site.btaЛек спад на цените на селскостопанските продукти през 2024 г. отчита Евростат

Лек спад на цените на селскостопанските продукти през 2024 г. отчита Евростат
Лек спад на цените на селскостопанските продукти през 2024 г. отчита Евростат
Графика: Евростат

Средната цена на селскостопанските стоки в Европейския съюз (ЕС) е намаляла с 2 на сто в сравнение с 2023 г., докато при стоките и услугите, потребявани в селското стопанство (вложени ресурси), спадът е с 6 на сто, показват ранните оценки на Евростат за 2024 година.

Този спад на цените на селскостопанските продукти следва рязко увеличение през 2021 г. и 2022 г., както и умерено покачване през 2023 г.

През настоящата година е имало значителни вариации в развитието на цените между отделните стоки. Рязко увеличение е отчетено при зехтина (30 на сто), картофите, включително картофите за семена (12 на сто) и плодовете (7 на сто), докато леки повишения са наблюдавани при говеждото месо (2 на сто) и мляко (1 на сто). От друга страна е имало спад при зърнените храни (15 на сто), яйцата (8 на сто), свинското месо (7 на сто), птичето месо (6 на сто) и зеленчуците и градинските продукти (2 на сто).

Сред стоките и услугите, потребявани в селското стопанство, е имало умерено повишение на цените на семената и посадъчния материал, както и ветеринарните разходи (съответно по 3 на сто). Въпреки това цените са спаднали рязко при торовете и подобрителите на почвата (18 на сто), фуражите (11 на сто) и енергийните смазочни материали (8 на сто), с по-малък процент на спад както при продуктите за растителна защита, така и при пестицидите (2 на сто).

Цените на млякото през 2024 г. са били по-ниски от 2023 г. в 16 страни от ЕС. Най-резки темпове на спад са във Финландия (12 на сто), Португалия (10 на сто) и Испания (8 на сто). От друга страна, най-рязък ръст има в Ирландия (15 на сто), Литва (11 на сто) и Латвия (10 на сто). В България също се отчита спад - от 0,4 на сто.

/ЕС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:03 на 22.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация