НАП Пловдив – офис Хасково - Прессъобщение

site.btaСезонните работници се осигуряват здравно сами

Сезонните работници, които не започват друга работа след приключване на летния сезон или се регистрират на трудовата борса без право на обезщетение, трябва да плащат здравните си осигуровки сами. Това напомнят от офиса на НАП в Хасково и обръщат внимание, че срокът за внасяне на здравните вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят те. За целта сезонните работници, както и безработните, подават в приходната администрация декларация Образец 7. Това може да стане електронно, чрез Портала за е-услуги, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или квалифициран електронен подпис (КЕП), на място в офис на Агенцията, както и по пощата чрез лицензиран пощенски оператор. Декларация Образец 7 се подава до 25-то число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. 

От НАП в Хасково обясняват още, че здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Прекъснатите права се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца. 

Физическите лица могат да правят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверяват периодите без данни за здравно осигуряване, чрез електронната услуга на НАП, която е със свободен достъп в Е-портала на приходната агенция.

Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да правят 7 дни в седмицата, 24 часа на ден на телефон 0700 18 700 на цена, съгласно тарифата на съответния оператор. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН и дата на раждане чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски.

/ВМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:00 на 25.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация