site.bta Световното търсене на физическо злато е нараснало с 36 на сто през последните няколко години, отчитат експерти

 Световното търсене на физическо злато е нараснало с 36 на сто през последните няколко години, отчитат експерти
 Световното търсене на физическо злато е нараснало с 36 на сто през последните няколко години, отчитат експерти
Снимка: Минко Чернев/БТА, архив

За значително увеличаване на покупките на инвестиционно злато, съобщават от компанията за търговия със злато "Тавекс" (Tavex) въз основа на материал на в. "Уолстрийт джърнъл". Световното търсене на физическо злато е нараснало с 36 на сто през последните няколко години, смятат от компанията.

Доскоро цената на златото беше движена основно от търсенето на централните банки от развиващите се икономики и клиентите в Китай. Сега към тях се присъединяват и американските инвеститори. От октомври 2022 г. цената на златото е нараснала с над 45 на сто, достигайки над 2350 долара за тройунция (31,1034768 грама), и дори докосвайки за кратко максимума от 2400 долара за тройунция.

Макс Баклаян, изпълнителен директор на "Тавекс", казва, че и в България интересът към физическото злато расте. През 2023 г. "Тавекс" е продала три пъти повече злато в сравнение с 2020 г., като интересът през първото тримесечие на 2024 г. също е висок. Продажбите на кюлчета спрямо монети са в съотношение 60 към 40.

Според данни на "Уърлд Голд Кансъл" (World Gold Council, WGC) общото търсене на злато през 2023 г. е достигнало 4741 тона, спрямо 3489 тона през 2020 г., коментират от "Тавекс".

През май 2000 г. цената на златото е била 259 щатски долара за тройунция, което спрямо цената за май 2024 е ръст с над 800 на сто. През октомври 2022 г. цената на златото е била приблизително 1600 щатски долара за тройунция, а към днешна дата (май 2024 г.) цената на златото е над 2300 долара за тройунция, което представлява увеличение с над 45 на сто, посочват още от "Тавекс".

/ИЦ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:13 на 25.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация