site.btaБутиковата винарна "Вила Монтевино" разширява комплекса си с дегустационна зала и парк с езера

Бутиковата винарна "Вила Монтевино" разширява комплекса си с дегустационна зала и парк с езера
Бутиковата винарна "Вила Монтевино" разширява комплекса си с дегустационна зала и парк с езера
Снимка: кореспондент на БТА в Кюстендил Елица Иванова

Бутиковата винарна "Вила Монтевино" работи по изграждането на дегустационна зала и външно барбекю с брънч меню, като посетителите ще имат възможност да се хранят в паркова среда сред природата. Предвижда се завършването на езерата и на парковото пространство, като плановете са през следващата пролет комплексът да бъде напълно готов. Част от концепцията включва организиране на пикници в лозята и парка, както и обогатяване на средата с лебеди и характерни за района животни, съобщи управителят на комплекса Стоимен Горов пред БТА.

Горов, който е енолог, е съавтор на проекта заедно със съдружника си Николай Паунов – инвеститор във "Вила Монтевино". По думите му комплексът е изграден за по-малко от десет години върху терен, който преди 2015 г. е бил празно поле. Част от съоръженията са финансирани по европейски проекти.

Винарната обработва около 100 декара лозови масиви от общо 160–170 декара, заети с девет сорта грозде – четири бели (Шардоне, Совиньон, Вионие и Пино гриджио) и пет червени (Каберне, Мерло, Сира, Пти вердо и Малбек). Лозята са засадени с посадъчен материал от района на Венето в Италия, а подложките са български.  "Направихме големи инвестиции във водохранилищата и поливните системи, като превърнахме хранилищата в езера, които да подхранват и парка, чийто размер е около 45 дка", допълва Горов.

"Опитваме се да направим малки партиди разнообразни вина, като във всяко вино се опитваме да изразим стила и характера му, а не правим шаблонни вина", разказва още Горов. 

Избата е с капацитет 120 000 литра. Ферментаторите са предимно малки – от 2 до 3 тона, което позволява индивидуален контрол на всяка партида. В производството се експериментира с различни френски дрожди. Резултатът ще стане известен след няколко месеца.

"Предлагаме вината си само в нашия комплекс. Нямаме желание да излезем в търговската мрежа. Искаме да продаваме само там, където са ни откривали и оценили хората. Това ще ни помогне да направим вината си по-добри и като цена, но и като качество, вместо да залагаме отстъпки за търговски вериги и логистики", разказва Горов. Допълва, че във "Вила Монтевино" са ограничени в количествата и в продажбите, но имат клиенти, които искат да заредят собствените си ресторанти и магазини с тяхното вино. 

"В момента предлагаме само пет вида вино, защото през миналата година все още бяхме в строеж и беше тежка година за винопроизводството. Това са стандартните пет сорта – Шардоне, Совиньон блан, розе от Пино гриджио, 100-процентово Пти вердо и 100-процентово Мерло. Те са опаковани в италиански амбалаж, имат испански коркови тапи. Погрижили сме се и за добрата визия, но не искаме да приличаме на другите винарски региони в Европа, а да сме самите ние и да се отстояваме като такива, защото всяка една винарна трябва да има облика на този, който я създава", казва още Горов.

Гостите могат да избират между три дегустационни пакета, включващи вина, местни специалитети и обиколка на избата. Комплексът разполага и с ресторант "Фамозо" (Famoso), където се предлагат гурме ястия, както и гастро-бар с продукти от местни производители.

Комплексът предлага още разходка сред редовете с грозде, придружена с разказ за тероара, сортовете и грижата, която се влага в отглеждането на лозята, тур в избата, където вината отлежават във френски дъбови бъчви. Всички съдове за гроздето пък са съобразени с конкретния сорт и всеки сорт грозде се поставя в съд, купен конкретно за него, разкрива още от тайните на производството Горов.

Планира се изграждане на хотелска част, която според управителя може да бъде завършена до две години.

Инвестициите в капково напояване и водохранилища с езера са намалили риска от климатичните предизвикателства и са осигурили добра реколта през тази година, посочи Горов.

БТА ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

/БП/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 20:56 на 27.09.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация