site.btaВисше училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив и Университетът на полския град Лодз обмениха опит и добри практики

Висше училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив и Университетът на полския град Лодз обмениха опит и добри практики
Висше училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив и Университетът на полския град Лодз обмениха опит и добри практики
Момент от посещението на преподаватели от ВУАРР в Лодз. Снимка: ВУАРР

Преподаватели и служители от Висше училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив (ВУАРР) посетиха Факултета по икономика и социология на Университета на град Лодз, Полша, в рамките на мобилност на персонала по програма "Еразъм +". На среща с полските домакини бяха представени двете висши училища и обсъдени въпроси, свързани с организацията на учебния процес и мотивацията на студентите да се завърнат в аудиториите след КОВИД-19, съобщиха от екипа на ВУАРР.

Университетът в Лодз е създаден през 1945 г. след сливането на няколко вече съществуващи висши и полувисши учебни заведения. В момента има 12 факултета с хуманитарен, природонаучен и икономически профил, като общият брой студенти в двете форми на обучение (редовно и задочно) надхвърля 70 хиляди, а преподавателският състав е от около 2600 души. 

Със своите 5000 студенти, 400 преподаватели и над 100 служители в администрацията Факултетът по икономика и социология е един от най-големите. Разполага с четири корпуса в централната част на града. Приоритет в работата на ръководството е подкрепата за реализирането на различни студентски проекти и инициативи, които да направят средата приятна за обучение и релаксация. 

По идея на студентите откритите площи между отделните сгради са превърнати в места за отдих с хамаци, цветни градини, малко изкуствено езеро с рибки и дори къщичка за арома- и апитерапия чрез отглеждането на няколко пчелни семейства. В почивките между лекциите студентите могат да полежат на тревата, да почетат  книга на сянка под дърветата или да похапнат като на пикник, отбелязват от ВУАРР.

„Така студентите се чувстват комфортно и с желание се завърнаха присъствено в университета след обучението вкъщи по време на КОВИД-19", сподели Катаржина Чойначка от Центъра за развитие на факултета. "Връщането на учащите се в аудиториите е проблем за много висши училища, тъй като удобството на обучението онлайн е за предпочитане от някои, но се губи непосредствената връзка в общуването с преподавателите и колегите, а от това страда качеството на учебния процес. За щастие, при нас този проблем е решен“.

Амбицията е факултетът да е не само "ико"(икономически), но и изцяло "еко" (екологичен). Насърчава се придвижването с велосипеди, за които по идея на студентите е построен прозрачен заслон, а в една от семинарите зали чрез тях се добива "зелена енергия", необходима за прожектирането на учебни материали. 

Предпочитано място е и библиотеката на факултета. Сградата е на старата Студентска поликлиника, която университетът закупува и реновира, като я превръща в модерно пространство с лекционни зали, книгохранилище и няколко читални. Особено атрактивен е т. нар. „Басейн“ – читалня с прозрачен покрив, много зеленина, сини стъклени пана по пода и шезлонги около тях.

Една от последните придобивки по инициатива на студентите е кът за хранене за тези, които предпочитат си носят домашно приготвена храна.

„Това отдавна е реализирано във ВУАРР" сподели доц. Светла Димитрова, президент на пловдивското висше училище. "Разполагаме с напълно обзаведената столова, където могат да се хранят и тези със по-специфични потребности относно храната – примерно хора с диабет, с глутенова непоносимост и пр., за които е трудно да следват определената им диета с готова храна. Но винаги е полезно да почерпим от опита на колегите от други университети като приложим техните добри практики, какъвто е и смисълът на обмена по програма "Еразъм+“. /ПВ/

/ТС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:20 на 02.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация