site.btaОрганизации поискаха забрана на посладителя аспартам
Неправителствената организация "Фудуоч" (Foodwatch), френската асоциация Лига срещу рака и френското приложение за хранене Юка (Yuka) стартираха съвместна петиция, целяща забрана на аспартама - посладител, който е предмет на дебати, тъй като вероятно е опасен за здравето, предаде АФП.
Заявената цел на петицията, която се разпространява в единадесет европейски страни (Германия, Австрия, Белгия, Испания, Франция, Италия, Ирландия, Люксембург, Нидерландия, Великобритания и Швейцария) е да окаже натиск върху европейските институции за забрана на тази добавка и да поиска от страните-членки на ЕС да предприемат предпазни мерки, се посочва в съвместно прессъобщение.
Според "Фудуоч" аспартамът присъства в над 6000 стоки и по-специално в т.нар. продукти с ниско съдържание на мазнини като някои безалкохолни напитки без захар, обезмаслено кисело мляко, дъвки. Изкуственият подсладител е разрешен във Франция от 1988 г. и е предмет на дебати относно рисковете за здравето, които може да представлява, отбелязва АФП.
През 2023 г. Световната здравна организация (СЗО) го класифицира като "вероятно канцерогенен за хората",припомня АФП.
Филип Бержеро, председател на Лигата срещу рака, казва в съвместното прессъобщение, че "няма никаква причина да се позволява на хората да бъдат излагани на напълно предотвратим риск и ние отправяме призив към нашите политици, които взимат решения, да поемат своята отговорност и да го забранят".
Други изследвания посочват рискове, свързани с диабет или дори преждевременно раждане, свързани с употребата на аспартам, отбелязва АФП.
Добавката, която може да бъде разпозната на етикетите с номера си Е951, беше преразгледана през 2013 г. от Европейски орган по безопасност на храните (EFSA), който отговаря за оценката на продуктите на европейския пазар, без да бъде поставена под въпрос.
"Фудуоч", Лигата срещу рака и приложението Юка обаче са обезпокоени от "конфликта на интереси", се посочва още в прессъобщението.
Според доклад на неправителствената организация, публикуван на днешния Световен ден за борба с рака, почти три четвърти от изследванията върху аспартама, считани за надеждни от EFSA, са финансирани или повлияни от хранително-вкусовата индустрия. Това поставя под въпрос надеждността на оценката на риска, а оттам и на одобрението на аспартама от европейската институция, допълва АФП.
/ТС/
news.modal.header
news.modal.text