ОБЗОР

site.btaДоверяват ли се американците на гласуването по пощата и създадената с помощта на изкуствен интелект информация за президентските избори

Доверяват ли се американците на гласуването по пощата и създадената с помощта на изкуствен интелект информация за президентските избори
Доверяват ли се американците на гласуването по пощата и създадената с помощта на изкуствен интелект информация за президентските избори
Камиони на Пощенската служба на САЩ чакат да бъдат натоварени пред пощенски клон в Уилинг в щата Илинойс. Снимка: AP/Nam Y. Huh, File

Високопоставени изборни служители алармираха за продължаващите забавяния в системата за пощенски доставки в САЩ и за потенциалния ефект на гласуването по пощата върху предстоящите президентски избори. Това предупреждение бе отправено в момент, когато бившият президент Доналд Тръмп продължава да сее недоверие относно начина, по който ще бъдат преброени някои от тези бюлетини, отбелязва новинарското онлайн издание "Найнтийнт нюз", носещо името на 19-та поправка в Конституцията на САЩ за правото на жените да гласуват.

Американските избиратели, гласуващи по пощата, могат да бъдат лишени от избирателни права тази есен, ако проблемите не бъдат решени, пишат служителите от избирателните органи в писмо до генералния директор на Пощенската служба на САЩ Луис Деджой, в което подробно се описват предизвикателствата при получаването на бюлетини по пощата през последната година, посочва изданието.

"Умоляваме Ви да предприемете незабавни и ефективни коригиращи мерки за решаване на продължаващите проблеми в работата на американските пощи при пощенските услуги във връзка с изборите", се казва в писмото, което е подписано от представители на Националната асоциация на щатските секретари и Националната асоциация на щатските директори за изборите - две организации, които включват щатски и местни изборни служители във всичките 50 щата, както и в окръг Колумбия и останалите територии на САЩ.

"Ако не го направим, рискуваме да ограничим участието на избирателите и доверието в изборния процес", се казва още в писмото.

Служителите на избирателните органи, които в по-голямата си част са жени, отдавна изтъкват предизвикателствата пред провеждането на децентрализирани избори в страната, особено след 2020 г. - предизвикателства, които включват развенчаване на продължаващото разпространение на лъжи по отношение на сигурността на изборите.

Тръмп и някои републиканци от години разпространяват дезинформация за изборите, включително за това как и кога се отчитат бюлетините, изпратени по пощата, коментира "Найнтийнт нюз".

Няколко щатски секретари също така свидетелстваха неотдавна пред членове на Конгреса на САЩ, че продължават да се опитват да се справят с последствията от тези лъжи, включително да вземат мерки срещу заплахи за насилие, отбелязва изданието.

В писмото си отпреди седмица служителите на изборните органи заявяват, че бюлетините, изпратени по пощата, понякога са били задържани по погрешка за корекции, значително забавяни или "по друг начин неправилно обработени".

Избирателните служители "в почти всички щати" са получавали бюлетини с пощенско клеймо "доста след изборния ден и далеч извън периода от три до пет работни дни, който Пощенската служба на САЩ обявява за стандартен срок за доставка на пратки първа класа".

В няколко щата изборните служители съобщават, че са получили "от десетки до стотици бюлетини 10 или повече дни след датата, отбелязана на пощенското клеймо".

"Никаква проактивна комуникация не може да бъде осъществена от служителите на изборните органи, за да се отчете неспособността на Пощенската служба на САЩ да спазва собствените си срокове за предоставяне на услуги", се казва още в писмото.

Служителите на избирателните органи съобщават и за случаи, в които пощата, която е била изпратена до и от избирателите, е била маркирана като "невъзможно да бъде доставена" с по-голяма от обичайната честота. Те предупреждават, че потенциалната последица от това е избирателите да бъдат включени в неактивни избирателни списъци или да бъдат анулирани регистрациите им за гласуване, а бюлетините да не достигнат до избирателите или да не бъдат доставени в избирателните секции.

През 2020 г. генералният директор на Пощенската служба на САЩ Луис Деджой, до когото е адресирано писмото, беше подложен на проверка заради работата си при пощенските услуги по време на последните президентски избори. През август Деджой заяви пред агенция Асошиейтед прес, че е "уверен" в доставката на изборната поща от страна на пощенската служба.

Ейдриън Маршал, директорка на отдел "Изборна поща и правителствени услуги" в Пощенската служба на САЩ, заяви пред "Найнтийнт нюз", че през цялата година службата е била в "тясна комуникация" с Националната асоциация на щатските секретари, Националната асоциация на щатските изборни директори и други служители на избирателните органи. Тя заяви, че всеки път, когато са повдигали въпроса, той е бил "незабавно решаван" и ще продължи да бъде решаван.

"Готови сме да доставим услугата. През 2020 г. успяхме да доставим исторически обем пощенски пратки с бюлетини, също и през 2022 г. И ще го направим отново през ноември 2024 г.", заяви тя в имейл.

Пощенската служба на САЩ заяви, че насърчава хората да изпращат обратно бюлетините поне една седмица преди крайния срок за получаването им в съответния щат.

Въпреки че в писмото се признават някои усилия, които Пощенската служба на САЩ ще предприеме по време на изборите, изборните служители допълват: "Временните мерки няма да са достатъчни за решаване на постоянните проблеми, изтъкнати от служителите на избирателните органи".

Мария Бенсън, старши директор по комуникациите в Националната асоциация на щатските секретари, заяви пред "Найнтийнт нюз", че организацията не се опитва да разубеди хората да гласуват по пощата, ако съответният им щат го позволява.

"Все пак насърчаваме избирателите да си дадат достатъчно време, за да върнат своята бюлетина чрез Пощенската служба на САЩ", пише в изпратеното по електронната поща писмо.

Ейми Коен, изпълнителен директор на Националната асоциация на щатските изборни директори, заяви пред "Найнтийнт нюз", че правилата около гласуването по пощата се различават в отделните щати, така че е важно имащите право на глас да проявят активност. Те трябва да поискат да им бъде изпратена бюлетина за гласуване по пощата по-рано, да проследят своята бюлетина, ако е възможно, и да я пуснат в пощата своевременно или да се подготвят да върнат бюлетината лично (ако това е допустимо).

"Най-важното е, че ако имате въпрос относно получаването или връщането на бюлетината ви, попитайте вашите служители на избирателните органи", написа в имейл Коен. 

"Служителите на избирателните органи са най-надеждният източник на информация за това как да участвате в предстоящите избори", съветва тя.

Използването на възможността за гласуване по пощата в САЩ се увеличи през последните години, като рязко нарасна по време на пандемията от коронавирус, когато указанията за общественото здраве принудиха повече американци да обмислят варианти за гласуване извън секциите в изборния ден.

Но докато преди това то беше популярно както сред демократите, така и сред републиканците, сега демократите са по-склонни от републиканците да кажат, че то трябва да бъде по-достъпно. Сега, кандидатствайки за трети път за президентския пост, Тръмп на моменти сякаш променя позицията си относно гласуването по пощата, посочва в коментара си "Найнтийнт нюз".

По време на Националния конгрес на Републиканската партия многократно се излъчваше видеоклип, в който бившият президент насърчаваше поддръжниците си да гласуват по пощата. Републиканците обаче все още оспорват и начина на преброяване на бюлетините, изпратени по пощата, особено в щатите, в които се водят битки за гласовете на колебаещите се избиратели, като Невада и Пенсилвания, отбелязва изданието.

През 2020 г. Тръмп се опита да посее съмнение относно законността на подадените бюлетини, които пристигат по пощата в местата за преброяване на гласовете след изборния ден, което е законно в някои щати, въпреки че сроковете варират.

Сега избирателите републиканци са по-склонни да се доверят на Тръмп и неговата кампания, отколкото на информацията на американското правителство за резултатите от изборите, сочи ново проучване на Центъра за изследвания по обществените въпроси на Асошиейтед прес съвместно с Националния център за социологически проучвания на Чикагския университет и "Ю Ес Ей фактс". Допитването също така установи, че мнозинството от американците имат поне "умерено" доверие в официалните изборни резултати.

Според ново социологическо проучване на "Найнтийнт нюз/Сърви мънки" американците са по-склонни да вярват, че изборите в техния район ще бъдат проведени сигурно в сравнение с доверието им в изборите в САЩ като цяло. Най-голяма е разликата при републиканците - 76% от тях казват, че имат доверие в изборите в района им, а 43% - че имат доверие в изборите в САЩ, посочва "Найнтийнт нюз".

Повечето американци не се доверяват на информация за изборите, базирана на изкуствен интелект, сочи проучване на АП съвместно с Националния център за социологически проучвания на Чикагския университет и "Ю Ес Ей фактс", цитирано от Асошиейтед прес.

Джим Дъган използва "Чат Джи Пи Ти" почти ежедневно, за да пише имейли за маркетинг на своя бизнес за кредит за премахване на въглеродни емисии в град Хънтсвил в щата Алабама. Но той никога не би се доверил на чатбот, създаден с изкуствен интелект, който задава въпроси за предстоящите президентски избори, отбелязва агенцията.

"Просто не смятам, че изкуственият интелект произвежда истина", каза в интервю за Асошиейтед прес 68-годишният консерватор по политически възгледи. "Граматика и думи, това е нещо конкретно. Политическата мисъл, преценка, мнение - не са", поясни той.

Дъган е част от мнозинството американци, които не се доверяват на чатботове, създадени с изкуствен интелект, или на резултати от търсене, които да им дадат точни отговори, сочи проучване на Центъра за изследвания по обществените въпроси на Асошиейтед прес съвместно с Националния център за социологически проучвания на Чикагския университет и "Ю Ес Ей фактс".

Около две трети от възрастните американци казват, че не са много или изобщо не са уверени тези инструменти да предоставят надеждна и фактическа информация, показва проучването на агенцията.

Резултатите разкриват, че дори когато американците са започнали да използват в личния и професионалния си живот чатботове и търсачки, захранвани от така наречения генеративен изкуствен интелект, повечето от тях остават скептично настроени към тези бързо развиващи се технологии. Това е особено вярно, когато става въпрос за информация за събития с голям залог, каквито са президентските избори.

По-рано тази година среща на служители на изборните органи и изследователи в областта на изкуствения интелект установи, че инструментите с изкуствен интелект се справят зле, когато им се задават до голяма степен основни въпроси, като например къде да намерят най-близката избирателна секция.

Миналия месец няколко щатски секретари предупредиха, че чатботът с изкуствен интелект, разработен за социалната платформа "Екс", разпространява фалшива информация за изборите. Това накара "Екс" да коригира инструмента така, че първо да насочва потребителите към уебсайт на федералното правителство за по-сигурна информация.

Големите модели с изкуствен интелект, които могат да генерират текст, изображения, видеоклипове или аудиоклипове с едно натискане на бутона, са слабо разбирани и минимално регулирани, отбелязва Асошиейтед прес.

Способността им да предвиждат най-правдоподобната следваща дума в изречението въз основа на огромни масиви от данни им позволява да предоставят сложни отговори по почти всяка тема, но също така ги прави уязвими и към грешки.

Американците са разделени по въпроса дали смятат, че използването на изкуствен интелект ще затрудни намирането на точна информация за изборите през 2024 година. Около 4 на всеки 10 американци казват, че използването на изкуствен интелект ще направи намирането на фактическа информация "много по-трудно" или "малко по-трудно", докато други 4 на всеки 10 не са сигурни и смятат, че това няма да направи задачата нито по-лесна, нито по-трудна, сочи допитването. Ясно изразено малцинство от 16% твърди, че изкуственият интелект ще улесни намирането на точна информация за изборите.

Грифин Райън, 21-годишен студент в университета "Тулейн" в град Ню Орлиънс, щата Луизиана, заяви, че не познава никой в кампуса си, който използва чатботове с изкуствен интелект, за да намери информация за кандидатите или гласуването. По думите му той самият също не ги използва, защото е забелязал, че е възможно "в общи линии просто да измъчваш инструментите на изкуствения интелект, за да ти дават отговорите, които искаш".

Райън, който е демократ от щата Тексас, каза също, че получава по-голямата част от новините си от основните медии като телевизиите Си Ен Ен, Би Би Си, Ен Пи Ар, както и от вестниците "Ню Йорк таймс" и "Уолстрийт джърнъл". Що се отнася до разпространението на дезинформация за предстоящите избори, той по-скоро се опасява, че генерираните от изкуствен интелект така наречени дийп фейк постове и подхранваните от него акаунти на ботове в социалните мрежи ще повлияят на мнението на избирателите.

"Виждал съм видеоклипове на хора, които правят дийп фейк на политици с изкуствен интелект и други неща - и всички те са били очевидни шеги", каза Райън. "Но когато ги видя, се опасявам, че може би някой ще направи нещо сериозно и действително ще го разпространи", допълни той.

Според социологическо проучване сравнително малка част от американците - около 8%, смятат, че резултатите, получени от чатботове, създадени с изкуствен интелект като "Чат Джи Пи Ти" на компанията "Оупън Ей Ай" или "Клод" на високопрофилния стартъп "Антропик" винаги или често се основават на фактическа информация. Те имат сходно ниво на доверие в търсачките, подпомагани от изкуствен интелект, като "Бинг" или "Гугъл", като 12% от тях вярват, че резултатите им винаги или често се основават на факти.

Вече е имало опити да се повлияе на мнението на избирателите в САЩ чрез така наречения дийп фейк, създаден от изкуствен интелект, включително генерирани от изкуствен интелект роботизирани обаждания, които имитираха гласа на президента Джо Байдън, за да убедят избирателите по време на първичните избори в щата Ню Хемпшър през януари да останат вкъщи, далече от урните.

По-често инструментите за изкуствен интелект се използват за създаване на фалшиви изображения на видни кандидати, които целят да подсилят определени негативни наративи - от вицепрезидентката на САЩ Камала Харис в комунистическа униформа до бившия президент Доналд Тръмп с белезници.

Райън, учещ в изключително селективния университет "Тулейн", сподели, че семейството му е доста грамотно в медийно отношение, но има някои по-възрастни роднини, които по време на пандемията са се вслушали в невярна информация за ваксините срещу КОВИД-19 във "Фейсбук". Той заяви, че това го кара да се опасява, че те могат да бъдат податливи на фалшива или подвеждаща информация по време на изборния процес.

Бевъли Харис, 71-годишна демократка от Бейкърсфийлд в щата Калифорния, каза, че предпочита да получава информация за изборите от официални правителствени източници, като например брошурата за американските избиратели, която получава по пощата преди всички избори.

"Смятам, че това е по-информативно", заяви тя и добави, че обича да преглежда рекламите на кандидатите, за да чуе позициите им с техните собствени думи.

Допитването сред 1019 американски избиратели е проведено в периода 29 юли - 8 август 2024 г., като е използвана извадка, съставена от базирания на вероятности панел "Амери Спийк" на Националния център за социологически проучвания на Чикагския университет, създаден, за да бъде представителен за населението на САЩ. Допустимата грешка е плюс или минус 4 пункта, отбелязва Асошиейтед прес.

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:18 на 17.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация