site.btaНай-силното океанско течение ще се забави с топенето на антарктическия леден шелф

Най-силното океанско течение ще се забави с топенето на антарктическия леден шелф
Най-силното океанско течение ще се забави с топенето на антарктическия леден шелф
Снимка: NASA Worldview via AP

Топящият се леден шелф ще забави най-силното океанско течение, съобщи ДПА, позовавайки се на австралийски и норвежки учени. 

Антарктическото околополюсно течение (ACC) може да се забави с около 20 процента до 2050 г. при сценарий с високи парникови емиси, установиха учени от Университета в Мелбърн и Норвежкия изследователски център NORCE.

Това течение е повече от четири пъти по-силно от Гълфстрийм. То е решаваща част от световния "океански конвейер", който движи водата около земното кълбо и свързва Атлантическия, Тихия и Индийския океан.

Топенето на ледената покривка ще доведе до приток на прясна вода в Южния океан, променяйки неговата соленост и циркулация.

Специалистът по флуидите Бишакхдата Гайен, климатологът Таимур Сохаил и океанографът Андреас Клокер са анализирали симулация с висока разделителна способност на океански и морски лед, за да определят въздействието на променящата се температура, соленост и условия на вятъра.

Гайен напомня, че океанът е изключително сложен и фино балансиран. "Ако този сегашен "двигател" се повреди, може да има тежки последици, включително по-голяма променливост на климата, с по-големи крайности в определени региони и ускорено глобално затопляне поради намаляване на капацитета на океана да поглъща въглерод". 

Антарктическото околополюсно течение е бариера пред инвазивни видове от други континенти, достигащи до Антарктика. Тъй като течението се забавя и отслабва, има по-голяма вероятност такива видове да си проправят път към крехкия антарктически континент.

Според Сохаил забавянето ще е подобно и при по-ниски парникови емисии, ако топенето на леда се ускори, както предвиждат други изследвания.

/АВП/

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:32 на 04.03.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация