site.btaОБНОВЕНА Няма напрежение при разрушаването на постройки в столичния кв. „Захарна фабрика“, каза за БТА кметът на район „Илинден“ Емил Бранчевски

Няма напрежение при разрушаването на постройки в кв. „Захарна фабрика“, каза за БТА кметът на район „Илинден“ Емил Бранчевски. 

Общинската администрация поддържа добър контакт със семействата, които ги обитават и трябва да ги напуснат, допълни кметът.

И в момента те продължават да си събират покъщнина, ние им съдействаме, каза още Емил Бранчевски.

Процесът е изцяло координиран, а част от семействата, които живееха в незаконните постройки, вече са настанени в алтернативни жилища.

„Това е дългогодишен казус, чиято заповед за премахване датира от 2016 г. Започнат е от предишното ръководство, а ние сега довършваме процеса, допълни кметът на район „Илинден“. 

Не е ясно още колко ще продължи процесът по премахване на постройките, тъй като в района има генериран много строителен отпадък, отделно трябва да се изхвърли и битов боклук в съседство, така че не е изключено събарянето да продължи и след Великден, обясни Бранчевски. 

На мястото на събарянето на сградите в кв. „Захарна фабрика“ има засилено полицейско присъствие, видя репортер на БТА.  Служителите на реда охраняват действията на общинската администрация. 

На 11 април пред сграда на Столична община се проведе протест на граждани, които се обявиха против събарянето на жилищните сгради, които обитават в ж.к. "Захарна фабрика". Те предупредиха, че в понеделник - 14 април, когато се очаква събарянето на постройките, ще направят жива верига пред багерите, за да защитят своето право на съществуване.

 

/МК/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 22:08 на 16.04.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация