site.btaПатриарх Даниил освети съставките за деветото варене на светото миро в Българската православна църква - Българска патриаршия

Патриарх Даниил освети съставките за деветото варене на светото миро в Българската православна църква - Българска патриаршия
Патриарх Даниил освети съставките за деветото варене на светото миро в Българската православна църква - Българска патриаршия
Патриарх Даниил освети съставките за деветото варене на светото миро в Българската православна църква - Българска патриаршия. Снимка: Българска патриаршия

На неделя Кръстопоклонна българският патриарх Даниил освети съставките, които ще влязат за деветото, в най-новата история на Българската православна църква (БПЦ), варене на светото миро. Той съслужи с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, с Мелнишкия епископ Герасим - главен секретар на Светия синод, с архимандрит Йоан - протосингел на Софийската света митрополия, с йеромонах Доситей,  с иконом Стилиян Табаков, със свещеник Добри Христов и с протодякон Деян Коруноски. Това съобщи преслужбтата на БПЦ-БП.

Преди да бъдат осветени съставките бе отлужена света Василиева литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” за неделя Кръстопоклонна от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, и от Мелнишкия епископ Герасим.  

"В ранния следобед в миротеката на Светия синод започна процедурата по деветото мироварене на БПЦ. Патриарх Даниил възглави водосвета и прочете молитва за успех в благодатното начинание. Предстои на празника Вход Господен в Йерусалим да бъдат пренесени съсъдите в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, където с началото на Страстната седмица ще започне и варенето на светото миро", се казва в съобщението.

Първото мироварене в историята на БПЦ е извършено на 6 април 1950 г., Велики четвъртък. Приготвянето на свето миро е важен елемент за всяка Поместна православна църква, защото правото да приготвя и освещава св. миро имат само  автокефалните църкви. След като Българската православна църква през 1945 г. чрез специален томос е призната за автокефална от Църквата-майка - Вселенската патриаршия, БПЦ добива и правото сама да освещава миро. Това е събитие от историческа важност, което свидетелства за благодатната и канонична принадлежност на Българската православна църква към Едната света съборна и апостолска църква Христова. 

На неделя Кръстопоклонна по специалния богослужебен чин се полагат съставките, които престояват до Неделя Вайя - Цветница. На Велики понеделник започва самото варене.

Светото миро 

Светото миро е свещена смес, която се използва в тайнството миропомазание и при освещаването на храм. Ето защо всяка поместна Църква освещава и съхранява миро за своите богослужебни нужди. Според древната практика правото да приготвя, освещава и раздава св. миро е запазено само за предстоятелите на отделните поместни църкви. В Стария Завет Господ дава на Своя пророк Мойсей точно определен състав на мирото, с което е трябвало да бъде помазана скинията и нейните служители (Изх. 30:22-25). В скинията трябвало да се съхранява съд с осветеното миро за помазване на свещениците и пророците. Това помазване било знак на Божията благодат, която слиза и "почива” върху помазаната личност.

В състава на мирото, използвано в Православната църква, влизат различни съставки, сред които елей (маслиново масло), бяло вино, тамян, розово масло, теменужено масло, кардамон, мускат, балсам, бергамотово масло, карамфилово масло, босилково масло, здравецово масло, лавандулово масло, перуника (корени), жълт кантарион, канелово масло и други. Многообразието им е символ на множеството благодатни дарове, които се придобиват чрез него. Вари се в продължение на три дни и се освещава на Велики четвъртък. 

/ХК/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:39 на 25.03.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация