ОБЗОР

site.btaПредсрочни избори във Франция - изобилие от обещания, но каква ще е реколтата от тях

Предсрочни избори във Франция - изобилие от обещания, но каква ще е реколтата от тях
Предсрочни избори във Франция - изобилие от обещания, но каква ще е реколтата от тях
Париж, ежедневие, снимка: АП

Франция се готви за първия тур на предсрочните парламентарни избори, в който битката ще се води между крайнодесните на Марин Льо Пен, коалицията около партията на президента Еманюел Макрон и новото ляво-лявоцентристко-екологично обединение. Класическата десница се явява на вота силно разединена. Друга крайнодясна партия, представила се добре на евровота на 9 юни, също се явява сега на предсрочните избори дълбоко разделена. Логично вниманието на медиите е насочено върху предизборните програми на трите основни политически сили. „Монд“, Франс прес, „Линтернот“, „Тут Л’Юроп“, „Експрес“, „Франс бльо“ и много други медии направиха в навечерието на вота съпоставителен анализ на предизборните обещания на тези три водещи френски сили.

Каква е философията на крайнодесните  в навечерието на предсрочните избори във Франция

Програмата на крайнодясната партия „Национален сбор“ (НС) за парламентарните избори на 30 юни и 7 юли възприема елементи от партийната програма за евровота. Тя беше представена от нейния лидер Жордан Бардела на пресконференция на 24 юни, в негово интервю за изданието „Паризиен“ от миналата седмица и по време на предизборните телевизионни дебати на 25 и на 27 юни, в които Бардела участва редом с премиера Габриел Атал и с различни представители на лявата коалиция. Паралелно с това в интервю за френско издание на 27 юни Марин Льо Пен също представи някои елементи от философията на крайнодесните.

Пенсии

НС ще отмени реформата на пенсионната система, въведена от Макрон и  предвиждаща увеличаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. НС предлага по-рано излизане в пенсия за хората, започнали по-рано работа. Например човек, започнал работа на 17 години, трябва да може да излезе в пенсия на 60 години. Ако човек е започнал работа на 24 години, то обаче той ще излезе в пенсия на 66 години, според плановете на крайнодесните, които в искат във връзка с пенсионирането да се въведе и изискване за осигурителен стаж от 42 години, отбелязват „Линтерност“ и „Тут л’Юроп“. В отговор на конкретни въпроси относно пенсионната система Бардела заяви, че иска да въведе законна възраст за пенсиониране от 62 години, като същевременно въведе и прогресивна система, която привилегирова продължителните кариери, обобщава Франс прес.

Имиграция 

НС иска ясно затягане на миграционната политика на национално ниво, но и на европейско ниво. Партията планира още тази година да приеме нов закон за миграцията. В европейски план НС иска преговори със страните членки на ЕС за ограничаване на свободното движение в Шенгенската зона, така че то да е сведено само до европейските граждани. На национално ниво НС иска въвеждането на така наречения национален приоритет и казва, че ще подложи този въпрос и на референдум. НС иска социалните помощи да са запазени за французите и чужденците да трябва да са работили пет години във Франция, за да имат право на достъп до помощта „доход за солидарна активност“ – вид помощ, която осигурява на хората без ресурси минимален доход, който варира според състава на домакинството. НС ще затегне и правилата за събиране на френска територия на семействата на мигрантите. НС ще преустанови и правото „юс соли“, при което децата на мигранти, родени във Франция, да могат да получават френско гражданство. Някои работни места ще бъдат недостъпни за хора с двойно гражданство, като например в стратегически сектори, свързани със сигурността или отбраната. Те ще бъдат запазени за френски граждани, според плановете на крайнодесните. Партията обаче уверява, че по този начин не иска да поставя под въпрос самото право във Франция на двойно гражданство. НС ще въведе и престъплението за незаконно пребиваване на френска територия, което ще бъде наказвано с глоба. Партията планира и преобразуване на държавната медицинска помощ за незаконно пребиваващи във Франция чужденци в медицинска помощ, която да се оказва само ако животът на тези хора бъде в смъртна опасност.

Образование

Крайнодесните искат забрана на мобилните телефони в училищата. Те настояват и да се продължи експеримента с училищните униформи. НС иска в училище да се въведе задължителното обръщение „Вие“. Партията е и за отнемане на стипендии на ученици при сериозни нарушения на правилата. НС предлага и създаването на специализирани центрове за учениците, които нарушават дисциплината или тормозят други ученици. НС е и за въвеждане на система, при която на учениците по-бързо ще се дава възможност за бъдещо професионално ориентиране.

Данъци

НС иска премахване на данъка върху недвижимото имотно богатство и връщането на данъка върху финансовото богатството. Крайнодесните са и за премахване на данък наследство за средната класа и за най-бедните. Те искат и данъчни облекчения при второ дете в семейството, с което ще се насърчи раждаемостта в страната. НС са и за освобождаване от данък при дарение от родители на деца и на внуци на суми в размер на 100 000 евро годишно за срок от 10 години. Крайнодесните искат да освободят от данък върху доходите и лекарите в пенсионна възраст, върнали се на работа като част от усилията на държавата да се справи с недостиг на медици в определени места в страната. НС говори и за суспендиране на ДДС върху стотина продукти от първа необходимост в случай на висока инфлация.

Здравеопазване

НС ще обяви мораториум върху затваряне на здравни заведения, които сега са застрашени от подобна мярка поради различни фактори. НС ще насърчава чрез различни инициативи и мерки медиците да се устройват в райони, известни като „медицински пустини“, тоест такива райони, в които сега поради различни фактори, най-често географски, има недостиг на общопрактикуващи лекари и на здравни грижи.

Престъпност

НС иска въвеждане на максимални присъди за нападения срещу хора, заемащи обществена длъжност, или за трафик на дрога. НС иска и премахване на социалните помощи за родители на непълнолетни рецидивисти.

Енергетика

НС иска Франция да излезе от европейските правила за установяване на енергийните цени, които, според крайнодесните, отслабват конкуренцията. Партията иска „режим на иберийско изключение“ във връзка с цените в енергийната сфера, което да бъде договорено между Франция и ЕК. Съгласно това така наречено „иберийско изключение“ цената на газа е отделена от цената на другите източници на електроенергия (ядрена, водна и възобновяема енергия), като изключението действа сега за страните на Иберийския полуостров. Според Жордан Бардела това може да доведе до „30 процента по-ниски сметки" във Франция. НС иска и намаляване на ДДС върху енергията и горивата от 20 процента сега на 5,5 процента. Тази мярка би струвала на бюджета 7 милиарда евро до края на годината. Ето защо НС иска да премахне някои данъчни ниши, но също и да намали френската вноска в бюджета на ЕС, който е сега в размер на 2 милиарда евро годишно и това да се случи от тази година.  Общо всички тези мерки само за тази година биха донесли 21,6 милиарда евро на Франция, казва НС.

Околна среда

НС е срещу така наречената наказателната екология, която се отразява отрицателно едновременно на покупателната способност на французите и на икономическия растеж на страната. Така например партията обещава преразглеждане на забраната за отдаване под наем на имоти, чиято обща енергийна ефективност е лоша. НС иска и да облекчи целта във Франция за нулева промяна на предназначението на земитее, която трябва да бъде постигната до 2050 г. НС иска отмяна на забраната за продажба на нови коли с двигатели с вътрешно горене в Европа, която ще влезе в сила през 2035 г. 

Френското на първо място

НС например говори и за насърчаване на местни играчи в търгове за обществени поръчки. Или пък за задължаване на столовете във френски учебни заведения или в други учреждения да използват 80 процента френски селскостопански продукти през 2027 г. 

Отбрана

В тези области НС не иска да има никакво прехвърляне на компетентности от отделните страни на ЕС. НС иска и насърчаване на така нареченото европейско предпочитание при покупката на военна техника от страните членки. Тоест те да купуват онова, което е произведено в Европа. В изданието „Телеграм“ Марин Льо Пен, която е председател на парламентарната група на НС в досегашната долна парламентарна камара, а доскоро беше и партиен председател и която е сочена за кандидат за президент на НС за изборите през 2027 г., заяви, че титлата "главнокомандващ", която има по конституция френският президент, е само една почетна титла, защото всъщност премиерът е този, който „развързва кесията“. Това обещава трудно съжителство между президента Макрон и евентуален премиер от НС, ако НС победи на изборите.

ЕС или Европейски алианс на нациите

Философията на НС вече не включва излизане от ЕС, както беше преди няколко години, но поставя под въпрос самите основи на европейското общностно изграждане. НС иска превръщането на ЕС в Алианс на нациите, което е синоним на силно намаляване на настоящите компетенции на ЕС. Това ще е една радикално нова Европа, която ще изисква дълбоки промени в европейските договори и съответно единодушното одобрение от страна на 27-те страни членки. НС иска също да се потвърди върховенството на френската конституция над европейските закони. Което означава противопоставяне на самата същност на европейското изграждане, в която европейското право е над националното право. НС иска и самата институционална архитектура на ЕС да бъде силно променена. ЕК да се превърне в Генерален секретариат на Съвета на ЕС (между впрочем подобен орган вече има под същото име) и да няма повече право на законодателна инициатива, което право да е ексклузивно на Съвета на ЕС. Съветът на ЕС, който обединява ресорни министри от страните членки, според идеите на НС, между впрочем трябва да взима решенията си единодушно в повече области, сред които и търговията. НС иска и промяна на мандата на Европейската централна банка, за да се насочи тя към заетостта, производството и финансирането на дългосрочни стратегически проекти. Днес основната й цел е овладяване на инфлацията. НС иска и мораториум върху европейските преговори по нови договори за свободна търговия. НС е и против разширяването на ЕС както към Украйна, така и към още девет страни (основно от Балканите). Според НС разширяване на ЕС ще разруши френското земеделие и ще повлияе върху заплатите на французите, които ще се понижат.

НАТО
Преди две години НС искаше Франция да напусне интегрираното командване на НАТО. Сега подобен акцент в програмата й не се поставя. Жордана Бардела уверява, че не иска да поставя под въпрос ангажиментите на Франция на международно ниво, ако стане премиер.

Украйна и Русия

НС заявява подкрепа за Украйна, но без да й се изпраща материал, който може да доведе до ескалация на конфликта, например оръжия, които биха могли да бъдат използвани срещу руски градове. Защото според НС това ще създаде условия за намеса на Франция в конфликта и условия за ескалация на конфликта с една ядрена сила, каквато е Русия. НС е и против изпращане на френски военни в Украйна. На 27 юни Бардела увери, че няма да остави руския империализъм да абсорбира една съюзническа държава каквато е Украйна, но пак повтори отказа си да прати в Украйна френски военни, ако стане премиер след парламентарните избори във Франция. „Моята позиция е много проста относно този конфликт. Тя никога не се е променяла. Това е позиция на подкрепа за Украйна и на избягване на ескалация с Русия, която е, припомням ви, една ядрена сила“, заяви Бардела по време на предизборния дебат, провел се на 27 юни. „Аз съм против изпращането на ракети с голям обсег, които биха могли например да поразят директно руската територия и да поставят Франция и французите в ситуация на съвоюваща страна в конфликта“, добави той. А още в понеделник Бардела предупреди и, че ще бъде изключително бдителен срещу опити за намеса на Русия в делата на Франция.

Израело-палестински конфликт

НС смята, че инициатива за признаване на независимостта на една палестинска държава днес би била равнозначна на признаване на тероризма.

Според допитванията от последните дни крайнодясната партия НС може да получи 36-37 процента на изборите. На евровота партията взе над 31 процента и се класира на първо място във Франция, с двоен резултат спрямо коалицията около партията на президента Макрон. 

За какво ще се борят партиите от президентското мнозинство, ако запазят властта

Президентското мнозинство, включващо партиите „Ренесанс“, „Хоризонти“ и „Демократично движение“, обединени в коалицията „Заедно за Републиката“, известна и просто като „Заедно“, представи предизборната си програма за предсрочния вот по време на пресконференция на премиера Габриел Атал на 20 юни. Акценти от програмата бяха повторени от Атал и по време на предизборните дебати на 25  и 27 юни. Редица от предложенията бяха отправени и по време на кампанията на президентското мнозинство за евровота.

ЕС

Президентското мнозинство подкрепя визията на президента Еманюел Макрон, че Франция е двигател в ЕС, че трябва да има водеща роля в блока, който пък трябва да стане стратегически по-независим от външни фактори, каквито са САЩ или Китай.

Отбрана

„Заедно“ акцентира, че Франция остава неделима част от НАТО и запазва стратегията си за ядрено разубеждаване. Това гарантира суверенитета на Франция. Самата Франция обещава до 2030 г. да удвои бюджета си за отбрана.

Украйна

„Заедно“ ще продължи подкрепата си за Украйна пред руската агресия. Президентското мнозинство говори за трайна военна подкрепа за тази страна под формата на изпращане на оръжия, боеприпаси, самолети и финализиране на коалиция за западни военни инструктори в Украйна. Самият Макрон е съгласен да се позволи използването от Украйна на западни оръжия с цел неутрализиране на руски военни бази.  По време на предизборния дебат на 27 юни Габриел Атал  заяви, че трябва да се подкрепят украинците, защото те едновременно защитават ценностите, които са и „наши, като демокрацията и свободата, а и защото като ги подкрепяме, защитаваме също и французите и тяхното ежедневие“. „Ако тази война спре, защото Русия е спечелила над Украйна, това ще бъде също толкова ужасно за ежедневието на французите“, заяви Атал и предупреди, че ще има инфлационен взрив и значима миграционна вълна към Европа.

Израело-палестински конфликт

„Заедно“ подкрепя идеята да не се признава незабавно една независима Палестинска държава, защото няма необходимите условия за това на този етап.

Споразумения за свободна търговия

Президентската коалиция е за отказ от европейските преговори по търговски споразумения със страни, които не спазват Парижкото споразумение за климата или Монреалското споразумения за биоразнообразието. Което би означавало и отхвърляне на настоящото споразумение с Меркосур. Франция отказва да го ратифицира в настоящия му вид.

Околна среда

Президентската коалиция обещава до 2030 г. намаляване с 55 процента на емисиите на парникови газове спрямо нивата от 1990 г.  Партиите в тази коалиция искат и прилагане на голям план за инвестиции в целия ЕС с цел постигане на въглероден неутралитет на блока до 2050 г. Планът ще е в размер на 1 трилион евро и ще допълва „Зелената сделка“ на ЕС.  Президентското мнозинство обещава и всяка година да осигурява по 100 000 „екологично чисти коли“, които да бъдат отдавани под  наем срещу месечна сума от 100 евро. То е и за създаване на фонд, който ще помогне на средната класа да подобри енергийната ефективност на жилищата си, като целта е да има 300 000 обновени в тази насока жилища до 2027 г. Президентското мнозинство обещава и  намаляване на използването на пестициди. 

Енергетика

Партиите от „Заедно“ обещават намаляване на енергийните фактури с 15 процента още от тази зима, тоест за всеки французин ще има с 200 евро по-малко в годишната енергийна фактура. Това ще стане с помощта на  реформата на европейския пазар на електроенергия, приета в края на май и целяща стабилизиране на цените. Президентското мнозинство се ангажира и да изгради още 14 ядрени реактора във Франция.

Имиграция

Партиите от „Заедно“ обещават откриване на центрове за мигранти на външните граници на ЕС, в които мигрантите ще изчакват, докато се разглеждат техните молби за убежище. Коалицията говори и за увеличаване на броя на служителите на граничната охрана и на бреговата охрана. Президентското мнозинство се обява и за приемане на френска територия на реномирани изследователи, лекари, студенти с голям потенциал и квалифицирани работници, от които икономиката на Франция има нужда. В програмата на партиите за  евровота по този въпрос имаше и конкретика - отпускане на 100 000 приоритетни мигрантски визи за представители на професии, които във Франция страдат от недостиг на работна ръка, но също и приоритетни визи за чуждестранни таланти, като предприемачи или изследователи.  

Правосъдие

Президентското мнозинство е за това престъпниците, навършили 16 години, да бъдат съдени като пълнолетни нарушители на закона.

Заетост

Президентското мнозинство иска да експериментира с работна седмица от 4 дни. Партиите около формацията на Макрон се ангажират с въвеждането на нова реформа на отпускането на помощи при безработица. Те искат и  създаването на отпуск при раждане на дете, който да е по-добре заплатен, така че и двамата родители да могат да прекарат първите месеци с детето си.  Президентското мнозинство ще работи за създаването на 200 000 работни места в промишлеността и за разкриването на 4000 завода. Мнозинството около партията на Макрон говори и за увеличаване на заплатите, които сега са в диапазона  между минималната работна заплата и 2000 евро, чрез реформиране на механизма на социалноосигурителните вноски.

Земеделие

„Заедно“ ще работи за въвеждане на тавани на цените в селскостопанските отрасли.

Пенсии

Президентското мнозинство уверява, че ще се придържа към приетата от правителството на Макрон пенсионна реформа. Но обещава индексация на пенсиите спрямо инфлацията.

Данъци

„Заедно“ говорят за вписване в законодателството на златно бюджетно правило за забрана на увеличение на данъците, каквото и да се случи. Президентското мнозинство припомня, че от 2017 г. правителствата на Макрон са намалили редица данъци и такси.  Сега партиите обещават и премахване на данъка върху даренията на суми, възлизащи на до 150 000 евро на деца и на до 100 000 евро на внуци.

Жилищна политика

Президентското мнозинство говори за намаляване на нотариалните разходи при покупката на жилища на цена под 250 000 евро. Това ще е от помощ на французите от средната класа, купуващи за първи път жилище. Те ще спестят до 15 000 евро чрез тази мярка.

Образование

Мнозинството на Макрон подкрепя неговата идея за забрана на мобилните телефони за деца до 11 години и на социалните мрежи за децата преди навършване на 15 години. 

Здравеопазване

„Заедно“ ще работи за делегиране на някои медицински права на лица, изпълняващи други професии, като например фармацевтите да могат да поставят ваксини. Президентското мнозинство обещава до 2027 г. да удвои броя на медиците и да въведе система, която ще гарантира, че ще има дежурен лекар на по-малко от 30 минути от дома на всички във Франция и че това ще се случи още от лятото на настоящата година. Президентското мнозинство обещава и да възстанови изцяло сумите, заплатени за закупуване на инвалидна количка. „Заедно“ е и за създаване на схема за обществено здравно осигуряване на стойност 1 евро на ден за пенсионери, студенти, самонаети лица и кандидати за работа, които сега не разполагат със здравни осигуровки

Медии

Президентското мнозинство планира реформа, при която двете медийни групи „Франс телевизион“ и „Радио Франс“ ще бъдат слети в един медиен холдинг

Според последните допитвания президентското мнозинство ще остане на трето място на предсрочните избори с 19,5-20 процента. На евровота коалицията около партията на Макрон остана на второ място с 14,6 процента.

Какво обещава новата левоцентристка коалиция във Франция

В лявото пространство по повод предсрочните избори четири партии съставиха коалиция, наречена „Нов народен фронт“ (ННФ). Той обединява Социалистическата партия, радикалната левица „Непокорна Франция“, еколозите от „Европа екология Зелени“ и Френската комунистическа партия. Програмата на партията беше представена по повод различни прояви, сред които и двата телевизионни дебата, състояли се на 25 и на 27 юни, в които участваха представител на радикалната левица и на социалистите срещу Бардела и Атал. 

ЕС

ННФ иска отказ от ограниченията в стил строги икономии в европейския бюджетен пакт. Коалицията настоява и за реформа на европейската селскостопанска политика. ННФ е за въвеждане на клауза за приемане на най-благоприятното законодателство в ЕС. Това ще означава насърчаване на прилагането на европейско ниво най-напредналите законодателства в страните членки по отношение на правата на жените. ННФ предлага ЕС да се сдобие с нови средства и политики, като Европейски пакт за климата и за спешни социални действия. ННФ иска отдаване на европейско ниво на приоритет на зелените инвестиции. ННФ планира въвеждане на механизъм за социална хармонизация, който да сложи край на политиките за социален и фискален дъмпинг в ЕС. ННФ говори за въвеждане на данък за най-богатите на европейско ниво, което ще доведе до повече средства за общия бюджет на ЕС, и за въвеждане повсеместно в ЕС на данък върху свръхпечалбите. ННФ иска в Европейския съвет да се премине към вот с квалифицирано мнозинство по фискалните въпроси. 

Украйна

ННФ е за неотменима подкрепа за суверенитета и свободата на украинския народ и целостта на границите на Украйна и се ангажира с доставката на необходимите на Украйна оръжия, както и с анулиране на външния й дълг и конфискуване на активите на олигарсите, които допринасят за руските военни усилия. ННФ говори за изпращане на миротворци в Украйна и като цяло се ангажира и да работи за завръщането на мира в Украйна. На предизборния дебат на 27 юни лидерът на социалистите Оливие Фор дори заяви, че подкрепя пращането на ракети на Украйна, които „позволяват да се вземе под прицел на руска територия инфраструктура, която служи за бомбардировки на украинската територия“, припомня Франс прес.

Израело-палестински конфликт 

ННФ възнамерява да предприеме незабавни действия за прекратяване на огъня в Газа и да допринесе за установяването на справедлив и траен мир там. На европейско ниво ННФ иска прекратяване на действието на Споразумението за асоцииране между ЕС и Израел, което е обвързано с условие  за спазване на правата на човека. ННФ се обявява за незабавното признаване на Държавата Палестина наред с Държавата Израел. ННФ говори и за „край на подкрепата от страна на френското правителство за супремасисткото крайнодясно правителство на Нетаняху“ и дори иска санкции за този кабинет, докато той не започне да спазва международното право в Газа и на Западния бряг, отбелязват „Линтернот“ и „Тут Л’Юроп“. ННФ призовава за освобождаване на заложниците, държани от „Хамас“, но и за освобождаване на палестински политически затворници. 

Диверсификация на дипломацията

ННФ обещава, че ще води дипломацията на Франция по по-различен начин и първо ще започне спешна работа за постигане на мир по света. ННФ пледира и за дипломация за насърчаване на споделянето на общите планетарни блага. ННФ се обявява и за  демилитаризиране на космоса.

Екология

ННФ иска да превърне Франция в страна лидер в климатичния преход в Европа. ННФ иска и укрепване на структурата на френския и европейския сектор за производство на енергия от възобновяеми източници и превръщане на Франция в европейски лидер в областта на офшорна вятърна енергия и развитието на енергията на приливите и отливите. ННФ е за ускоряване на подобряване на енергийната ефективност на обществените сгради и за отказ от приватизацията на ВЕЦ-овете. ННФ иска и въвеждането на престъплението „екоцид“ и се обявява за умерено използване на природните блага от хората, така че те да не бъдат трайно изчерпани.

Икономика

ННФ ще приложи план за край на зависимостта на Франция и на Европа от външни играчи в стратегически области, като полупроводниците или медикаментите. Коалицията е и за край на действието на споразуменията за свободна търговия с цел защита на френските земеделци от нелоялната конкуренция. Целта е да се сложи край на договора между Канада и ЕС и на договора на ЕС с  Меркосур.

Имиграция

ННФ предлага създаване на Агенция за спасяване на мигранти по море и по суша. Първоначално тя ще е френска, а после ще стане европейска и ще действа в допълнение на дейността на Агенцията на ЕС за убежището. ННФ иска и преразглеждане на европейския миграционен пакт, приет неотдавна в ЕС след години на преговори. Лявата коалиция ще премахне и закона за миграцията, приет през зимата от френския парламент. ННФ планира и създаване на статут на климатичен разселен гражданин. Като цяло в областта на миграцията ННФ е по-великодушно настроен към мигрантите в сравнение с крайнодесните и центъра.

Покупателна способност

ННФ обещава увеличаване на минималната работна заплата на 1600 евро нето месечно спрямо 1400 евро сега и говори за индексация на заплатите спрямо инфлацията. ННФ иска и блокиране на цените на стоки от първа необходимост – хранителни стоки, енергетика, горива. ННФ е за увеличение с 10 процента на персонализираната помощ за жилищата, както  и за увеличение на помощите за инвалиди на нивото на минималната работна заплата. 

Енергетика

ННФ е за премахване на таксата от 10 процента върху енергийните фактури или така наречената вътрешна такса за финално потребление върху електричеството. Коалицията иска и анулиране на предвиденото увеличение на цената на газа.

Пенсии

ННФ е за отмяна на пенсионната реформа на Макрон и за връщане към пенсионирането на 60 години, както и за индексиране на пенсиите спрямо заплатите. ННФ иска и въвеждане на осигуровки върху заплащането за допълнителни часове труд, върху дивидентите, върху дяловото участие или върху покупката на акции. ННФ говори и за създаване на свръхудръжки за пенсия върху високите заплати. 

Образование

ННФ е за безплатно образование, в това число транспорт, учебни материали, прехрана в столовете на учебните заведения. ННФ е и за това класовете да наброяват максимално до 19 души. 

Здравеопазване

ННФ е за нов здравен закон и за обновяване на обществените болници. ННФ е и за край на „здравните пустини“ чрез насърчаване и регламентиране на устройването на лекари в тези райони. ННФ обещава и борба срещу недостига на медикаменти. ННФ иска и възстановяване на средствата, които хората плащат за процедурата на изкуствено оплождане и на средствата, платени за закупуване на дамски превръзки и тампони, както въвеждане на менструален отпуск. В по-глобален план ННФ иска премахване на патентите върху ваксините и медицинските средства за борба с пандемиите.

Обществен транспорт

ННФ говори за мораториум върху проекти от областта на магистралната инфраструктура  и за закриване на малките железопътни линии. Коалицията иска създаване на железопътни регионални експресни услуги. ННФ говори за намаляване на ДДС на цените за обществен транспорт на 5,5 процента.

Мерките в програмата на ННФ са общо 150. Те са разпределени в три времеви периода. Първите 15 дни обхващат период на скъсване с миналото, целящ да се отговори на най-спешните нужди и да се поеме по пътя на успокоението във Франция и по света. Вторият период е този на 100-те дни на управление, през които ще се създадат всеобхватни закони за покупателната способност, образованието, здравеопазването, екологичното планиране, борбата с форми на расизма, антисемитизма и ислямофобията и премахване на привилегиите за милиардерите. Третият период от мерки е по-дългосрочен и е наречен „ последващи месеци на трансформация“.

Според последните допитвания лявата коалиция ще получи около 29-30 процента. На евроизборите четирите партии от ННФ се явиха в четири отделни листи. От тях тази със социалистите, наречена „Да събудим Европа“, получи над 13 процента, тази на радикално левите и тази на еколозите получиха съответно 9,8 и 5,5 процента, а тази с комунистите, наречена „Единна левица“ не получи и 3 процента.

Разделение в две десни партии по една и съща причина

В допълнение на трите основни политически сили във Франция на изборите се явяват и десноцентристите от „Републиканците“, едно време класическа десноцентристка формация, както и крайнодесните от партията „Реконкиста“. За този вот и двете партии са разделени по една и съща причини  и това е „Национален сбор“. След обявяването на предсрочните избори лидерът на „Републиканците“ Ерик Сиоти обяви предизборен пакт с партията на Бардела и Льо Пен. Но към него не се присъединиха останалите „Републиканци“, които дори го изгониха от партията, но на няколко пъти той сезира френски съдии и те постановиха, че Сиоти продължава да е партиен лидер, което доведе до огромно разделение в партийните редици и рефлектира и върху електората на партията, припомня Бе Еф Ем Те Ве. „Реконкиста“ пък на евроизборите излъчи пет евродепутати, което беше голямо постижение за нея. После партийният лидер Ерик Земур натовари партийната представителка и евродепутатка Марион Марешал Льо Пен, която е племенница на Марин Льо Пен,  да преговаря с НС за обединение за предсрочните избори. До сделка така и не се стигна, защото според Марион Марешал Льо Пен Земур имал прекалено много условия, пречещи на предизборния пакт. В резултат на това роднината на Марин Льо Пен и нейни трима приближени, които са избрани и за евродепутати в десетия ЕП, бяха изхвърлени от "Реконкиста", която също се явява силно разединена на евровота, посочват „Евронюз“ и „ИЮ Актив“. Марион Марешал Льо Пен вече обяви, че ще подкрепя на изборите леля си, което бележи нейното завръщане в лоното на НС.

Допитванията сега отреждат 8 процента на „Републиканците“ и 2-3 процента за „Реконкиста“. На евровота на 9 юни те спечелиха съответно 7,2 и 5,5 процента.

 

 

/ГГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:09 на 30.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация