site.btaУчени разработиха високоскоростна камера, вдъхновена от очите на насекомите

Учени разработиха високоскоростна камера, вдъхновена от очите на насекомите
Учени разработиха високоскоростна камера, вдъхновена от очите на насекомите
Илюстрация: Пиксабей

Учени от Република Корея са разработили високоскоростна камера, вдъхновена от очите на насекомите, пише Юрикалърт.

Разработената от специалистите от Корейския институт за напреднали науки и технологии (KAIST) камера е способна да заснема свръхскоростни изображения с висока чувствителност, като имитира визуалната структура на очите на насекомите.

Тази сложна очна структура може да открива паралелно бързодвижещи се обекти, а при слаба светлина повишава чувствителността си. Вдъхновени от тези биологични механизми, изследователите от KAIST успешно са разработили евтина високоскоростна камера, която преодолява ограниченията по отношение на честотата на кадрите и чувствителността, с които се сблъскват конвенционалните високоскоростни камери.

Висококачественото изображение при висока скорост и слаба осветеност е сериозно предизвикателство в много приложения. Въпреки че конвенционалните високоскоростни камери се характеризират с отлични качества при улавянето на бързо движение, тяхната чувствителност намалява с увеличаване на честотата на кадрите, тъй като времето за събиране на светлина намалява.

За да се справи с този проблем, изследователският екип е възприел подход, подобен на зрението на насекомите, използвайки множество оптични канали и времево сумиране. За разлика от традиционните монокулярни камерни системи, новата разработка използва структура, наподобяваща сложно око.

Резултат е изключително компактна камера, която може да заснема 9120 кадъра в секунда, като същевременно осигурява ясни изображения в условия на слаба осветеност.

Разработката може да намери приложение в медицински изображения, мобилни устройства, преносими системи от камери и камери за наблюдение. 

/ХТ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:54 на 18.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация