Голяма изложба за траките в музея „Гети“ в Лос Анджелис

site.btaКралевското съкровище не е пътувало отдавна и ние се радваме да е сред „побратими" от такава величина, каза директорът на музея в Търговище

Кралевското съкровище не е пътувало отдавна и ние се радваме да е сред „побратими" от такава величина, каза директорът на музея в Търговище
Кралевското съкровище не е пътувало отдавна и ние се радваме да е сред „побратими" от такава величина, каза директорът на музея в Търговище
БТА, Директорът на РИМ - Търговище Магдалена Жечева. Снимка: кореспондент на БТА в Търговище Боряна Димитрова

Кралевското съкровище от фонда на Регионалния исторически музей в Търговище е част от експонатите на четиринадесет музея от България, които участват в изложба в музея „Дж. Пол Гети“ в Лос Анджелис, САЩ. Изложбата „Древна Тракия и Античния свят. Съкровищата на България, Румъния и Гърция“ включва над 150 предмета.

Кралевското съкровище е открито край търговищкото село от археолога Георги Гинев през 1979 г. при спасителни разкопки на тракийски могилен некропол. То представлява гробни дарове - украса на конска муниция, накити – пръстени и гривни, с общо тегло 214 грама.

Повече за това как късметът се усмихва на археолога Георги Гинев, какво представлява в детайли Кралевското съкровище, интересни моменти около откриването му и завръщането в музейната витрина в Търговище разказва в интервю за БТА директорът на Регионалния исторически музей Магдалена Жечева.

Късметът се усмихва на археолога Георги Гинев през 1979 г.

Кралевското съкровище е свързано с името на един дълбоко уважаван от нас колега археолог – Георги Гинев, който през 1979 г. прави спасителни разкопки на тракийски могилен некропол в търговищкото село Кралево, каза Жечева. И както много често се случва в последния ден от разкопките в проучваната трета могила – гроб, излиза зидан гроб с амфора, хидрия – погребална урна, където е бил погребан човекът. И изведнъж проблясва нещо и се оказва, че са златни предмети: украса на конска амуниция  - юздите на коня. Конят, като специално животно в живота на траките, е бил погребван заедно със стопанина си. Освен тези златни апликации, които са украсявали главата на коня, има и накити – пръстени, гривни. Първото предположение е, че това е някоя жена от аристократична фамилия. Директорът на културната институция добави, че в последствие Гинев е развил своята интерпретация и днес знаем, на базата на неговите проучвания, че това е гроб на тракийски вожд или аристократ, който не е бил случаен човек. Тъй като изработката на предметите и апликациите и накитите водят към майсторски ателиета в стара Месемврия (днес Несебър). Много дълго време това е единственият тип съкровище толкова красиво и единствено по рода си сред откритията в България. В последните години се появиха и други, но за времето си това е впечатляващо откритие. 

Жечева обясни, че случилото се не е случайно. Защото това е район, в който е жвяло тракийско племе, тъй като в съседство има тракийска крепост и няколко могили. Това е специално място за народа, който е живял там. В миналото Константин Иречек, който е минавал по нашите земи, припомни Жечева, не споменава за могилите, но говори за това, че местните хора му споделили, че има конник като край Мадара. За съжаление, това остава само записано от Иречек и засега нямаме данни. Но мястото определено е специално, категорична е Магдалена Жечева.

Кралевското съкровище представлява гробни дарове с общо тегло 214 грама

Сред тях има две златни обеци с глави на змия. Гривни-спирала, които са сребърни, но са със позлата. Най-ценното е украсата на конската амуниция. Съдържа две апликации, които изобразяват грифон. Четири апликации, които изобразяват Херакъл. Един начелник с глава на орел. Една много красива розета. Част от тези находки са инкрустирани със стъклена цветна паста, която с времето на места е изчезнала, обясни директорът на музея. Има 36 малки апликации, които специалистите наричат „бръмбарчета“ заради визуалната прилика. Те са удивително красиви, изработени в детайли и са били разположени по цялата дължина на амуницията. Една цилиндрична апликация и една халка, които в общи линии са само злато. Общото тегло на съкровището е 214 грама.

Освен това има нещо, което не е златно, но то пътува със съкровището – брадвата-скиптър – символа на властта. По думите на специалиста, тя също говори, че там е погребан неслучаен човек, а човек с високо обществено положение или човек от семейството на вожда на племето. 

Жечева припомни, че още когато намират съкровището в Търговищко то става много известно. Историята е интересна, защото се налага да пренощуват с археолога Гинев и трима от бригадирите-ученици. В разкопките тогава са участвали възпитаници на местни училища. Те са оставени на терен, за да се опази съкровището. 

В рамките на следващата седмица Кралевското съкровище е представено в музея и в града на витрина – без никаква специална охрана. Междувременно се подготвят големите национални изложби, с които се чества 1300-годишнината на българската държава и както е известно, в тях се включват най-значимите и ценни съкровища на България, припомни Жечева. Оттогава, т.е. веднага след откриването му, Кралевското съкровище влиза като част от националната съкровищница на България. 

Пътува много – било е в големи градове в Европа, в Япония, в Мексико, в Америка и сега отново там. Философията на създаване на Националния исторически музей е да се съберат в него и да се представят тези големи, представителни за България съкровища. И по тази причина съкровището не се връща в Търговище. То остава като част от експозицията, макар че се води в инвентарните книги и фонда на Окръжния исторически музей – Търговище. Реално до 2012 г. съкровището бе в Националния исторически музей. От април 2012 г. Кралевското съкровище се завърна в Търговище и е част от Археологическата експозиция. Ние се гордеем с него, то допринася за повишаване на интереса към музея и града ни. Защото подобен тип откритие е нещо, което не се е случвало – имаме много ценни предмети във фонда, имаме много исторически периоди, които са добре проучени и представяни с ценни свидетелства от различни времена. Но съкровището от Кралево си остава върхът в съкровищницата на музея, казва Жечева.

Георги Гинев е човекът, който е допринесъл със своя късмет на откривател и с професионализъм музеят да бъде обогатен

При откриването на Кралевското съкровище Георги Гинев вече е натрупал опит като археолог. Познава добре тогавашния Търговищки окръг. Но всъщност в своя професионален път проучва доста тракийски надгробни могили. Това е неговото най-мащабно откритие. Впоследствие проучва могили край търговищкото село Божурка, край омуртагското село Врани кон. 

Жечева припомни история със Свещарската гробницата, която се нарича Гинина могила. Първо е предложено да бъде проучвана от Георги Гинев. Даже е имал открит лист. Но той в момента е проучвал друг обект, бил е на разкопки и е отказал. Всъщност, въпреки всичко имал е късмета – защото и Свещарската гробница се оказа изключително интересна и богата на световно ниво.

Георги Гинев е човекът, който е допринесъл със своя късмет на откривател и разбира се, с професионализма си, музеят ни да бъде обогатен с много и различни свидетелства от времето на Античността, категорична е Жечева. Той е човекът, който ние уважаваме дълбоко, за съжаление - вече е покойник. И се радваме, че в резултат на интереса на неговите открития поддържаме и спомена за него. 

Изложба в музея „Дж. Пол Гети“ в Лос Анджелис

Тази изложба се готви много отдавна – повече от две години. Поканата дойде от директора на Националния археологически институт с музей при БАН. Те са основната институция, която движи организацията на изложбата в музея „Дж. Пол Гети“ в Лос Анджелис. Кралевското съкровище не е пътувало много отдавна и ние ще се радваме да се нареди отново сред побратими от такава величина, посочи Жечева.

От два месеца съкровището е в София. Там върви подготовка, за да бъде показано в най-добрия експозиционен вид. 

Вече имаме интерес от българи, които живеят в Америка и които са от Търговище. Дъщерята на Георги Гинев живее в Сан Франциско и има интерес, сигурно ще отиде да го види. 

Регионалният исторически музей в Търговище има повече от 70-годишна история

Регионалният исторически музей в Търговище е общоисторически музей, който съществува повече от 70 години. Решението за неговото създаване е от 1951 г. Първи директор на музея е известният проф. Димитър Овчаров, който идва със съпругата си. От 1960 г. поставя вече на професионална основа и развива музея. Днес музеят е с всички възможни периоди на проучване - професионална структура, която включва проучването на периода от праисторията до съвремието. Заедно с това имаме отдел „Фондове“, отдел „Научен архив“. Имаме си много богат фонд, събран за тези години – повече от 45 000 основен фонд, който е представен в няколко музейни обекта. Ние стопанисваме осем музейни сгради, които са паметници на културата или според днешната терминология – недвижими културни ценности, обясни директорът. Две от тях са с национално значение. Това са известното Славейково училище или училище „Св. Седмочисленици“ от 1863 г. и Хаджиангеловата къща, където е представена етнографската ни експозиция, която също датира от 1863 г. 

Понастоящем нашите гости и посетители могат да видят Археологическата експозиция на Търговище, разположена в училище „Хаджи Руси“. Всички музейни обекти са разположени в близост и могат сравнително за не много дълго време да бъдат разгледани, казва тя.  Славейковото училище сме го превърнали в един музеен изложбен център, в който ежегодно представяме между 12-15 временни изложби от нашия фонд и гостуващи от цялата страна. Етнографската експозиция е в къщата на голям стар търговец Хаджи Ангел. Тя е изключително интересна, впечатлявала е още при създаването й през 1863 г. Представяме и един наш известен съгражданин – Никола Симов – Курото, знаменосеца на Ботевата чета и неговият живот, неговата личност, делото му в къщата-музей Никола Симов. 

Съвсем близо до тези обекти е Свещаровата къща – дом, в който са израснали много военни дейци, пълководци, генерали, полковници – просто родът е бил такъв. В тази къща е разположен нашият музеен образователен център и една интересна експозиция „Икони и църковна утвар“, която представя историята на Търговищката духовна околия. 

Музеят посреща ежегодно около 20 000 посетители, които са гости на града или са преминаващи. Част от нашите проучвания и основна задача и приоритетен обект е крепостта Мисионис. Това е късноантичен и средновековен град Мисионис, който отскоро е предоставен с решение на Министерския съвет на Община Търговище, с тенденция да продължи проучването и социализирането му. И там посрещаме посетители и представяме историята на първообраза на град Търговище.

Търговище - един стар панаирен център

Търговище е един стар панаирен център. Тук се е провеждал един от двата големи панаира в Османската империя на Балканите – Ескиджумайският, който разцъфтява в средата на 19-и век, въпреки че е съществувал и преди това, разказва Магдалена Жечева. Всъщност, градът се развива благодарение на това търговско средище и се утвърждава като изключително популярно пазарно място далеч зад пределите на Османската империя. Впоследствие до наше време това е един своеобразен феномен, понеже малко са този тип панаири и тържища, които се запазват и съществуват, макар че вече в съответствие с времето имат друга форма, сега вече изложение. Но неминуемо всичко което се случва в града е свързано с панаира – дали ще е построяването на църквата и училището, дали ще е разцъфтяването на различни търговски и занаятчийски фамилии, които са скелета на обществото в града и това са хората, които изграждат тук обществено-политическия живот и го развиват. Дори и музейните сгради, които представяме, са свързани с панаирния живот на Търговище.

/РБ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:23 на 19.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация