site.btaЗа шеста година в Луковит ще се състои състезание по ресторантьорство и готварство

За шеста година в Луковит ще се състои състезание по ресторантьорство и готварство
За шеста година в Луковит ще се състои състезание по ресторантьорство и готварство
Снимка: Кореспондент на БТА в Ловеч Даниела Балабанова (архив)

Областно ученическо състезание по професии от професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“ ще се състои за шеста поредна година на 27 февруари в Средно училище „Алеко Константинов“ в Луковит. То се организира от Регионалното управление на образованието (РУО) в Ловеч, Средно училище „Алеко Константинов“ и Община Луковит. Това каза за БТА началникът на РУО – Ловеч, д-р Иваничка Буровска.

В състезанието ще участват осем отбора от осемте общини на територията на Ловешка област от училища, в които учениците се обучават в професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“. Целта на състезанието е да се осигури възможност на учениците да демонстрират придобитите знания и умения в конкретна работна ситуация. 

Учениците ще приготвят ястия по предварително уточнено меню. Ще има студено предястие от рецептите на баба с включени задължителни продукти - краве кисело мляко, спанак и подправки, които са специфични за съответната община и регион, както и основно ястие също от рецептите на баба с една въглехидратна гарнитура, една зеленчукова или плодова гарнитура и със задължително включени продукти от свинско месо.

„Това състезание мотивира учениците за изучаването на избраната от тях професия, в която те свободно демонстрират знания, умения и компетентности, които са придобити в хода на обучението“, посочи Буровска.

Тя добави, че работата на учениците ще бъде оценявана от компетентно жури с председател Иван Звездев. 

Иваничка Буровска каза още, че в областта има осем паралелки в това професионално направление.  

/ХТ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:58 на 25.02.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация