site.btaНад 600 вина могат да опитат любителите в Интер Експо Център в София до неделя
Най-големият форум на българското вино - DiVino.Taste 2024, започна днес в зали 5 и 6 на столичния Интер Експо Център. Тринадесетото издание на форума, превърнал се в професионална платформа за пряка комуникация и директен контакт между българските винопроизводители и ресторантьори, дистрибутори, крайни клиенти, ще продължи до неделя, 1 декември.
Тазгодишното издание на форума събира 85 производители от всички български региони, които представят близо 600 вина. Няма ръст на изложителите за разлика от всяка предишна година, с изключение на 2021 г., която беше първата след ковид пандемията. Въпреки че българското вино е по-добро като качество в момента, има доста проблеми, коментира за БТА организаторът на DiVino.Taste Емил Коралов. В това е число е фактът, че българските винари не успяват достатъчно добре да си реализират продукцията и част от тях просто се отказват.
По думите му има все по-голям процент български сортове, като тази година те са минимум 40-45 процента. Ако се върнем към 2011 г., сигурно са били пет, коментира Коралов. Той допълни, че има доста дебютанти, но има и отпаднали. Участието на форума изисква сериозна подготовка, която трябва да се действа с много мислене и стратегия, подчертава организаторът.
Относно посетителите той смята, че може и да се окажат повече от миналата година, когато са били 6000. По думите му прогнозата за времето е перфектна за такова изложение, което има голямо значение.
Според Коралов винената култура у нас расте, а когато напреднат повече, потребителите започват да обръщат повече внимание на локалните вина.
Що се отнася до консумацията, организаторът на форума заяви, че в момента бялото вино е доминиращо въобще в глобален план. Доскоро розето беше на мода, която мина и оттук, но тази мода вече отмина. Класическите вина са по-устойчиви при нас, посочи Коралов. По думите му в България все още доминира червеното вино.
Събитието ще бъде отворено за посетители от 16:00 до 21:00 часа днес, от 11:00 до 20:00 в събота и от 11:00 до 19:00 часа в неделя.
Организаторите са подготвили и богата програма от майсторски класове с винени експерти и чуждестранни лектори, предназначени за средно напреднали до напреднали винени любители и професионалисти.
Достъпът до изложението, както и до майсторските класове, е с билети. Билетът за майсторски клас дава право на достъп и до изложението за два от дните - събота и неделя.
/СС/
В допълнение
Избиране на снимки
Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.
Изтегляне на снимки
Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите
news.modal.header
news.modal.text