site.btaФорум "Бранд България – защита на българското земеделие и храни" ще се проведе в София

Форум "Бранд България – защита на българското земеделие и храни" ще се проведе в София
Форум "Бранд България – защита на българското земеделие и храни" ще се проведе в София
Снимка: Асен Тонев/БТА, архив

Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов и служебният заместник-министър на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински ще вземат участие във форума "Бранд България – защита на българското земеделие и храни", който ще се проведе на 12 декември 2024 г. "Гранд хотел Милениум София" от 10:30 часа. Това съобщиха организаторите на форума медия "Стандарт", които го правят в партньорство с Министерството на земеделието и храните, Министерството на икономиката и индустрията, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Комисията за защита на потребителите (КЗП), Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Асоциацията на месопреработвателите в България, Асоциацията на млекопреработвателите в България, Националната лозаро-винарска камара.

Във форума участие ще вземат представители на политическите сили, работодателски и браншови организации, производители, преработватели, търговци, научни и академични среди.

Осемнадесетото издание на коледния форум от кампанията "Да! На българската храна" поставя акцент върху постигнатите резултати в сектора на земеделието, агробизнеса и хранително-вкусовата промишленост и визията на властта за 2025 година.

Сред основните теми на дискусията е ролята на аграрния сектор в българската икономика, както и нуждата от инвестиции в сектора, включително в напояване. На преден план са защитата и развитието на устойчивите марки, които правят разпознаваем "Бранд България" и дават тласък за развитието на регионите чрез винен, кулинарен и селски туризъм.

Сред темите на форума, които ще бъдат акцент, е липсата на напояване и засушаването, които през отиващата си вече година се превърнаха в причина за ниски добиви и застрашиха оцеляването на редица култури.

Липсата на кадри и вносът на работна ръка също са въпрос, който в последните години се очерта като отделен проблем за хранително-вкусовия и земеделски бранш. Как да се мотивират младите, на които се разчита да се съхрани вековната българска традиция и поминък, през годините отличавали България сред другите държави, ще разискват академичните и научни среди и бизнеса. Те ще се фокусират и върху ефекта от прилагането на модерните технологии и изкуствения интелект в производството.

По дългогодишна традиция в коледното издание на "Да! На българската храна", за 18-а по ред година ще бъдат връчени годишните награди, които през 2024 г. ще бъдат за всички онези брандове, устояли на предизвикателствата на времето и запазили автентичните български вкусове и продукти – символ на българщината.

/СЛС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:58 на 12.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация