site.btaТрудовата миграция е краткосрочно решение на проблемите с липсата на работна ръка, посочи Мария Минчева от БСК

Трудовата миграция е краткосрочно решение на проблемите с липсата на работна ръка, посочи Мария Минчева от БСК
Трудовата миграция е краткосрочно решение на проблемите с липсата на работна ръка, посочи Мария Минчева от БСК
БТА, София (9 април 2025) Кръгла маса на тема "Кадровият недостиг в туризма: Хора, решения, бъдеще" организира Българската хотелска асоциация (БХА) в "Гранд хотел София". На снимката: зам.-председателят на Българска стопанска камера (БСК) Мария Минчева.Снимка: Владимир Шоков/БТА (АК)

Трудовата миграция е краткосрочно решение на проблемите с недостига на работна ръка, тъй като дългосрочните решения изискват десетилетия, за да може един кадър да се отгледа и обучи, за да стане част от пазара на труда. Това стана известно от думите на Мария Минчева, заместник-председател и член на Управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК). Минчева взе участие в кръгла маса на тема "Кадровият недостиг в туризма: Хора, решения, бъдеще", която се провежда в столичния "Гранд хотел София". Събитието се организира от Българската хотелска асоциация.

По думите на Минчева кризата с недостига на работна ръка у нас се наблюдава не само в сектора на туризма, но и в секторите на услугите и производството. Конкретно за туризма, проблемът с липсата на персонал се е обострил след ковид пандемията, тъй като бяха затворени много бизнеси.

Според Минчева пазарът на труда в Бългрия е пострадал от няколко вълни на масова емиграция, наблюдавани през 90-те години и в началото на новия век. "Тези хора излязоха и много малка част се връщат. Демографските тенденциия в дългосрочен период, говоря до 2070 година, не са положителни", каза Минчева.

По думите ѝ, за да успява България да привлича работна ръка от трети страни, е необходимо да гледаме какво правят пазарите около нас, като например Румъния. Минчева посочи, че в БСК имат предложения как процесът с вноса на работна ръка от чужбина може да бъде съкратен и улеснен.

Едно от решенията е създаването на институционална електронна система, която да отчита и измерва потребностите на всички работодатели у нас. В нея бизнесът може да подава информация като брой на необходимите служители и изискваното ниво на квалификация.

"След подаването на тази информация да се определят държавите, от които българските работодатели имат интерес, те не са 20, а са 7-8 държави, към които има интерес", каза Минчева, добавяйки, че това предполага подобряване работата и на консулствата в чужбина, които да съдействат при привличането на необходимите кадри.

Според нея процесът трябва да е дигитализиран, тъй като България има добър капацитет в информационните технологии. По думите ѝ трябва да се помисли и за програма за популяризиране на трудовия пазар и условията за работа в България.

"Трябва да градим имидж за хората, които искаме да привлечем тук, да им обясним какво ще спечелят", каза тя.

Според Минчева проблемите около трудовата миграция не се решават у нас, тъй като много институции говорят по темата, но реално никой не се знаимава конкретно с тези казуси. БСК предлага да има институционални мерки, които да регулират целия този процес по идентифициране и привличане на чуждестранни работници у нас.

Минчева посочи, че може да има и необходимост от лицензиране на агенциите, които внасят работници у нас, тъй като според някои информации съществуват фирми, които са "кухи" и се ползват за трафик на хора.

/ВЙ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 11:55 на 15.04.2025 Новините от днес

Председателят на КЗП Мария Филипова: КЗП продължава да установява нови случаи на нелоялни търговски практики, свързани с подвеждаща информация относно цените в търговски обекти,както и заблуждаваща информация за произхода на хранителните продукти

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация