ОБЗОР

site.btaНападения и заплахи изострят напрежението в надпреварата между Тръмп и Харис

Нападения и заплахи изострят напрежението в надпреварата между Тръмп и Харис
Нападения и заплахи изострят напрежението в надпреварата между Тръмп и Харис
Посетители на историческия нощен клуб "Джипси Лас Вегас" в град Лас Вегас, в щата Невада, наблюдават предизборния президентски дебат между бившия президент и кандидат на Републиканската партия Доналд Тръмп и вицепрезидентката на САЩ и какдидат на Демократическата партия Камала Харис на 10 септември 2024 г. Снимка: AP/John Locher

В спокойния неделен следобед на президентската надпревара агент на Сикрет Сървис откри огън по мъж, който провря пушка през оградата на голф клуба, докато Доналд Тръмп играеше голф. Само два месеца по-рано друг стрелец се опита да убие Тръмп на предизборен митинг. В резултат на стрелбата един човек загина, а двама бяха ранени, отбелязва в коментар американският в. "Вашингтон пост".

Бомбени заплахи наложиха евакуация и затваряне на училища, кметства и болници в град Спрингфийлд в щата Охайо, след като Тръмп и други политици тиражираха невярното твърдение и расисткия стереотип, че имигрантите от Хаити там са яли домашни животни, припомня ежедневникът.

И на двамата кандидати за президент се наложи да говорят зад бронирано стъкло на предизборни прояви на открито. Федералните власти вече засилват мерките за сигурност около времето, когато Конгресът на САЩ ще се събере, за да удостовери победителя в изборите през януари.

Изборният сезон през 2024 г. многократно беше белязан от извънредни актове и заплахи за насилие, които се превърнаха в по-оспорван въпрос от самата надпревара, ескалирайки напрежението при вече нажежената политическа обстановка и предизвиквайки засилени мерки за сигурност на проявите, до края на които остават седем седмици от предизборната кампания.

Тръмп обвинява за това опонентите си от Демократическата партия, като обяви тази седмица - докато инцидентът от неделя все още се разследваше, че "тяхната реторика е причина да се стреля" по него. Властите все още не са определили мотив и няма доказателства, че вицепрезидентката Камала Харис или президентът Джо Байдън по-специално са вдъхновили нападението. В същото време, докато критикуваше думите на демократите, Тръмп често използваше свои собствени подстрекаващи изрази, за да опише съперниците си, наричайки ги "врагът отвътре", коментира в. "Вашингтон пост".

Демократите напомнят на американските избиратели, че Тръмп вдъхнови тълпата, която нахлу в Капитолия на 6 януари 2021 г., и обеща да помилва бунтовниците, ако се върне на поста - основна част от това, което неговите критици и историците цитират, за да докажат, че той представлява заплаха за демокрацията, отбелязва вестникът. Те също така изразиха тревога, че лъжливите му действия ще застрашат населението на Спрингфийлд. Вниманието към жителите на града от хаитянски произход доведе до бомбени заплахи, а обществени събития бяха отменени по съображения за сигурност.

Губернаторът на щата Охайо Майк Диуайн, който е републиканец, заяви, че десетките бомбени заплахи са "неоснователни" и много от тях идват от чужбина. Но те бяха смущаващи и доведоха до разполагането на щатски войници в училищата, а местните жители от хаитянски произход заявиха пред журналисти, че остават вкъщи заради страх от репресивни атаки.

Макар че в историята на САЩ има примери за насилие, което е прекъсвало предизборните кампании и управлението на страната - от сътресенията през 1968 г. до опитите за покушения срещу президентите Джералд Форд и Роналд Рейгън, тазгодишната надпревара се отличава от другите в последно време, твърдят експерти, докато някои отдавнашни опасения за прояви на насилие станаха явни, посочва в. "Вашингтон пост".

"В САЩ има прикрито политическо насилие, което по различни причини излиза периодично на повърхността и избухва в бунтове, въстания, приемственост, убийства и опити за убийства", отбеляза Барбара Пери, преподавателка от Университета на Вирджиния, която ръководи там програмата за словесна история на президентите. Тази година "мисля, че това прикрито течение стана тенденция. Точно сега то е на повърхността и се устремява напред. Намираме се в бързо кипящо течение", каза тя.

Нов връх

Докато заплахите и големите епизоди на насилие се превърнаха в повтарящ се елемент на политическия процес в САЩ, мнозина започват да приемат инцидентите като мрачна нова реалност, твърдят някои наблюдатели, което е поразителна промяна в сравнение с предишни избори, посочва в. "Вашингтон пост".

Ерик Нисбет, преподавател от Северозападния университет в САЩ, който изследва политическото насилие, каза, че ще следи политическата реторика през следващите седмици, като изрази опасения, че американците достигат "нов връх" в обществената търпимост към заплахите и кръвопролитията.

"Дали това ще се превърне в новото нормално положение? Дали ще се отървем от него? Внимаваме ли с езика или не, просто не ни пука", каза Нисбет и попита: "Приемаме ли този вид насилие в нашата политика?"

Опитът за покушение на митинга на Тръмп на 13 юли в град Бътлър в щата Пенсилвания и това, което властите разследват като потенциален опит за покушение в голф клуба му във Флорида в неделя, предизвикаха множество осъждания и от двете страни на насилието, включително от Харис и Байдън. Разследващите заявиха, че не са успели да определят мотива на първия стрелец и не са открили доказателства, че той е бил воден от политически идеи, посочва американският ежедневник.

Но Тръмп и неговите съюзници твърдят, че демократите носят вина за това, засилвайки посланието си през тази седмица, когато се появиха някои доказателства, че вторият предполагаем стрелец, очевидно някогашен поддръжник на Тръмп, който по-късно се е отказал от подкрепата си за него, е критикувал бившия президент.

Предизборният щаб на Тръмп многократно обвинява демократите, че го застрашават, като го определят като заплаха за демокрацията. Но кандидатът на републиканците използва същата нападателна стратегия, която критикува, настоявайки, че опонентите му са истинската заплаха за демокрацията, като твърди без доказателства, че те стоят зад съдебните преследвания срещу него, коментира в. "Вашингтон пост".

В акаунта в социалните мрежи, свързан със заподозрения, има постове на различни теми, включително за войната в Украйна, и тази година той пише язвително за Тръмп, като казва: "ДЕМОКРАЦИЯТА е изправена пред избор и ние не можем да загубим".

Предизборният щаб на Тръмп разпространи в понеделник списък с цитати от Харис и други демократи, които наричат Тръмп заплаха за демокрацията, както и видеомонтаж от гласови файлове, които според тях подклаждат омразата към Тръмп, връщайки се към момента, в който комедийната актриса Кати Грифин вдигна имитация на отрязана глава на Тръмп.

"Наистина вярвам, че реториката на демократите "кара куршумите да летят. И това е много опасно", посочи Тръмп в интервю пред коментатора на в. "Вашингтон пост" Марк Тийсън в понеделник.

Предизборният щаб на Харис отказа да коментира обвиненията на Тръмп в насилие. "Докато събираме фактите, ще бъда ясна: осъждам политическото насилие", се казва в нейно изявление в неделя.

Демократите твърдят, че няма равнопоставеност между тяхната реторика и тази на Тръмп, като посочват неточните и подстрекателски твърдения, които той и съюзниците му са направили, включително по отношение на Спрингфийлд, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Тръмп и неговият кандидат за вицепрезидент, сенаторът Джей Ди Ванс, републиканец от щата Охайо, повтаряха неверни слухове за имигрантите от хаитянски произход в града, като миналата седмица Тръмп заяви от трибуната на дебата във времето, отделено за праймтайм новини, че хората "ядат кучетата" и "ядат котките" - нещо, което местните полицейски служители опровергаха.

Сенаторът Брайън Шац, демократ от щата Хавай, разкритикува Тръмп, че не е осъдил веднага бомбените заплахи в Спрингфийлд, когато журналист го попита за тях. Тръмп каза, че не е знаел за тях. "Ако някой ме попита дали осъждам една бомбена заплаха, то е "да", написа Шац в социалните мрежи, цитиран от ежедневника.

Миналата година Тръмп си навлече критики и за това, че направи подигравателен намек за нападението срещу съпруга на бившата председателка на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси. Мъж нахлу в дома им и преби Пол Пелоси с чук, като му причини спукване на черепа.

"Тя е против изграждането на стена по нашата граница, въпреки че има стена около къщата си, която очевидно не е свършила много добра работа", каза Тръмп за конгресменката демократка от щата Калифорния.

Тръмп отново изрази в понеделник убеждението си, че Байдън и Харис "разрушават страната, както отвътре, така и отвън", а описанията му на политическите му опоненти като "паразити" и екзистенциална заплаха "отвътре" за САЩ разтревожиха особено много историците и политическите наблюдатели, посочва в. "Вашингтон пост".

"Само един кандидат в тази надпревара е преживял два опита за покушение и това не е Камала Харис", заяви говорителката на кампанията на Тръмп Каролин Ливит, когато беше попитана за острите критики на Тръмп към демократите, дори когато той ги призовава да променят тона си.

Тази седмица виден съюзник на Тръмп беше подложен на критики за това, че вместо да смекчи реториката, намеква за насилие. Главният изпълнителен директор от технологичния сектор и отявлен поддръжник на Тръмп Илон Мъск качи пост в социалните мрежи в неделя след инцидента в голф игрището на Тръмп, като написа: "никой дори не се опитва да убие Байдън/Камала". По-късно Мъск изтри съобщението.

Предизборният щаб на Тръмп не коментира поста. Предизборният щаб на Харис го осъди, отбелязва американският ежедневник.

Либертарианската партия в щата Ню Хемпшър изтри масово критикуван пост, качен в социалните мрежи в неделя, в който се казваше, че "всеки, който убие Камала Харис, ще бъде американски герой". Сикрет Сървис разследва този пост като заплаха срещу Харис, заяви в понеделник говорителят на службата Нейтън Херинг.

Не само критиците на Харис изтриват коментарите си. Съпругата на подполковник Александър Виндмън, ключов свидетел при първия импийчмънт на Тръмп, свали и се извини за пост в социалните мрежи, който омаловажаваше опита за убийство през юли, който разкървави ухото на Тръмп. "Ничие ухо не пострада. Продължавайте с неделния си следобед", написа Рейчъл Виндмън, критичка на Тръмп, след паниката в неделя в неговия голф клуб в коментар, който екипът на Тръмп разду.

"Беше лекомислено и политическото насилие е сериозен проблем", написа тя в понеделник. "Независимо дали е насочен към бивш президент, медиите, имигрантите или политическите "врагове", всеки инцидент трябва да бъде разглеждан по подходящ начин, ако искаме да променим хода на нашата политическа дискусия", добави Виндмън.

Заплахите за насилие са очевидни и в избора на спирките по време на предизборната кампания. След стрелбата през юли Тръмп засили сигурността на своите прояви. Той намали броя на изявите си на открити места, които са по-трудни за охрана, а миналия месец Сикрет Сървис одобри план да го обгражда на митингите на открито с балистично стъкло, което обикновено се използва при избрани изяви на открито на президенти и вицепрезиденти. Ванс също използва това стъкло наскоро, а Харис говори зад подобна защитна преграда на своя проява на открито в щата Ню Хемпшър този месец.

Обрат към по-лошото

През годините президентите на САЩ са се сблъсквали със заговори за покушение, но опитът за убийство на Тръмп това лято беше най-скорошният от много време насам. През 2005 г. мъж хвърли ръчна граната към Джордж Уокър Буш по време на пътуване в чужбина, но президентът се намираше зад бронебойна преграда и не пострада. По-рано през 1981 г. Рейгън беше тежко ранен от човек, който се опита да го убие, а през 1975 г. Форд оцеля при два опита за убийство в рамките на няколко седмици.

Историците посочват и 1968 г., когато водещият кандидат за президент на Демократическата партия Робърт Ф. Кенеди беше застрелян след убийството на преподобния Мартин Лутър Кинг и когато конгресът на демократите в Чикаго бе последван от ожесточени сблъсъци между протестиращи и полиция.

Брайън Левин, заслужил преподавател от Калифорнийския щатски университет в Сан Бернардино, който от десетилетия изучава екстремизма, заяви, че "целенасоченото насилие", ориентирано към конкретни цели като държавни служители, обществени обекти или маргинализирани групи, "през последните няколко години е направило завой към по-лошото". Той и други изследователи посочват наред с останалите фактори също и средата, която насърчава язвителността, "вълната" от нови пътища към радикализация в интернет и нарастващия брой оръжия.

"Често виждаме, че най-агресивните и емоционално въздействащи послания са тези, които придобиват широка популярност, независимо дали са верни или не", каза Левин.

Федералното бюро за разследване и Пощенската служба на САЩ разследват "поредица от подозрителни писма, изпратени до изборни служители в няколко щата", заявиха двете служби в съвместно изявление във вторник. Нито един щат все още не е съобщил, че някой е пострадал в резултат на получените пощенски пратки.

Хората, които наблюдават политическото насилие или заплахите, предупреждават, че нападенията натоварват и без това крехкия климат на сигурност преди изборите. След стрелбата по време на митинга на Тръмп през юли в доклад на Института за стратегически диалог се отбелязва: "Въпреки че призивите за гражданска война често следват сериозни инциденти, свързани с хора от висок ранг, те бяха издигнати на едно от най-високите си нива след нападението срещу Тръмп. Дискусиите често са придружавани от твърдения, че опитът за убийство е част от заговор на така наречената Дълбока държава за предизвикване на гражданска война между републиканците и демократите".

Междувременно инцидентът в неделя засили у много поддръжници на Тръмп идеята, че техният кандидат и тяхното движение са на прицел. В десните онлайн форуми отново се появиха изрази на възмущение и ярост, както и отделни директни призиви за насилие, посочва в. "Вашингтон пост".

Американският ежедневник обръща внимание на факта, че в появилите се мемета и изображения, генерирани от изкуствен интелект, някои от тях представят Тръмп като предизвикателен, мускулест воин с резултат 2:0 срещу бъдещите му убийци.

В оставащите по-малко от 50 дни преди изборите в САЩ изданието "Бизнес инсайдър" се спира на подходящата стратегия за инвестиране на фона на президентските избори, като обръща внимание на главните 3 проблема, за които се тревожат портфолио мениджърите.

Залогът на тези президентски избори, които се очертават да бъдат спечелени с минимална разлика в резултатите, е много голям, коментира изданието.

Уолстрийт следи отблизо въпросите за данъците, митата и евентуалната реформа на така наречената процедура филибъстър - механизма за протакане на парламентарните дебати с цел блокиране на работата на горната камара по даден законопроект. Въпреки че не беше споменато по време на предизборните дебати, премахването на процедурата "филибъстър" може да има сериозни последици за пазарите.

За Уолстрийт политиката, а не политическите ходове, е мотото, което води към изборите през ноември. И голяма част от политиката е изложена на риск.

Въпреки че вицепрезидентката Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп не споделят едно и също виждане по много въпроси, има няколко ключови области, които носят потенциала да разтърсят пазарите повече от други неща, отбелязва "Бизнес инсайдър".

Топ стратезите на германската компания за управление на активи Де Ве Ес определиха три актуални въпроса, които най-много притесняват портфолио мениджърите през този изборен цикъл - данъците, митата и евентуалното премахване на така наречената процедура на филибъстър.

Данъците и митата получиха голямо внимание в национален мащаб, но ситуацията с процедурата "филибъстър" не е такава и Де Ве Ес смята, че инвеститорите трябва да я следят, допълва изданието.

Данъците

Не е изненадващо, че данъчната политика е на първо място в съзнанието на финансовите мениджъри, според Франк Кели, старши политически стратег в Де Ве Ес. Уолстрийт гледа на Тръмп като по-благосклонен към бизнеса кандидат по отношение на данъците, посочва "Бизнес инсайдър".

Законът за намаляване на данъците и създаване на работни места подлежи на подновяване в края на 2025 г., а Харис и Тръмп имат различни планове за това какво ще се случи по-нататък, отбелязва изданието. Тръмп се стреми да обнови сегашния закон, докато Харис обеща да пренапише данъчния кодекс и да повиши ставката на корпоративния данък до 28% от сегашните 21%. Това би донесло 7-процентен удар върху печалбите на акция според индекса "Стандарт енд Пуър 500", а законовото данъчно въздействие върху корпорациите може да варира от 5% до 10% в зависимост от географския микс на компанията, смята Дейвид Бианко, главен инвестиционен директор на Де Ве Ес за Северна и Южна Америка.

Освен ставката на корпоративния данък Уолстрийт е загрижен и от предложението на Харис за данък върху финансовите транзакции, който ще се прилага за всички сделки с акции, облигации и деривати, коментира "Бизнес инсайдър".

Митата на Тръмп

Друг въпрос, който Уолстрийт следи, са митата. Ако бъде избран, Тръмп обеща да наложи мита в размер до 20% върху вноса, посочва изданието.

Бианко смята, че подобна политика би навредила на икономиката. "Опасно е наистина да се удвои някоя политика като митата", заяви той. Такива драстични мита могат да доведат до това потребителите да плащат повече за стоките, както и до налагането на ответни мита от други държави. Според американската инвестиционна банка "Голдман Сакс" митата могат да окажат инфлационен натиск върху икономиката и да попречат на растежа.

А за разлика от данъчната политика, която трябва да бъде гласувана от Конгреса на САЩ, митата се прилагат много по-лесно.

"Митата са нещо, което президентът до голяма степен може да направи чрез изпълнителната власт", каза Бианко.

Това означава, че ако Тръмп бъде избран, той би могъл бързо да направи така, че високите мита да станат реалност, отбелязва "Бизнес инсайдър".

Процедурата "филибъстър"

Според разговорите на Кели от Де Ве Ес с клиенти на компанията има и един въпрос, който не позволява на портфолио мениджърите дори за миг да затворят очи - премахването на така наречената процедура филибъстър, която е вид парламентарна обструкция. Тази тема не беше спомената по време на дебата, но тя може да има големи последици за всички видове политика.

Демократите, особено лидерът на демократическото мнозинство в американския Сенат Чък Шумър, са привърженици на премахването на този вид парламентарна обструкция и според Кели евентуална победа на Харис може допълнително да стимулира тази инициатива.

Анализаторите на Уолстрийт очакват изборите да бъдат спечелени с минимална разлика в резултатите и дори една много малка промяна може да бъде достатъчна, за да повлияе на гласовете за някой от кандидатите, посочва "Бизнес инсайдър".

Надпреварите за Камарата на представителите и Сената също са оспорвани според Моника Гуера, ръководител на отдела за политиката в САЩ на американската инвестиционна банка "Морган Стенли". Това означава, че е малко вероятно да има категорична еднопартийна победа.

Въпреки че не е изключено демократите да запазят контрола си в Сената, малко вероятно е те да спечелят 60-те места, необходими за преодоляване на процедурата "филибъстър", прогнозира Кели от Де Ве Ес. Премахването на пречките би било начин демократите да приемат по-бързо ново законодателство, като например данъчните предложения на Харис.

Джак Аблин, главен инвестиционен директор в "Кресет кепитъл мениджмънт", обобщи ситуацията по подходящ начин: "Инвеститорите празнуват, когато има безизходица".

Безизходицата предотвратява мащабни промени в политиката, а впоследствие и нестабилността на пазара, коментира "Бизнес инсайдър". Изданието цитира изследванията на Гуера от "Морган Стенли", които показват, че капиталовите пазари се представят най-добре, когато има разделен контрол върху Конгреса и Белия дом.

Като се има предвид колко важна е безизходицата за пазара, не се говори достатъчно за последиците от премахването на процедурата "филибъстър", смята Кели от Де Ве Ес.

"Демократите не искат да виждат как Харис, ако е новоизбран президент, се препъва през първите две години в редица законодателни усилия", каза той. А подобна политика би могла да получи широка подкрепа от избирателите, които се чувстват разочаровани от факта, че Вашингтон не постига нищо, добави Кели.

Ако тази политика бъде приета при Харис, инвеститорите трябва да се подготвят за възможните последици от по-малко компромиси между демократите и републиканците и по-обширни промени в политиката, заключава "Бизнес инсайдър".

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:22 на 27.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация