site.btaФАО започва нова инициатива, която работи за насърчаване на образованието и иновациите в хранително-вкусовите системи

ФАО започва нова инициатива, която работи за насърчаване на образованието и иновациите в хранително-вкусовите системи
ФАО започва нова инициатива, която работи за насърчаване на образованието и иновациите в хранително-вкусовите системи
Снимка: ФАО

Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) обяви днес новата си инициатива – Four Betters Courses (в буквален превод: Четири по-добри курса - бел. ред.), насочена към разширяване на обхвата и партньорствата на ФАО с академичните среди за трансформиране на глобалните хранително-вкусови системи. Инициативата ще предостави систематична и методологична рамка за сътрудничество на организацията с университети, като подобри техните учебни програми в съответствие със Стратегическата рамка на ФАО 2022-2031, пише специализираната агенция на ООН на страницата си.

На събитието по откриването в кулоарите на Световния форум по прехраната, генералният директор на ФАО Ку Донгю обясни, че четирите по-добри курса – по-добро производство, по-добро хранене, по-добра околна среда и по-добър живот – са основният интегриран принцип на Стратегическата рамка на ФАО в подкрепа на Програмата до 2030 г. за устойчиво развитие.

В този контекст Ку се застъпи за холистичен подход към образованието, който се простира отвъд традиционните академични среди, за да обхване благосъстоянието, подчертавайки решаващата роля на партньорствата с академични и изследователски институции за справяне с нарастващата сложност на хранително-вкусовите системи.

Инициативата Four Betters Courses ще използва Академията за електронно обучение на ФАО, която вече предлага над 600 многоезични сертифицирани курса безплатно и е допълнила няколко университетски магистърски и следдипломни програми със своите предложения за курсове, чрез партньорства с университети и университетски мрежи по целия свят. В контекста на инициативата, тези курсове ще бъдат обогатени с ключови публикации на ФАО и ресурси за знания, осигуряващи цялостно обучение.

Чрез интегрирането на ресурсите на ФАО в университетските учебни програми, инициативата има за цел да засили световното въздействие на ФАО. Тази интеграция ще обогати образователните стандарти и ще подготви по-добре младите професионалисти да допринесат активно за трансформацията на хранително-вкусовите системи и да се справят със свързаните предизвикателства.

Четирите по-добри курса

Четирите по-добри курса представляват организиращ принцип за начина, по който ФАО възнамерява да допринесе директно за Целите за устойчиво развитие: свят без бедност, нулев глад и намалени неравенства, както и за подпомагане на постигането на по-широката програма за Целите, която е от решаващо значение за постигане на цялостната визия на ФАО.

Те отразяват взаимосвързаните икономически, социални и екологични измерения на хранително-вкусовите системи и насърчават стратегически и системно ориентиран подход във всички интервенции на ФАО.

/ИЦ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:16 на 21.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация