127 години БТА

site.btaШрифтът на БТА покрива над 205 езика, каза доц. Светлин Балездров

Шрифтът на БТА покрива над 205 езика, каза доц. Светлин Балездров
Шрифтът на БТА покрива над 205 езика, каза доц. Светлин Балездров
Българската телеграфна агенция (БТА) отбелязва 127 години от излизането на първия свой бюлетин. Националната информационна агенция представя обновена фасада на сградата си, свой шрифт, модернизирани архивохранилища, нов информационен център „БТА читалня“, преобразена новинарска стая (нюзрум), подобрен достъп за хора с увреждания. На снимката : преподавателят по „Рекламен дизайн” в НХА доц. д-р Светлин Балездров (вляво), ректорът на Националната художествена академия (НХА) проф. Георги Янков (вдясно).Снимка: Милена Стойкова/БТА (АК)

Шрифтът на БТА покрива над 205 езика, като голяма част от тях са екзотични, не толкова популярни. Важното е, че най-основните международни езици, с които се налага да си служим най-често, са тук. Това каза доц. Светлин Балездров, който представи шрифта ЛИК в рамките на тържественото отбелязване на 127-ата годишнина от излизането на първия бюлетин на БТА днес.

„Заданието беше много специфично и това наложи да разделим проекта на два шрифта. Първоначално заданието беше за един, обаче разработихме два и ги предоставихме на БТА, разбира се, с тяхното съгласие“, обясни доц. Балездров.

Двата шрифта са озаглавени ЛИК и ЛИК-IX, като за наименованието на втория от тях той обясни, че визуалната препратка е към века, в който е създадена кирилицата.

Доц. Балездров разказа, че са използвани 12 начертания. Това са различните плътности на гредите, обясни той. По думите му това означава, че екипът, работил върху шрифта, е разработил 12 различни шрифта, които са в това голямо семейство на този шрифт, който се нарича ЛИК.

„Имаме три или четири групи букви – една правоъгълна, овална, кръгла и една триъгълна, както и една комбинирана. Виждате ги в рамките на думата „нова“, разказа преподавателят по „Рекламен дизайн“ в Националната художествена академия (НХА). Той отбеляза, че една от характерните стилови особености на шрифта е, че екипът е опитал да изравни ширината на тези букви.

„Наложи ни го най-вече функцията. Предпочитани са този тип шрифтове, особено за медийно ползване“, допълни доц. Балездров.

Той посочи, че шрифтът е разработен първо на кирилица, което е рядко срещана практика. „Обикновено създаването на шрифтовете започва в рамките на латиницата. Тук обаче подходът ни беше съвършено друг“, каза още доцентът.

Той разказа, че шрифтът ЛИК-IX носи характеристиките на типографията на образността, характерна за българското Средновековие. „Използвани са исторически заеми, но тук говорим за художествена интерпретация и съгласуване по отношение формата и характеристиката на предходния шрифт“, каза доц. Балездров.

Той добави, че са развити един конвенционален, масов, неутрален и безпристрастен шрифт, както и един шрифт, който е откровено декоративен и носи белезите на миналото.

В рамките на тържественото отбелязване на 127-ата годишнина от излизането на първия бюлетин на БТА ректорът на НХА проф. Георги Янков представи екипа, създал шрифта ЛИК. Освен доц. Светлин Балездров, в него са още проф. Кристина Борисова – дългогодишен преподавател по дисциплината „Шрифт“ в катедра „Плакат и визуална комуникация” в художествената академия, както и в магистърската програма „Калиграфия“, д-р Жаклина Жекова - хоноруван преподавател по дисциплина „Шрифт“ в НХА, и Николай Петрусенко, който е завършил магистърска програма „Шрифт“ в НХА, докторант е в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, катедра „Визуални изкуства“ и е хоноруван преподавател по предмета „Шрифт“ в НХА  от 2018 г.

/АКМ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:56 на 19.02.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация