site.btaНов проект на стойност 5 милиона долара ще помогне за изграждането на по-устойчиви хранително-вкусови системи на малките островни развиващи се държави

Нов проект на стойност 5 милиона долара ще помогне за изграждането на по-устойчиви хранително-вкусови системи на малките островни развиващи се държави
Нов проект на стойност 5 милиона долара ще помогне за изграждането на по-устойчиви хранително-вкусови системи на малките островни развиващи се държави
Снимка: ФАО

Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) обяви стартирането на нов проект на стойност 5 милиона долара, подкрепен от Програмата на ФАО-Китай за сътрудничество Юг-Юг (South-South Cooperation - SSC), за подпомагане на укрепването на капацитета и способността да се справят с общите предизвикателства за развитието на малките развиващи се островни държави.

Проектът, обявен на Четвъртия диалог за решения на малките островни развиващи се държави, проведен вчера в Женева, обхваща първоначален период от три години – от 2022 г. до 2025 г., и ще се фокусира върху области като иновации, цифровизация и обмен на знания, за да помогне на малките островни развиващи се държави в постигането на програмата за устойчиво развитие до 2030 г.

"Посланието, което отекна най-силно по време на днешния диалог, е спешната нужда от инвестиции в изграждането на капацитет, стратегии за адаптиране и засилена подкрепа за трансформиране на агрохранителни системи на малките островни развиващи се държави, за да станат по-устойчиви, ефективни и приобщаващи. Това финансиране е навременно и отново подчертава високия приоритет, който ФАО поставя на малките островни развиващи се държави и трансформацията на техните агро-хранителни системи за постигане на по-добро производство, по-добро хранене, по-добра околна среда и по-добър живот за всички", каза заместник-генералният директор на ФАО Мария Хелена Семедо в обръщението си към Четвъртия диалог за решения на малките островни развиващи се държави.

Крехките екосистеми, високата уязвимост към изменението на климата, природните бедствия, външните икономически сътресения, отдалечеността от световните пазари и високите нива на всякакви форми на недохранване и заболявания, свързани с храната, са само част от предизвикателствата, които възпрепятстват процеса на развитие на малките островни държави. Влошаването на това състояние е в резултат на пандемията от КОВИД-19, която оказа значително отрицателно въздействие върху поминъка в селските райони.

Всички тези фактори допринасят за необходимостта от експертиза и техническа подкрепа, както и финансови инвестиции в устойчиви модели на производство, дистрибуция и потребление на храни.

Проектът ще се координира от Службата на ФАО за малките островни развиващи се държави, най-слабо развитите страни и развиващите се страни без излаз на море, заедно с отдела на ФАО за сътрудничество Юг-Юг и тристранно сътрудничество.

Насърчаване на обмена на знания за по-голяма устойчивост

Проектите са предназначени да изградят по-устойчиви хранително-вкусови системи, да подобрят управлението на рибните ресурси и устойчивото развитие на селските райони в малките островни държави чрез споделен опит и обмен на технологии с ключови партньори, като държави членки, агенции на ООН, частния сектор, НПО, академични среди и конкретни международни институции.

В допълнение към експертизата и пряката подкрепа на Китай и други партньори, които си сътрудничат, програмата също така ще насърчи обмена на опит между малките островни развиващи се държави по въпроси, свързани с трансформацията на хранително-вкусовите системи, както на междурегионално, така и на вътрешнорегионално ниво.

Освен това програмата предвижда организиране на дейности, включително политически диалози/форуми, технически обмен, обучение, състезания за иновации, учебни посещения и друга специфична помощ, подкрепяна от ФАО.

Ключовата роля на ФАО

През последните 40 години ФАО изгради широко портфолио от инициативи за сътрудничество Юг-Юг и тристранно сътрудничество, работейки със страните членки от Юга и Севера и допринасяйки за повишаване на продоволствената сигурност. Програмата за сътрудничество Юг-Юг между ФАО и Китай е създадена през 2009 г. и е спомогнала за изпълнението на 25 национални, регионални, междурегионални и глобални проекта в подкрепа на развитието на селското стопанство и продоволствената сигурност.

През август 2021 г. ФАО стартира платформата за решения на малките островни развиващи се държави, полезен инструмент за по-нататъшно популяризиране на сътрудничеството Юг-Юг и тристранното сътрудничество чрез улесняване на достъпа до знания и създаване на пространство за споделяне и обмен.

/ИЦ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:54 на 29.03.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация