ОБЗОР

site.bta"Необратима победа" срещу "Помогни ни, Мария" - има ли победител във венецуелските избори?

"Необратима победа" срещу "Помогни ни, Мария" - има ли победител във венецуелските избори?
"Необратима победа" срещу "Помогни ни, Мария" - има ли победител във венецуелските избори?
Привърженик на опозицията стъпква плакат на президента Николас Мадуро по време на протест срещу обявяването на изборната му победа за трети мадат. Снимка: AP/Fernando Vergara

След месеци на пречки пред опозицията и съмнения в прозрачността на вота президентските избори във Венецуела бяха проведени тази неделя. Часове по-късно както президентът Николас Мадуро, така и основният му опонент претендираха за победа във вота.

В навечерието на изборите в неделя очакванията за промяна бяха големи в цялата страна. Венецуелците се наредиха на опашки пред избирателните центрове още в съботната вечер. След години на апатия, във въздуха се усещаха стремеж и надежда, които доведоха голям брой хора до урните, отбеляза американското Национално обществено радио (НОР).

Преди изборите

До президентския вот се стигна след близо десетилетие на социално-политическа криза - хиперинфлация, репресии и насилие - която доведе до бягството от страната на повече от 8 милиона граждани. През това време Венецуела преживя национални протестни движения и тежки репресии, многобройни опити за преврат и убийства, както и усилията на опозицията да сформира международно признато паралелно правителство извън администрацията на Мадуро. Затова изборите бяха окачествени като едно от най-големите предизвикателства пред властта на президента, отбелязва НОР. 

Лидерката на основната политическа опозиция Мария Корина Мачадо спечели предварителните избори за кандидат-президент през януари, но властите не признаха вота, а подкрепяният от Мадуро Върховен съд ѝ забрани да издигне кандидатурата си за вота. Месеци по-късно, след неуспешни опити за други заместници, опозицията посочи името на малко известен дипломат за свой кандидат - Едмундо Гонсалес.

Мачадо продължи да обикаля страната - с автомобил, тъй като властите ѝ забраниха да пътува със самолет – и да събира големи тълпи дори в най-малките градове, като популяризираше кампанията на Гонсалес. Правителството вървеше плътно след нея: блокира ключови пътища и дори задържа местни ресторантьори, които обслужваха екипа ѝ. Властите планираха и митинги на Мадуро по същото време и на същото място. През последните месеци бяха арестувани десетки активисти на опозицията. Въпреки тази тактика Мачадо винаги успяваше да пристигне - с кола, мотоциклет или пеша - за да посрещне тълпите. Хората протягаха ръце и крещяха: „Помогни ни, Мария!“, напомня американското радио. 

Поради емигрирането на много венецуелци миграцията беше поставена на преден план по време на предизборната кампания. Мадуро обвини политици като Мачадо, че подкрепят санкциите на САЩ срещу венецуелски икономически сектори и длъжностни лица, което според него е принудило много хора да напуснат страната. От своя страна опозиционната лидерка издигна лозунга „Volver a Casa“, („Да се завърнем у дома“), като се позовава на колективното желание на нарастващата диаспора да се върне в родината си, ако Мадуро бъде отстранен от властта. 

След многобройни преговори правителството на президента обеща „честни и свободни избори“. В замяна на прозрачен вот през октомври миналата година администрацията на американския президент Джо Байдън отмени някои от санкциите срещу Венецуела, но след това отново наложи част от тях, след като Мадуро забрани на Мачадо да се кандидатира, припомня „Форин полиси“

В деня на изборите 

Опитите изборите да бъдат обърнати в полза на Мадуро започнаха още преди отварянето на избирателните секции в неделя. Според доклад на „Лабораторио де Пас“ (в превод „Лабораториите на мира" - програми за сътрудничество с Европейския съюз в конфликтни зони в Колумбия), публикуван вчера, по време на предизборната кампания са били произволно задържани най-малко 71 души - повечето от тях след като са оказали някаква услуга на опозицията.

Правителството също така е създало значителни пречки за милионите венецуелци в чужбина да гласуват, включително непосилни изисквания за паспорт и местожителство. Според данните, публикувани от Националния избирателен съвет (НИС), само 69 211 венецуелци, живеещи в чужбина, са имали право на вот.

Освен това само много ограничена група наблюдатели на изборите беше допусната да следи протичането на вота. Венецуела оттегли поканата си към наблюдателите от ЕС да присъстват в страната.

В изборния ден различни местни новинарски агенции и журналисти регистрираха нередности и тактики за сплашване на избирателите в секциите из цялата страна. В някои от тях машините бяха обявени за повредени, в други присъстваха въоръжени проправителствени групи, които провокираха гласоподавателите. 

След като секциите затвориха, множество граждани, пожелали да наблюдават броенето на бюлетините, не бяха допуснати до изборните помещения, пред които стояха полицаи от звеното за борба с масовите безредици. 

Има ли победител?

Малко след полунощ в неделя срещу понеделник НИС обяви "необратима победа" за Мадуро – 51% при преброени 80 на сто от бюлетините. Според официалните резултати, които опозицията оспори, Гонсалес е получил 44% от гласовете.

В свое изявление Мачадо обяви, че опозиционният кандидат печели с над 70% от гласовете и подчерта: „Едмундо Гонсалес спечели тези избори. Ние знаем това. Във всеки щат го знаем. Знаем какво се случи днес“ и се позова на нередности, които поставят резултатите под въпрос.

След обявяването на официалните данни Мадуро определи победата си като „триумф на мира, стабилността, републиканските идеали и идеите за равенство“. „Те не успяха да преодолеят санкциите, не успяха да преодолеят агресията, заплахите, сега не могат и никога няма да могат да преодолеят достойнството на народа на Венецуела“, каза той по време на речта си, визирайки политическите си опоненти.

Резултатите, обявени от изборните власти, бяха посрещнати със смесени чувства в столицата Каракас, като поддръжниците на Мадуро ликуваха и празнуваха пред официалната резиденция на президента. В същото време привърженици на опозицията бяха забелязани да плачат и да се прегръщат по улиците.

Днес във Венецуела са планирани демонстрации както на привърженици на управляващата партия, така и на опозицията, предаде Франс 24.

„Скъпи мои венецуелци, утре се събираме като семейство, организирано, демонстрирайки решимостта, която имаме, да направим така, че всеки глас да се брои и да защитим истината“, призова привържениците си Мария Корина Мачадо в пост в социалната мрежа „Екс“ късно снощи.

Хорхе Родригес, депутат от управляващата партия и ръководител на предизборната кампания на Мадуро, също призова неговите поддържници да участват в шествия до президентския дворец, за да подкрепят правителството.

Вчера в цялата страна бяха регистрирани сблъсъци между протестиращите и силите за сигурност, като за разпръскването на тълпите беше използван сълзотворен газ и бяха убити най-малко двама души. В Коро, главен град на щата Фалкон, протестиращите събориха статуя на „покойния ментор на Мадуро“ Уго Чавес, добави Франс 24.

Неправителствената организация „Венецуелски център за наблюдение на конфликти" съобщи за повече от 180 протеста в 20 от 23-те щата на страната. „Съобщава се за многобройни актове на репресии и насилие, извършени от паравоенни формирования и сили за сигурност“, се казва в съобщението.

 

Какво следва?

Ако Мадуро встъпи в длъжност, това ще бъде неговият трети пореден шестгодишен мандат и продължение на „чавизма“ - лявата популистка идеология, кръстена на предшественика на Мадуро Уго Чавес, коментира Си Ен Ен. Междувременно опозицията обеща да възстанови демокрацията във Венецуела и да заздрави икономиката, ако спечели изборите.

Това не е първият случай, в който режимът на Мадуро е заподозрян във фалшифициране на вота, напомня „Форин полиси“. Софтуерна компания, осигурявала машинното гласуване на референдума за промяна в конституцията през 2017 г., обвини администрацията на Мадуро, че е променила поне един милион гласа, за да обяви неговото приемане. 

Ако президентът сега се откаже от властта, той може да се окаже в затвора, коментира изданието. Съединените щати го обвиниха в трафик на наркотици и тероризъм, а Международният наказателен съд разследва режима му за престъпления срещу човечеството. 

Нестабилността във Венецуела може да се влоши и в зависимост от това дали и как Мадуро ще реши да се справи с опозицията, пише още "Форин полиси". 

Международната реакция

След като НИС обяви победата на Мтадуро, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изрази „сериозна загриженост, че обявеният резултат не отразява волята или гласовете на венецуелския народ“. Той допълни, че е „изключително важно“ гласовете да бъдат преброени честно и прозрачно, и призова Избирателният съвет да публикува протоколите с резултатите от гласуването.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че волята на венецуелския народ „трябва да бъде уважена“. „Осигуряването на пълна прозрачност на изборния процес, включително подробно преброяване на гласовете и достъп до протоколите от гласуването в избирателните секции, е от жизненоважно значение“, каза той в изявление, публикувано в социалната мрежа „Екс“.

Министърът на външните работи на Испания Хосе Мануел Албарес също призова избирателния орган да предостави информация за гласуването в интерес на „зачитането на демократичната воля“ на венецуелския народ, съобщи „Гардиън“

Външният министър на Италия Антонио Таяни от своя страна каза, че има „много съмнения“ относно преизбирането на Мадуро. „Настояваме за проверими резултати и достъп до документите“, написа той в „Екс“.

Великобритания от своя страна вчера актуализира препоръките си за пътуване и посъветва британските граждани в южноамериканската страна да „останат у дома, ако е възможно“. „Обединеното кралство не приема легитимността на сегашната администрация, поставена от Николас Мадуро“, заяви британската Служба за външна политика, връзки с обществеността и развитие.

Резултатите бяха посрещнати със смесени реакции и в региона. Президентите на Перу, Чили, Гватемала, Коста Рика, Аржентина и Уругвай или осъдиха, или поставиха под съмнение резултатите, като някои от тях заявиха, че няма да ги признаят. Преди изборите много латиноамерикански лидери призоваха Мадуро да се ангажира да се оттегли, ако загуби.

„Режимът на Мадуро трябва да разбере, че на резултатите е трудно да се повярва“, написа левият президент на Чили Габриел Борич в социалната мрежа „Екс“. “Международната общност и преди всичко венецуелският народ - включително милионите венецуелци в изгнание - изискват пълна прозрачност“, добави той и подчерта, че страната му „няма да признае нито един резултат, който не може да бъде проверен“.

Още по-директен беше отговорът на Луис Лакайе Поу, президент на Уругвай. „Не по този начин! Беше публична тайна, че те щяха да „спечелят“, каквито и да са реалните резултати“, написа той в социалната мрежа „Екс“. 

Даниел Нобоа, президентът на Еквадор, обвини Мадуро, че се опитва да се задържи на власт и „изтръгва надеждата на милиони венецуелци“. Той също така призова Постоянния съвет на Организацията на американските държави да се събере, за да обсъди ситуацията във Венецуела. Заседанието ще бъде проведено утре.

Популисткият и пламенен президент на Аржентина Хавиер Милей беше още по-настоятелен.

„Махни се, Мадуро, ти си диктатор!!!“, написа той в „Екс“. “Венецуелците избраха да сложат край на комунистическата диктатура на Николас Мадуро. Данните показват съкрушителна победа на опозицията и светът очаква да бъде признато поражението на годините на социализъм, мизерия, упадък и смърт“, коментира Милей и изрази надежда, че въоръжените сили на Венецуела ще „защитят демокрацията и волята на народа“.

Но някои от партньорите на Венецуела поздравиха Мадуро за победата, включително президентите на Боливия, Хондурас и Куба.

Руският президент Владимир Путин също се включи с поздравителен адрес. „Руско-венецуелските отношения имат характер на стратегическо партньорство. Убеден съм, че вашата дейност начело на държавата ще продължи да допринася за тяхното прогресивно развитие във всички посоки“, казва Путин в изявление, публикувано в канала му в „Телеграм“.

Китайското външно министерство също вчера поздрави Мадуро. 

 

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:27 на 30.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация