site.btaБонбони с метамфетамин бяха разпространени в пакети с храна в Нова Зеландия

Бонбони с метамфетамин бяха разпространени в пакети с храна в Нова Зеландия
Бонбони с метамфетамин бяха разпространени в пакети с храна в Нова Зеландия
Бонбон "Ринда" с потенциално смъртноносно ниво на съдържание на метамфетамин, Оукланд, Нова Зеландия, 13 август 2024 г. Снимка: NZ Drug Foundation via AP/Shaun Hill

Бонбони с потенциално смъртоносно ниво на съдържание на метамфетамин са били дарени, а после и раздадени, в пакети с храна в Нова Зеландия, каза днес полицията, цитирана от ДПА.

Неизвестно лице е дарило ананасовите бонбони, в запечатана опаковка за продажба на дребно и с етикет на малайзийската марка „Ринда“, които после са били раздадени като част от пакети с храна, съобщиха от Мисията в Оукланд – благотворителна организация за помощ на бездомни лица.

Детектив-инспектор Глед Болдуин заяви, че трима души, сред които две деца, са потърсили медицинска помощ след консумация на бонбоните.

Ръководителят на благотворителната организация Хелън Робинсън каза, че е възможно бонбоните да са били раздадени на 300 до 400 души. Те първо са били забелязани вчера следобед, след като потребител е предупредил Мисията за „странни на вкус бонбони“.

„Тестовете веднага потвърдиха (…) потенциално смъртоносни нива на метамфетамин“.

Сара Хелм, изпълнителен директор на Фондация за борба с наркотиците, каза, че в тестван от тях бонбон съдържанието на метамфетамин е било около 3 грама.

„Обичайната доза за приемане е между 10 и 25 милиграма, следователно този натровен бонбон е съдържал до 300 дози“, каза Хелм и допълни, че приемането на такова количество метамфетамин може да доведе до смърт.

Уличната цена на такова количество наркотик е 1000 новозеландски долара (около 547 евро) на бонбон, което подсказва, че дарението е било по-скоро случайно, а не умишлено, каза говорител на фондацията, цитиран от Асошиейтед прес.

/АГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:17 на 14.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация