ОБЗОР

site.btaКой беше покойният ръководител на Виетнамската комунистическа партия и кой е вероятният му заместник

Кой беше покойният ръководител на Виетнамската комунистическа партия и кой е вероятният му заместник
Кой беше покойният ръководител на Виетнамската комунистическа партия и кой е вероятният му заместник
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш отдава почит на Нгуен Фу Чонг, Ню Йорк 24 юли 2024 г. Снимка: Tran Thanh Tuan/Vietnam News Agency via AP.

Бившият генерален секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Виетнам Нгуен Фу Чонг почина в петък на 80-годишна възраст, след тежко боледуване.

Ден по-рано президентът на страната То Лам беше поел задълженията му.

Реакциите

В. “Саут Чайна морнинг пост” съобщава, че потребители на социалните мрежи във Виетнам са сменили профилните си снимки с черен фон, в знак на тъга за “перфектния комунист”. Погребението му ще се състои на 25 и 26 юли, като културните прояви са отменени. Организаторите на развлекателни и спортни прояви вече са спрели дейността си, добавя изданието.

Китайската комунистическа партия изпрати веднага съболезнованията си. В съболезнователното послание Централният комитет на партията, нейното висше звено за вземане на решения, похвали Чонг като "добър другар, добър брат и добър приятел", както и като "близък другар и искрен приятел на Китайската комунистическа партия и китайския народ".

"Той наследи и разви традиционната дружба на "другари и братя" между двете партии и двата народа, и създаде дълбоко приятелство с Комунистическата партия на Китай и китайските лидери", се казва в посланието. В него се изтъкват съвместните усилия на Чонг и Си Цзинпин, президент на Китай и генерален секретар на Китайската комунистическа партия, за издигане на тези връзки до "общност на споделена съдба със стратегическо значение" през миналата година.

"Китай винаги е разглеждал Виетнам като приоритет в своята съседска дипломация и е готов да работи с Виетнам за непрекъснато укрепване на взаимното политическо доверие, засилване на солидарността и сътрудничеството и за по-дълбоко и по-практично придвижване напред на изграждането на китайско-виетнамска общност със споделена съдба, така че да се извлече полза за двата народа и да се допринесе за мира и развитието в региона и света", се казва в съобщението.

Дългогодишният лидер

Нгуен Фу Чонг беше първият генерален секретар на ЦК на ВКП, изкарал три мандата на най-висшия пост в страната след либерализацията на икономиката, предприета през 1986 г. Той влиза в Политбюро през 1997 г. и ръководи страната от 2011 година.

Смъртта му настъпи на фона на политически сътресения в Ханой, при които трима от петимата водещи лидери на страната се отказаха от постовете си, на фона на кампания за борба с корупцията. Нгуен Фу Чонг оглавяваше комисията за борба с корупцията от 2013 г., припомня в. “Банкок пост”.

През последните години той оприличи кампанията си за борба с корупцията с "пламтяща пещ", чиито пламъци, поне от 2021 г. насам, са обхванали десетки държавни служители и ръководители на предприятия.

Антикорупционната кампания е представяна като част от опитите на Виетнам да засили привлекателността си като дестинация за чуждестранни инвестиции в разгара на ожесточената конкуренция между САЩ и Китай, както и да гарантира легитимността на партията в условията на мащабни скандали. Това обаче доведе и до страх сред бюрократите, което ги накара да се бавят с вземането на решения и одобряването на правни документи, необходими за ново строителство и други дейности, свързани с бизнеса, отбелязва "Банкок пост".

Избран за генерален секретар на Комунистическата партия на Виетнам през 2011 г. и преизбран на този пост през 2016 г. и 2021 г., през 2018 г. той става и президент след смъртта на тогавашния президент Чан Дай Куанг, което е скъсване с партийната традиция.

Чонг се отказа от президентския пост през 2021 г., но избирането му през същата година за рядък трети мандат като генерален секретар го превърна в най-дългогодишния партиен лидер след Ле Дуан, който заема този пост от 1960 г. до смъртта си през 1986 г.

Нгуен Фу Чонг беше известен с политиката си на “дипломацията на бамбука”, визираща гъвкавостта и адаптивността на това растение. Основното мото на тази политика е преминаването през световните геополитически бури с минимални щети, като се избягват твърдите ангажименти с един или друг лагер.

"Нгуен Фу Чонг несъмнено е най-влиятелният виетнамски политик на 21-ви век", казва Лин Нгуен, водещ анализатор за Виетнам в Контрол Рискс, цитиран от в. “Банкок пост”. "Той оставя в наследство напълно възстановена неоспорима власт на партията и безпрецедентна антикорупционна кампания, застигнала стотици корумпирани висши политици."

Чонг беше силен привърженик на отварянето на някога изолираната държава за чуждестранни инвестиции. С подписването на множество споразумения за свободна търговия Виетнам се превърна в една от най-зависимите от търговията икономики в света. Към края на 2023 г. стойността на износа на Виетнам е приблизително равна на размера на икономиката му, като бившият враг САЩ вече е най-големият му експортен пазар.

През 2015 г. Чонг стана първият виетнамски партиен ръководител, посетил САЩ, където се срещна с тогавашния президент Барак Обама в Белия дом. По този повод Обама заяви, че "трудната история" между САЩ и Виетнам се заменя с отношения, основани на взаимни икономически интереси и интереси в областта на сигурността в регион, който все повече се безпокои от възхода на Китай. Чонг от своя страна декларира, че САЩ и Виетнам са успели "да се издигнат над миналото" и да станат приятели.

По време на мандата си Чонг разви близки отношения и с китайското правителство и Комунистическата партия, въпреки че двете страни все още имат нерешени спорове в Южнокитайско море, които понякога прерастват в сблъсъци.

Пекин е водещ търговски партньор на Ханой и основен чуждестранен инвеститор. А през последните години Виетнам се превърна във водеща дестинация за компании от веригата за доставки и производството, които напускат Китай на фона на търговското напрежение и геополитическото съперничество между Вашингтон и Пекин.

В същото време воденият от Чонг Виетнам поддържаше и отношения с Русия и Северна Корея.

Чонг е роден в Ханой на 14 април 1944 г. В официалната му биография, цитирана от ВНА, се казва, че произхожда от „бедно селско семейство".

През 1967 г. той получава бакалавърска степен по филология във Виетнамския национален университет, според правителствения уебсайт. От ранна възраст се интересува от народна литература, според биографията, публикувана на уебсайта на университета, където е показана и една от първите му публикувани творби - преглед на народна поезия от 1967 г.

През 1983 г. Чонг защитава докторска дисертация в катедрата по партийно строителство на Академията за обществени науки на бившия Съветски съюз. От 1973 до 1976 г. е аспирант по икономика и политика в Националната академия по политика на град Хо Ши Мин.

Благодарение на предишния си опит като партиен секретар на Ханой и председател на Националното събрание, през 2011 г. Чонг е избран като компромисен кандидат за поста генерален секретар, казва Ле Хонг Хиеп, бивш служител на външното министерство, в момента старши научен сътрудник в Програмата за изследване на Виетнам на Института ISEAS-Yusof Ishak в Сингапур.

От години се спекулираше, че здравето на Чонг е влошено. Той изглеждаше загрижен за поемането на президентския пост през 2018 г., като по време на речта си пред Народното събрание при приемането на поста посочи "тревожната" си възраст и отслабващото си здраве.

След като беше преизбран за шеф на партията през 2021 г., той също така заяви, че би предпочел да се пенсионира, защото "съм стар и не съм в добро здраве". Той не успя да постигне замяната си с предпочитан от него кандидат по време на партийната реорганизация, което го принуди да остане на поста партиен лидер.

Възможни наследници – президентът?

Изборът на лидер е строго секретен процес и анализаторите очакват, че овакантеното място на върха може да предизвика ожесточена конкуренция в политбюро и централния изпълнителен комитет.

Лам е в силна позиция да стане следващият партиен ръководител, след като пое временно поста от Чонг, но успехът му не е гарантиран. Бившият министър на сигурността и дългогодишен помощник на Чонг в борбата с корупцията помогна за издигането на класацията на Виетнам в индекса на Трансперънси интернешънъл за възприемане на корупцията до 83 позиция през миналата година - от 113-а позиция през 2016 г. 

Започнал кариерата си в държавната полиция на Виетнам, със заемането на временния пост То Лам стана най-високопоставеният функционер във Виетнам.

Изборът на бившия министър не е изненадващ. Както отбелязва Източноазиатският форум, 67-годишният лидер от години взема мерки за отстраняване на съперниците си от политическата върхушка на Виетнам. Шестима от общо 15 негови колеги в Политбюро на ЦК на партията бяха свалени от 2023 г. насам.

Полицейските части на Виетнам усърдно събират информация за всеки служител, който би могъл да попречи на Лам да се издигне на върха на виетнамската партия държава. Очевидно Лам е използвал ефективно полицейските досиета, за да осуети стремежите на своите съперници.

Остава поне един реален конкурент за висшия пост във Виетнамската комунистическа партия - премиерът Фам Мин Чин, който все още не е изразил амбицията си да бъде следващият генерален секретар.

Въпросът е дали след като беше издигнат до високопоставената, но относително безобидна длъжност на президент, Лам все още е сериозен претендент за най-високата длъжност на генерален секретар на ВКП. Очевидно много зависи от това дали Лам ще може да продължи да поддържа лоялността на висшите служители в Министерството на обществената сигурност до свикването на 14-ия конгрес на Партията през януари 2026 г., смятат експертите на форума.

Издигането на То Лам до поста генерален секретар все още не е сигурно. Въпреки това отстраняването на съперниците му чрез апарата за държавна сигурност - плюс издигането му за държавен президент - го поставят в силна позиция. Нгуен Фу Чонг може все още да няма официален наследник, но не може да се отрече амбицията на Лам.

Правозащитните организации като Хюман райтс уоч предупреждават, че бившият министър на обществената сигурност може да влоши положението със спазването на човешките права в страната.

Само дни след като става министър То Лам вече нарежда акции за сплашване, побой и изпращане в затвора на активисти. Целта е да се прикрие най-тежката екологична катастрофа във Виетнам, предизвикана от разлив на токсични отпадъци.

През 2018 г. по време на министерския му мандат се въвежда Закона за киберсигурността. Поне трима активисти са били отвлечени от чужбина, от Банкок и Берлин, и отведени във Виетнам. Двама от тях вече са получили дългогодишни присъди.

Мерките срещу правозащитниците и активистите в страната също са смазващи.

През 2021 г. То Лам беше въвлечен в скандал, докато Виетнам е в изолация заради КОВИД-19. Публикувано онлайн видео показва как министърът яде пържола за 2000 долара, сервирана му в Лондон от известния готвач "Солт Бае". През 2023 г. продавачът на нудли Буй Туан Лам беше осъден на 5,5 години затвор за противодържавна пропаганда, след като публикува пародия на този случай в социалните мрежи.

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:25 на 25.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация