуторите и трафикантите на наркотици трябва да останат обект на глоби и наказателна отговорност. "Искаме да помогнем на младите хора, които може и да са направили някоя глупост, като им дадем шанс, а не да ги вкарваме в затвора“, обясни Силиня.

Президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс на свой ред подчерта необходимостта от по-голяма обществена осведоменост и образованост по отношение на опустошителните ефекти от наркотиците.

"Посланието към младите хора е ясно и правилно: ако ползваш наркотици и ако имаш проблем, викай лекарите - няма да те глобят и няма да те осъдят. Това е вярната посока“, заяви Ринкевичс, цитиран от ЛТВ.

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:16 на 18.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация