site.btaСело Воден подготвя 150-литров казан за третото издание на кулинарния празник, посветен на ястия от булгур

Село Воден подготвя 150-литров казан за третото издание на кулинарния празник, посветен на ястия от булгур
Село Воден подготвя 150-литров казан за третото издание на кулинарния празник, посветен на ястия от булгур
Читалище "Пробуда 1908", снимка: кореспондент на БТА в Хасково Николай Грудев/архив

Започна подготовката на третото издание на регионалния празник „Ден на булгура“, който ще се проведе на 14 септември в димитровградското село Воден, информира секретарят на местното читалище „Пробуда 1908“ - организатор на инициативата, Господинка Делчева.

Традициите по приготвянето на булгура в село Воден са свързани не само с бита, но и с вярванията, каза за БТА читалищният секретар.

„Приготвяме булгур и за новородено до 40-ия му ден, и за помени. Така традициите на селото ни са свързани с пшеницата. Затова и решихме да посветим един ден на булгура.“, казва тя, като добавя за незнаещите, че булгурът се прави от пшеница, която се попарва, суши и накрая зърната леко се смилат, докато станат по-ситни и начупени.

„Много обичаме булгур – със спанак, със зеле, баница правим, с месо, кюфтенца. А пълнените домати са любими на цялото ми семейство“, допълва голямото богатство на кулинарният си тефтер с ястия от булгур Господинка Делчева.

И в третото си издание празникът на булгура в село Воден ще е със състезателен характер и жури ще оцени най-добрите рецепти. Макар в предходните вече две издания  да е представено многообразие от храни с основна съставка булгур, все нови и нови рецепти се появяват, добавя  читалищният секретар Господинка Делчева.

За „Ден на булгура“ от читалището са подготвили и богата фолклорна програма с участието на самодейци и състави от целия регион.

Освен това по традиция в пространството пред читалището ще бъде сложен 150-литров казан с булгур, от който ще бъде раздадена местна гозба за всички гости и участници.

/РБ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:22 на 24.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация