ОБЗОР

site.btaС урагана "Милтън", насочил се към Флорида, агенцията за управление на извънредните ситуации в САЩ е изправена и пред буря от дезинформация

С урагана "Милтън", насочил се към Флорида, агенцията за управление на извънредните ситуации в САЩ е изправена и пред буря от дезинформация
С урагана "Милтън", насочил се към Флорида, агенцията за управление на извънредните ситуации в САЩ е изправена и пред буря от дезинформация
Обкован с предпазни плоскости от пресована дървесина дом на американско семейство и надпис "Върви си, "Милтън" в очакване на урагана в малкото градче Порт Ричи в щата Флорида. Снимка: AP/Mike Carlson

Ураганът "Милтън" отново придоби сила от категория 5 тази нощ, докато се движеше през Мексиканския залив към полуостров Флорида, където милиони американци се опитват да завършат подготовката си за бурята и да евакуират уязвимите райони, съобщи в. "Ю Ес Ей Тудей".

Националният център за ураганите на САЩ заяви, че ураганната вълна на "Милтън" представлява "изключително животозастрашаваща ситуация" за западното крайбрежие на щата Флорида, като добави, че разрушителните ветрове и проливните дъждове ще обхванат и вътрешността на страната и ще излязат извън прогнозните райони, посочва вестникът. Картите с предупреждения за опасност от урагани показват, че цялата територия на Флорида е обхваната от червени и оранжеви области.

С ветрове, достигащи около 290 километра в час ураганът "Милтън" се засили изключително бързо в понеделник. На следващия ден скоростта на вятъра спадна драстично, но привечер достигна отново близо 260 километра в час.

Макар че се очаква бурята да отслабне преди да достигне сушата през следващото денонощие, "Милтън" има потенциала да бъде един от най-разрушителните урагани в историята на Западна и Централна Флорида", предупреждават експерти от американския център за ураганите в нов актуализиран доклад. Според официалната прогноза на центъра за ураганите "окото" на урагана "Милтън" се очаква да достигне сушата някъде по крайбрежието между градовете Тарпън Спрингс и Кейп Коръл.

"Отново е изключително важно да се помни, че дори след 24 часа все още не е възможно да се определи точното място на достигане на сушата", отбелязва в дискусия по прогнозите снощи Ричърд Паш, старши експерт по ураганите в американския център за урагани, цитиран от в. "Ю Ес Ей Тудей". Средната грешка на центъра за период от 24 часа е около 77 километра.

Прогнозите са, че "Милтън" ще премине в североизточна посока, като в четвъртък сутринта ще излезе от източното крайбрежие някъде между градовете Дейтона Бийч и Стюарт в щата Флорида.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис заяви пред жителите на щата, намиращи се на пътя на "Милтън", че "времето изтича" преди навлизането на урагана на сушата, вероятно като буря от категория 3. Метеорологичната служба в град Тампа предупреди вчера, че ако "Милтън" запази курса си, това ще бъде "най-мощният ураган, удрял залива на Тампа от над 100 години насам".

Повече от 1 милион американци получиха заповеди за евакуация в най-малко 16 окръга и се очаква броят им да се увеличи с приближаването на урагана  към бреговата линия, която все още се възстановява от удара на друг ураган - "Хелийн", преди по-малко от две седмици. Повече от 20 млн. души от 22-милионното население на щата Флорида получиха предупреждения за ураган или тропическа буря, пише в. "Ю Ес Ей Тудей".

В град Сейнт Питърсбърг 32-годишната Джули Бост отново бяга на безопасно място. Тя е била млада майка с 3-месечно бебе, когато нейният дом е бил наводнен от урагана "Идалия" миналата година, причинявайки щети за 65 000 долара. "Не бих могла да преживея още едно наводнение", каза Бост пред в. "Ю Ес Ей Тудей" във Флорида. "Казах на съпруга си, че не мога да се справя емоционално с това отново", добави младата американка.

Големият ураган "Милтън" заплашва да донесе опасни бурни вълни и щормови условия в залива "Тампа бей", налагайки потенциални масови евакуации в района на Тампа, по-малко от две седмици след като катастрофалният ураган "Хелийн" заля крайбрежието на щата Флорида и взе повече от 230 жертви, коментира Асошиейтед прес.

Американският център за ураганите прогнозира ураганът "Милтън" да причини буреносни вълни в залива при Тампа и околните води между 2,5 метра до 3 метра над нормалния прилив и валежи между 10 до 15 сантиметра. Крайбрежието на Флорида е особено уязвимо за бурни вълни.

Повишеният риск е отчасти резултат от топографските условия, отбелязва Асошиейтед прес. Крайбрежието на Мексиканския залив край щата Флорида е плитко с полегат, наклонен шелф. По-високото океанско дъно действа като бариера, която задържа изтичането на водите от бурята, принуждавайки океана да нахлуе към брега. Това е обратното явление в сравнение с източното крайбрежие на Флорида, където океанското дъно се спуска внезапно надолу едва на няколко километра от брега.

В изследване от 2015 г. на бостънската фирма за прогнозиране на катастрофи "Карън Кларк и компания" се заключава, че заливът на Тампа в щата Флорида е най-уязвимото място в САЩ за наводнения, причинени от бурни вълни на ураган, като може да понесе загуби за 175 млрд. долара в резултат на щети. Въпреки че жителите на Флорида са свикнали с бурите, град Тампа не е бил на директния път на голям ураган от повече от един век насам.

Федералната агенция за управление на извънредните ситуации (ФАУИС) е изправена пред тежката задача да подготви милиони американци за катастрофалните пориви на вятъра и наводненията, които се очакват от урагана "Милтън", коментира в. "Уолстрийт джърнъл".

Издадените заповеди за евакуация в населените места в близост до бреговата линия на щата Флорида са толкова масови, че местните жители се озовават в многочасови пътни задръствания, опитвайки се да избягат от наближаващия ураган "Милтън". Едновременно с това служителите на ФАУИС се опитват да помогнат на хиляди американци в няколко щата да се справят с последствията от урагана "Хелийн", посочва вестникът.

Най-голямото притеснение на Федералната агенция за управление на извънредните ситуации обаче не е липсата на средства или персонал за справяне с двата урагана. Вместо това усилията на федералните служители за спасяване на човешки живот се усложняват от необичайното ниво на политически мотивирана дезинформация, която според властите може да накара хората да пренебрегнат заповедите за евакуация или да не поискат от правителството необходимата помощ, отбелязва в. "Уолстрийт джърнъл".

"Мисля, че най-голямото въздействие, за което се опасявам, потенциалното въздействие, е фактът, че се създава недоверие към федералното правителство, но също и към щатското правителство", заяви началникът на Федералната агенция за управление на извънредните ситуации Дийн Крисуел в разговор с журналисти вчера сутринта. "Имам нужда от хора, които да се регистрират за помощ, а те представят невярно видовете програми, които ФАУИС предлага, и това създава страх у някои от хората".

Федералната агенция за управление на извънредните ситуации, която има над 20 000 служители и годишен бюджет от десетки милиарди долари, отговаря за координирането с щатските и местните агенции за реагиране при природни бедствия, като наводнения, горски пожари и урагани, пише американският вестник.

От агенцията твърдят, че се сблъскват с поток от невярна информация относно реакцията на ФАУИС на урагана "Хелийн" и готовността ѝ за предстоящото бедствие, което рискува да доведе до ненужна смърт и страдания. Федералните служители казват, че са свикнали да се сблъскват с онлайн измамници, които се опитват да спечелят пари от отчаянието на хората, но политическият характер на дезинформацията - подсилвана понякога от кандидата за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп - е различен, посочва в. "Уолстрийт джърнъл".

В сайтовете на социалните мрежи, като например притежаваната от Илон Мъск платформа "Екс", се разпространиха слухове, че агенцията дава приоритет на чернокожите американци и други жертви от малцинствата пред белите кандидати за помощ, което ФАУИС отрича, пише вестникът.

Потребителите споделят постове, в които се твърди, че агенцията не разполага със средства, защото те са били пренасочени за подпомагане на имигранти. Тръмп заяви, че Федералната агенция за управление на извънредните ситуации няма средства, защото администрацията харчи пари за жилища за имигранти, които са в страната незаконно. Агенцията играе определена роля при управлението на границите, но това финансово перо от нейния бюджет е отделно от средствата за мерки при природни бедствия, отбелязва в. "Уолстрийт джърнъл".

Тръмп каза също така, че ФАУИС предлага на жертвите федерална помощ в размер на 750 долара, което е подвеждаща информация.

Максималната помощ, която Федералната агенция за управление на извънредните ситуации би предоставила за ремонт на дома и множество други услуги, е над 42 000 долара. Въпреки това агенцията ще предложи незабавна авансова помощ в размер на 750 долара като първоначална стипендия, която да покрие консумативи като вода, храна и памперси, уточнява в. "Уолстрийт джърнъл".

Представител на "Екс" не коментира разпространението на неверни твърдения в платформата, но посочи създадената от нея функция "Къмюнити ноутс", която използва доброволци, за да добавят групов контекст към постовете.

След природни бедствия в интернет често се разпространяват неверни твърдения, коментира американският вестник. Експертите казват, че при такива кризи фалшивите твърдения се разпространяват лесно, тъй като условията на място могат да се променят бързо, а хората са притеснени и търсят незабавни отговори.

Федералната агенция за управление на извънредните ситуации има страница "Отговор на слуховете", в която се опитва да отговори на различните неверни твърдения.

Каролин Ливит, говорителката на Тръмп, заяви, че според местните жителите реакцията на федералните власти е катастрофална, и по нейните думи Тръмп би се справил по-добре. "Президентът Тръмп чува техните опасения и ще продължи да се отнася към тях с подчертано внимание", каза тя. "Ако той беше на поста си днес, федералното правителство щеше да се движи със скоростта на бизнеса, а не с бюрократична скорост", изтъкна говорителката на Тръмп.

Опасенията, свързани с конспиративните теории се засилиха до такава степен, че някои законодатели републиканци започнаха да се опитват да ги опровергават, посочва в анализа си в. "Уолстрийт джърнъл". Конгресменът републиканец Чък Едуърдс, който представлява един от най-тежко засегнатите райони на щата Северна Каролина, разпространи вчера писмо до своите избиратели, в което се опитва да разсее осем слуха. Един от списъка с тези слухове гласи: "Правителството е "геоинженерствало" лошото време, за да унищожи определени райони".

Само 28 дни преди президентските избори в САЩ отговорът на правителството относно поредното природно бедствие и начинът, по който американските избиратели възприемат този отговор, може да доведе до обрат в една надпревара с изключително близки резултати, коментира вестникът. Това важи с особена сила за ключовите щати Северна Каролина и Джорджия, които бяха опустошени от урагана "Хелийн". Динамиката носи политически риск за администрацията на Байдън и Харис.

Ако администрацията се обърка в реакцията, това ще даде на Тръмп мощна линия за атака срещу опонентката му на изборите, вицепрезидентката Камала Харис, отбелязва в. "Уолстрийт джърнъл".

Републиканците, сред които и губернаторът на щата Флорида Рон Десантис, обвиниха Харис в опит за политизиране на урагана, след като вицепрезидентката заяви, че Десантис не е отговорил на нейните обаждания относно възстановяването след "Хелийн". В ефира на телевизия "Фокс нюз" Десантис заяви в понеделник, че Харис "няма никаква роля в това" и "се опитва да политизира урагана", като го представя като човек, който не желае да разговаря с нея. Президентът Байдън каза обаче вчера, че е разговарял с Десантис.

Харис разкритикува вчера и Тръмп, че раздухва фалшиви слухове, посочва вестникът. "Ролята на лидера не е да обезсърчава хората, а да повдига духа им, особено по време на криза", заяви Харис в предаването "Дъ Вю" по телевизия Ей Би Си. Съветник от предизборната кампания каза, че тя се опитва да засили ролята на Тръмп при разпространяването на слуховете, за да създаде "впечатлението на разделения на две екран".

Миналата седмица, дни след като "Хелийн" достигна сушата, Тръмп посети град Валдоста в щата Джорджия, където заяви, че Байдън не се е свързал с губернатора републиканец на щата Брайън Кемп, което самият губернатор опроверга. Тръмп на няколко пъти също така твърдеше, че администрацията на Байдън и губернаторът демократ на щата Северна Каролина Рой Купър блокират достигането на помощи до населените с републиканци райони в този щат. Купър отрече това твърдение и заяви, че то е деморализиращо за хората, които полагат усилия за облекчаване на ситуацията след урагана "Хелийн".

А на предизборен митинг в щата Мичиган по-късно през седмицата Тръмп свърза катастрофата с често повтаряното твърдение, че демократите са позволили на имигрантите да влизат незаконно в страната, за да гласуват за тях. "Те откраднаха парите на Федералната агенция за управление на извънредните ситуации, точно както ги откраднаха от банката, за да могат да ги дадат на своите нелегални имигранти, които искат да гласуват за тях през този сезон", каза Тръмп, цитиран от в. "Уолстрийт джърнъл".

На имигрантите, които се намират в САЩ незаконно или са регистрирани в системата за предоставяне на убежище, не се изплащат помощи от федералното правителство, освен в ограничени случаи, и рискуват депортиране и затвор за незаконно гласуване, посочва вестникът.

Изборните измами с гласове на лица, които не са американски граждани, са изключително редки, констатират изборните експерти.

Миналия месец Конгресът на САЩ прие около 20 млрд. долара допълнителни средства за Фонда за подпомагане при бедствия към ФАУИС като част от краткосрочната сделка за финансиране на правителството.

Белият дом каза, че според него Федералната агенция за управление на извънредните ситуации разполага с необходимите ресурси за посрещане на сегашните спешни нужди, но ще се сблъска с недостиг в края на годината. "Без допълнително финансиране от ФАУИС ще се наложи да се откажем от по-дългосрочни дейности по възстановяването заради посрещането на спешните нужди", написа Байдън в писмо миналия петък и поиска от Конгреса да предостави на федералната агенция "допълнителни ресурси, за да се избегне налагането на такъв ненужен компромис".

Демократите са на мнение, че Конгресът на САЩ трябва незабавно да изпрати на Федералната агенция за управление на извънредните ситуации повече средства, като се има предвид, че сезонът на ураганите все още не е приключил и всички признават, че агенцията ще се нуждае от повече финансови ресурси до няколко месеца.

Но други, включително председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън, републиканец от щата Луизиана, заявиха, че имат за цел да се заемат с тази работа, когато се върнат във Вашингтон през ноември, посочва в. "Уолстрийт джърнъл".

"Ще се върнем на сесия веднага след изборите", обеща Джонсън пред телевизия "Фокс нюз" тази неделя. "Това ще стане след 30 дни", каза той.

"Ние ще свършим тази работа. Не би трябвало да има никакво притеснение", добави Джонсън, цитиран от вестника.

/ПТА/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:18 на 10.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация