site.btaШведски плувец се оттегли от олимпийския маратон в Сена поради опасения за качеството на водата

Шведски плувец се оттегли от олимпийския маратон в Сена поради опасения за качеството на водата
Шведски плувец се оттегли от олимпийския маратон в Сена поради опасения за качеството на водата
AP Photo/Hassan Ammar

Шведският плувец-маратонец Виктор Йохансон се оттегли от олимпийското състезание на 10 километра за мъже в открити води, насрочено за петък, позовавайки се на опасения относно качеството на водата на река Сена, съобщи шведският вестник Dagens Nyheter.

Йохансон каза, че триатлонисти са се разболели след плуване в река Сена по време на олимпийското състезание, без да назовава конкретни имена.

"Има много информация, знаем със сигурност е, че хората са се разболели“, каза Йохансон, цитиран от вестника.

"Въпреки че нивата на бактерията ехерихия коли са намалели, не беше добра идея да започнем. Триатлонистите бяха в Сена около 20 минути и въпреки краткото време някои се разболяха“, добави Йохансон.

Шведските медии съобщиха, че националната триатлонистка Тилда Мансон се е разболяла и е повръщала няколко дни след състезанието при жените на 31 юли, въпреки че отборът не е потвърдил, че има връзка с водата на Сена.

Докторът на Шведския олимпийски комитет Лике Там каза, че Йохансон е разговарял с медицинския екип, който е подкрепил решението му да не плува.

"След внимателно обмисляне на всички фактори около Виктор, моята препоръка е той да не плува в Сена, както е сега. Здравето винаги е най-важно", каза Лике Там.

Френските власти похарчиха 1,4 милиарда евро за подобряване на канализационните системи на града, като обещаха реката да бъде чиста, за да могат жителите да плуват в нея до следващото лято.

Проблемите с качеството на водата обаче се оказаха главоболие по време на състезанията по триатлон, като тренировъчните сесии бяха отменени и състезанието при мъжете беше отложено с 24 часа.

/МД/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:58 на 25.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация