site.btaПроизводителността на труда в селското стопанство в ЕС е нараснала с 1,6 на сто през 2024 г.

Производителността на труда в селското стопанство в ЕС е нараснала с 1,6 на сто през 2024 г.
Производителността на труда в селското стопанство в ЕС е нараснала с 1,6 на сто през 2024 г.
Графика: Евростат

През 2024 г. индексът на производителността на труда в селското стопанство в Европейския съюз (ЕС) се очаква да отбележи повишение на годишна база с 1,6 на сто. Тази информация се основава на първите прогнози за 2024 г. от икономическите сметки за селското стопанство, публикувани от Евростат днес.

Ръстът е подкрепен от увеличение с 0,6 на сто на реалната стойност на факторния доход, генериран от единици, занимаващи се със селскостопански производствени дейности, и намаление (-0,9 на сто) на обема на земеделската работна ръка.

Производителността на труда в селското стопанство е нараснала в 13 държави от ЕС през 2024 г. Най-рязко е увеличението в Латвия (+46,9 на сто), следвана от Люксембург (+27,1 на сто) и Швеция (+22,5 на сто). 

От друга страна в 14 държави от ЕС има по-ниски равнища. Най-високите темпове на спад са регистрирани в Румъния (-16,8 на сто), Унгария (-15,5 на сто) и Полша (-12,5 на сто). 

Брутната добавена стойност на селскостопанската промишленост на ЕС е нараснала с 4,4 на сто през 2024 г. в сравнение с предходната година след стабилно представяне (0,4 на сто) през 2023 г. в сравнение с 2022 г. Това увеличение произтича от спада на междинното потребление, намаляващо с по-високи темпове (-5,7 на сто) от стойността на селскостопанската продукция (-1,5 на сто). 

Индексът на реалния факторен доход в ЕС през 2024 г. е с 11 на сто по-висок, отколкото през 2015 г., докато индексът на вложената селскостопанска работна сила намалява с 19,1 на сто за същия период. Взети заедно, тези промени са довели до повишаване на производителността на труда в селското стопанство в ЕС през 2024 г. в сравнение с 2015 г.

/СС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:00 на 16.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация