site.btaФорум "Бранд България – защита на българското земеделие и храни" ще се проведе в София
Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов и служебният заместник-министър на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински ще вземат участие във форума "Бранд България – защита на българското земеделие и храни", който ще се проведе на 12 декември 2024 г. "Гранд хотел Милениум София" от 10:30 часа. Това съобщиха организаторите на форума медия "Стандарт", които го правят в партньорство с Министерството на земеделието и храните, Министерството на икономиката и индустрията, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Комисията за защита на потребителите (КЗП), Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Асоциацията на месопреработвателите в България, Асоциацията на млекопреработвателите в България, Националната лозаро-винарска камара.
Във форума участие ще вземат представители на политическите сили, работодателски и браншови организации, производители, преработватели, търговци, научни и академични среди.
Осемнадесетото издание на коледния форум от кампанията "Да! На българската храна" поставя акцент върху постигнатите резултати в сектора на земеделието, агробизнеса и хранително-вкусовата промишленост и визията на властта за 2025 година.
Сред основните теми на дискусията е ролята на аграрния сектор в българската икономика, както и нуждата от инвестиции в сектора, включително в напояване. На преден план са защитата и развитието на устойчивите марки, които правят разпознаваем "Бранд България" и дават тласък за развитието на регионите чрез винен, кулинарен и селски туризъм.
Сред темите на форума, които ще бъдат акцент, е липсата на напояване и засушаването, които през отиващата си вече година се превърнаха в причина за ниски добиви и застрашиха оцеляването на редица култури.
Липсата на кадри и вносът на работна ръка също са въпрос, който в последните години се очерта като отделен проблем за хранително-вкусовия и земеделски бранш. Как да се мотивират младите, на които се разчита да се съхрани вековната българска традиция и поминък, през годините отличавали България сред другите държави, ще разискват академичните и научни среди и бизнеса. Те ще се фокусират и върху ефекта от прилагането на модерните технологии и изкуствения интелект в производството.
По дългогодишна традиция в коледното издание на "Да! На българската храна", за 18-а по ред година ще бъдат връчени годишните награди, които през 2024 г. ще бъдат за всички онези брандове, устояли на предизвикателствата на времето и запазили автентичните български вкусове и продукти – символ на българщината.
/СЛС/
news.modal.header
news.modal.text