site.btaЗаведенията у нас ще бъдат задължени да обозначават имитиращите млечни продукти в менюто си

Заведенията у нас ще бъдат задължени да обозначават имитиращите млечни продукти в менюто си
Заведенията у нас ще бъдат задължени да обозначават имитиращите млечни продукти в менюто си
Снимка: Министерство на земеделието и храните

Въвеждат се допълнителни регулации при имитиращите млечни продукти с цел подобряване на информираността и защитата на потребителите. Това обяви служебният министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов на шестото заседание на Националния съвет по храните, което се проведе в ресорното министерство. Измененията ще дадат повече информация на потребителите за имитиращите млечни продукти, предлагани в заведенията за обществено хранене, съобщават от ведомството.

Министър Тахов посочи, че ще бъдат подготвени промени в Наредбата за предоставяне на информация на потребителите за храните, които да направят задължително обявяването на точния състав на ястията в заведенията за обществено хранене. "Тази инициатива е в отговор на многобройни запитвания и широкия обществен отзвук по темата", каза той.

Участниците в дискусията припомниха, че в момента в хранителните магазини е задължително имитиращите млечни продукти да бъдат изрично обозначени и етикетирани. Ресторантите обаче не са задължени да напишат в менюто, ако предлагат шопска салата с имитиращ млечен продукт вместо сирене и само ако клиентите попитат, са длъжни да ги информират дали продуктът е имитиращ или не. С промените предоставянето на тази информация ще стане задължително и за заведенията за хранене.

Предложението бе подкрепено от представителите на Министерството на здравеопазването в Националния съвет по храните.

Министър Тахов съобщи още, че започват засилени проверки за съдържанието на трансмастни киселини, различни от тези, които естествено се срещат в мазнини от животински произход. Според нормативните изисквания преработвателните предприятия не трябва да допускат повече от 2 грама неживотински трансмастни киселини на 100 грама мазнини в млечните продукти и трябва да имат системи за контрол на суровините, рецептурата, на технологичния процес и крайния продукт.

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Светлозар Патарински заяви, че предстои засилено вземане на проби, като фокусът върху млечните продукти ще залегне в спешен порядък в Многогодишния план за контрол 2024 - 2026 г. и националните мониторингови програми на БАБХ.

В референтни европейски лаборатории ще бъдат направени анализи за съдържанието на трансмастни киселини, различни от тези, които естествено се срещат в мазнини от животински произход, стана известно в хода на дискусията.

Участниците в заседанието избраха Атанас Урджанов – председател на Асоциацията на месопреработвателите в България, за заместник-председател на Националния съвет по храните, по предложение на браншовите организации. Това става след оттеглянето по собствено желание на Йордан Чорбаджийски - председател на Националната лозаро-винарска камара.

Експертите от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) представиха законодателните инициативи на ведомството и новопубликувани нормативни актове в областта на храните, както и промените в съответните европейски регламенти.

В заседанието участваха заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Деян Стратев, представители на държавните институции и контролните органи, отговарящи за политиката в областта на храните, на браншови асоциации на производители и преработватели на храни, на академичните среди и неправителствени организации.

БТА припомня, че това е шестото заседание на Националния съвет по храните и трето за тази година.

Четвъртото поред и първо за годината заседание се проведе в края на януари и на него експертите информираха за актуалното състояние на процедурата за отмяна на БДС 12:2010 "Българско кисело мляко" и БДС 15:2010 "Българско бяло саламурено сирене".

Петото заседание се състоя в началото на юни и на него бяха обсъдени проекти на нормативни актове, свързани с  производството, преработката и дистрибуцията на храни.

/ВЙ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:03 на 21.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация