site.btaЕстонецът От Тенак бе най-бърз в пролога на автомобилното рали Монте Карло за начало на сезон 2025

Естонецът От Тенак бе най-бърз в пролога на автомобилното рали Монте Карло за начало на сезон 2025
Естонецът От Тенак бе най-бърз в пролога на автомобилното рали Монте Карло за начало на сезон 2025
снимка: AP Photo/Thanassis Stavrakis

От Тенак (Естония, i20 N Rally1) беше най-бърз в пролога на рали Монте Карло, първи кръг от сезона в световния рали шампионат (WRC). Световният шампион за 2019 година оглави подреждането с 2:09.8 минути. Това е 93-ото издание на рали Монте Карло, най-старото в шампионата, създадено през 1911 година.

Друг бивш първенец Кале Рованперя (Финландия, GR Yaris Rally1) остана втори на 0.7 секунди, а трети се нареди осемкратният световен шампион Себастиан Ожие (Франция, GR Yaris Rally1) само на 0.1 секунда от Рованперя. Ожие е деветкратен победител в Монте Карло.

Настоящият шампион Тиери Нювил (Белгия, i20 N Rally1) завърши пети в пролога, след Елфин Еванс (Великобритания, GR Yaris Rally1).

Белгиецът, носещ желания номер 1 на колата си, говори с оптимистичен тон преди новата кампания.

„Щастливи сме да се върнем“, каза той с усмивка, цитиран от wrc.com и добави: „Чест е да имам номер 1 на колата, но това не означава, че ще бъде по-лесно тази година. Трябва да се борим за него отново. Имаме ясни цели като отбор за тази година. Трябва да извлечем максимума от това. Би било хубаво да се борим отново за двете титли.“

Проведен на влажното и хлъзгаво 3.28-километрово трасе тестът предложи на екипажите да опитат някои от коварните условия, които ги очакват в този първи кръг от сезона. Нивата на сцепление бяха непредвидими, а когато официалните етапи на ралито започнат утре вечер на по-големи височини, снегът и ледът могат да бъдат голямо предизвикателство.

Състезаващият се с български лиценз руски пилот Николай Грязин (Fabia RS) е с общо 12-о време.

/КМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:49 на 22.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация