site.btaУченици се обучаваха как да разпознават злоупотребите и фалшифицирането на храни

Ученици се обучаваха как да разпознават злоупотребите и фалшифицирането на храни
Ученици се обучаваха как да разпознават злоупотребите и фалшифицирането на храни
Снимка: АМБ

В световен мащаб се произвежда с 1/3 повече от храната, която ни е нужна, за да се храним три пъти на ден и за изхранване на населението на планетата. Същевременно почти 1 милиард души по света изпитват сериозен недостиг на храна. В България над милион и половина българи не могат да си позволят да се хранят редовно и здравословно. На този фон, само в България се разхищават 670 хиляди тона храна за една календарна година, каза изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова на хибридно събитие за ученици в рамките на "Дни на българското месо".

Инициативата е на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) и се проведе по време на специализираното изложение "Месомания" 2022, с подкрепата на Министерство на земеделието и ДФ "Земеделие", съобщиха от АМБ.  

В събитието се включиха присъствено ученици от Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Проф. д-р Георги Павлов" – София, Софийската професионална гимназия по туризъм и Професионалната гимназия по мениджмънт и хранителни технологии - Плевен, а връстниците им от Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Луи Пастьор" – Плевен участваха дистанционно, чрез специална дигитална платформа. Те се обучаваха за "Фалшификации и измами с храни. Намаляване на загубата и разхищението на храни" от д-р Даниела Данаджикова от лаборатория "Алименти Омнилаб" – Пловдив и директорът на Българската хранителна банка (БХБ) Цанка Миланова.

Д-р Данаджикова показа и обясни на бъдещите млади кулинари как да разпознават и да избягват злоупотребите с храни, възможностите за фалшифициране на храна или поднасянето на неточна или подвеждаща информация върху етикетите. Те научиха как правилно да разчитат срока на годност и каква е разликата между "Най-добър до" и "Използвай преди". "Маркировка "Използвай преди" се поставя върху свежи продукти и такива, които имат съдържание на животински суровини.

Неразумно е и често не е безопасно за здравето да ги консумираме след отбелязания срок на годност", поясниха лекторите. Според тях за всички останали храни - сухи, пакетирани, консервирани, трайността е по-дълга и ако няма нарушаване на опаковката и видими признаци на развала, то спокойно може такива продукти да бъдат включени в приготвянето на храна дори малко след посочения срок на годност.

Директорът на БХБ Цанка Миланова разговаря с младите хора по темата за разхищаването на храна. "Половината от количеството унищожена храна се дължи на нашите хранителни навици и на начина, по който планираме покупките си. Другата половина създават всички останали по веригата за производство и доставка на храна - ресторанти, кетъринг фирми, както и компаниите за преработка, които произвеждат повече и по-разнообразни храни в желанието си да задоволят потребността за избор на потребителите", посочи Миланова.

По думите ѝ неизползваната храна най-често стига до сметището, където започва да гние и произвежда 8 процента от всички парникови газове, заради отделянето на метан, който е 21 пъти по-вреден от въглеродния диоксид, излизащ от ауспусите на автомобилите.

Миланова разясни как да се пазарува и да се съхраняват продуктите правилно, за да намалим разхищаването на храна и покани младите хора да бъдат доброволци в хранителната банка, която "спасява" неоползотворена храна и я прави полезна за хора в нужда.

В рамките на "Дни на българското месо" днес ще бъдат връчени отличията на Асоциацията на месопреработвателите в България - "Златен медал с диплом" за качествени и оригинални пазарни продукти и добавки. "Месомания" 2022 продължава и утре от 9:00 до 16:00 часа в Интер експо център.

/СЛС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:26 на 04.02.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация