site.btaНовият сорт зеле на "Синджента" е разработен, за да се бори с предизвикателствата на климата в България, посочват от компанията

Новият сорт зеле на "Синджента" е разработен, за да се бори с предизвикателствата на климата в България, посочват от компанията
Новият сорт зеле на "Синджента" е разработен, за да се бори с предизвикателствата на климата в България, посочват от компанията
Снимка: "Синджента"

Новият сорт зеле на "Синджента" – Елдорет, е разработен специално, за да се бори с предизвикателствата в България, посочват от компанията, като подчертават, че най-трудно е съобразяването с климатичните промени.

През последната година се наблюдава спад в производството на много различни зеленчукови култури, но зелето не е сред тях. То си остава един от най-важните продукти за българските производители. По данни на Министерството на земеделието и храните площите със зеле са намалели с 4,5 на сто, но за сметка на това средният добив се е увеличил с 3,9 на сто през 2021 г. Това показва, че общото производство се запазва и се разработват все повече нови сортове за по-ефективна грижа и плодородна реколта.

От "Синджента" отбелязват, че променливото време, съчетано с продължително горещо време до късна есен, водят до значителни проблеми с вегетацията на зелето. В комбинация с липсата на въздушна влага, това води до удължаване на вегетацията и по-късна реколта. Затова модерните сортове зеле задължително трябва да са устойчиви на стресови условия. Те се развиват в посока на по-висока издръжливост към променящите се климатични условия и толерантност на стрес. От особено значение при новите сортове зеле е и издръжливостта им на пукане.

Друг основен проблем при производството на зеле е справянето с редица болести и неприятели, коментират от компанията. Все повече се разпространяват почвените патогени, както и нападенията от вредители, също значително подкрепени от климатичните промени. Това води до сериозно намаляване на добива, както и качеството на продукцията. Затова е особено важно земеделците да избират сортове зеле с висока устойчивост на гъбични заболявания като фузариум.

"Синджента" заявява, че важен детайл за всеки производител са също изискванията за съхранение и транспорт. Поради промените и колебанията в търсенето, производителите е необходимо да произведат стока, която може да съхрани дълго време качествата си. Освен това често веригите на доставка са по-дълги и продукцията трябва да е издръжлива на транспорт. Не на последно място, потребителите изискват от сортовете зеле да отговарят на местната кулинария. В тази посока основен аспект в развитието на селекцията е вкусът на зелето, както и рехавата консистенция, така че да е подходящо за кисело зеле.

Един от най-актуалните начини за справяне с част от тези предизвикателства е използването на т.нар. CMS технология. Тя се нарича цитоплазмена мъжка стерилност (Cytoplasmic male sterility) и означава невъзможност на растението да произвежда мъжки цветове. Благодарение на нея се постига пълна чистота в семената и съответно най-важното предимство на тази технология – осигуряване на реколта с еднакви по размер зелки, което води и до по-висок добив.

"Синджента" от години прилага CMS технологията при селекцията на новите си сортове зеле, като в последните години се набляга изключително много и на качеството на продукцията, казват от компанията, насочвайки вниманието към появилия се през 2022 г. на пазара нов сорт зеле – Елдорет. 

Според "Синджента" само за един сезон, той се е превърнал във фаворит на местните производители, както и желан продукт от търговци и потребители за кисело зеле. "Обратната връзка още от първия му сезон е повече от положителна и през 2023 г. търсенето му ще се увеличи със сигурност", споделят от компанията.

/ВЙ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:58 на 28.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация