МВР – Прессъобщение

site.btaМВР: Информационен бюлетин - 23 август 2024

МВР: Информационен бюлетин - 23 август 2024
МВР: Информационен бюлетин - 23 август 2024

Русе. Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотици, е проведена на 21 август на територията на Русе. В действията, предприети под наблюдението на Окръжна прокуратура, са участвали криминалисти и разследващи полицаи от ОДМВР и Първо РУ. В хода на акцията за срок до 24 часа са задържани 8 русенци на възраст от 18 до 24 години, ангажирани в различна степен с разпространение на наркотични вещества. При последвалите процесуално-следствени действия са претърсени 5 автомобила, 7 имота и други помещения, обитавани от задържаните и ползвани за съхранение и разфасоване на наркотичните вещества. Иззети са над половин килограм зелена суха тревна маса, реагирала на марихуана, пособия за разфасоване и измерване, мобилни телефони, ползвани  при извършване на престъпната им дейност, както и 21 000 лв., придобити от продажбата на наркотика. Предстои привличането на задържаните в качеството на обвиняеми по чл. 354а от НК и налагането им на мярка за неотклонение "задържане под стража за срок от 72 часа."

София. Служители на Първо РУ задържали 44-годишна жена, шофирала след употреба на наркотици. На 19 август около 15 часа на ул. „Слатинска“ автопатрул спрял за проверка лек автомобил. След като резултатът от последвалия тест за употреба на наркотици се оказал положителен, шофьорката доброволно предала кутийка с 25 таблетки, пликче и малък контейнер, съдържащи прахообразно вещество. При последвалите процесуално-следствени действия в дома ѝ били намерени и иззети още три кутийки и метална мелничка, съдържащи вещества, установени като амфетамин, марихуана и екстази. Открити са и около 40 таблетки, които са предадени за експертиза. По случая е образувано  бързо производство по чл. 343Б, ал.3 от НК. 44-годишната е задържана  с полицейска мярка „задържане под стража“ за срок до 24 часа. Материалите са докладвани на Софийска районна прокуратура. 

Криминалистите на Седмо РУ задържаха две жени, извършили поредица кражби с измама на възрастни хора. Разследващите започнали работа по сигнал, получен след като на 8 юли възрастна двойка била посетена в дома си в ж.к. „Младост“ от две жени, представили се за служителки на асансьорната служба, обслужваща входа. Те поискали да им бъде платена „такса за асансьора“ от 30 лева и внимателно проследили откъде са взети поисканите пари – порцеланова кутия. Когато посетителките си тръгнали, възрастните хора  установили, че от кутията липсват всичките им пари – 3030 лева, както и чифт нови обувки, опаковани за подарък. Оперативно-следствените действия, извършени от криминалистите, установили извършителките – отдавна известни на полицаите в Седмо РУ, многократно задържани и осъждани за идентични измами на възрастни хора в района на ж.к. „Младост“.  Поради липсата на постоянен адрес, уличените жени, на 30 и 50 годишна възраст, били установени и задържани на 20 август и след доклад пред прокурор, и на двете са повдигнати обвинения по чл.196 от НК.

Разград. Сигнал за извършено престъпление е получен от кмета на самуилското село Владимировци към 8.15 часа вчера. Според информацията, предния ден следобед, към 15.30 часа, мъж с неустановена засега самоличност влязъл в имот, обитаван от възрастно семейство. Нанесъл удари с юмруци по тялото на мъжа, отправял закани за убийство, притиснал с ръце врата му, а към жената насочил два кухненски ножа. В хода на предприетите незабавни издирвателни действия е установено, че съпричастен към извършеното е 52-годишен мъж, роднина на потърпевшата. По случая се води досъдебно производство по чл.144, ал.3, т.1 от НК.

40-годишен мъж от град Цар Калоян е задържан за хулиганска проява. Около 0.30 часа днест, близо до бензиностанция в населеното място, мъжът се заканил с убийство, насочвайки огнестрелно оръжие към жител на  град Попово, и то пред очите на съпругата и малолетните деца на потърпевшия. В хода на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия извършителят е установен в дома му. Иззет е пистолетът, както и суха зелена тревиста маса и свита цигара, които при тестване реагират на марихуана. По случая е образувано досъдебно производство по чл.144, ал.3 от НК.

Бургас. В резултат на съвместните действия на служители от отдел «Криминална полиция» при ОДМВР, от сектор «Специални тактически действия» и от Пето РУ в областния град са задържани двама бургазлии, на 33 и 34 години и 25-годишна тяхна съгражданка. Според данните до момента в нощта срещу 11 август те са проникнали в частен дом в кв. «Сарафово» и след  взлом на дограма на първия етаж, отнели 8 200 евро и марков дамски часовник. В обитаваните от тримата задържани домове е извършено претърсване, намерени и иззети са част от откраднатите вещи. На тримата бургазлии са повдигнати обвинения и с прокурорско постановление им е взета мярка «задържане под стража» за срок до 72 часа. Работата по случая продължава.

На 21 август около 2.50 часа в района срещу паркинга на в.с. «Санта Марина» служители от РУ - Созопол извършили проверка на л.а., със софийска регистрация, управляван от 23-годишен софиянец. В хода на контролните действие е установено, че той е шофирал след употреба на наркотични вещества / канабис/. Водачът е задържан за срок до 24 часа, а автомобила е иззет. По случая е образувано бързо производство. При претърсване в обитаваното от софиянеца жилище в Созопол са иззети намерените по около грам суха зелена листна маса марихуана и бяло кристалообразно вещество – кокаин. Работата по случая продължава.

Пловдив. Бързи производства са започнати срещу трима притежатели на наркотици. При проверка вчера в село Стряма 20-годишен криминално проявен младеж бил хванат да носи цигара с марихуана. Ден по-рано в квартал „Столипиново“ с пакетче синтетичен канабиноид бил засечен 30-годишен пловдивчанин. При полицейска проверка в Асеновград 40-годишен мъж опитал да се освободи от топче с бяло прахообразно вещество, а при последвалия обиск в обитаваното от него жилище са иззети около 1,61 грама амфетамин. Активните полицейските действия за пресичане на незаконното разпространение и употреба на наркотични вещества на територията на областта продължават.

Благоевград. Специализирана полицейска операция срещу производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества е проведена вчера от служители на ОДМВР-Благоевград. При извършена проверка на жилище в гр. Сандански, обитавано от 30-годишен мъж от града, е открита кутия с близо 15 грама зелена тревиста маса, която след направен полеви тест е реагирала положително на канабис. Мъжът е задържан със заповед за задържане до 24 часа.

В оранжерия в частен имот в землището на петричкото с. Митино полицаи от РУ-Петрич установили 53 зелени тревисти растения /58,300 кг /, реагирали положително на канабис. Със заповед за задържане за срок до 24 часа в ареста е отведен 57-годишен мъж от селото.

Служителите на реда от Първо РУ-Благоевград открили около 195 канабисови растения с общо тегло около 271, 400 кг, засадени на три обособени места по коритото на реката в землището на с. Лисия. За случаите е уведомена РП-Благоевград и са образувани досъдебни производства.

Плевен. 28-годишен е задържан за притежание на наркотици. При проверка вчера в жилището му в областния град е намерен и иззет плик, съдържащ суха зелена тревиста маса, по негови данни - марихуана с приблизително тегло 500 грама. Извършен е оглед. Веществото е предадено за лабораторна обработка. Сезирана е РП – Плевен за престъпление по чл.354 „а“, ал.3 от НК.

В Плевен е задържан 38-годишен заради отправени заплахи за убийство. Изяснено е, че към 1.10 часа в местността Бала баир той заплашил млада жена и непълнолетно момиче. В Първо РУ-Плевен е образувано досъдебно производство. Уведомен е прокурор от РП - Плевен за престъпление по чл.144, ал.3, във връзка с ал.1 от НК. Работата по случая продължава.

Кърджали. Трима са задържани с наркотици при специализирана операция на територията на управленията в Кърджали и Кирково. Около 20 часа снощи в областния град полицейски служители спрели за проверка 34-годишен, който изхвърлил найлоново пликче с бяло прахообразно вещество. При направен наркополеви тест веществото реагирало на кокаин. Малко след 13 часа в село Бенковски полицаи от РУ-Кирково при проверка на 16-годишен открили два флакона с кафеникава течност, която при тестване реагирала на марихуана. По случая като съпричастен е установен и 17-годишен. Наркотиците са иззети, притежателите им са задържани за срок до 24 часа. Образувани досъдебни производства за незаконно притежание на високорискови наркотични вещества.

Разследване за използване на фалшива табела с регистрационен номер е започнато в РУ – Кърджали. При проверка на лек автомобил, управляван от 40-годишен, полицейски служители установили, че едната регистрационна табела не притежава необходимите реквизити и не е издадена от оправомощен орган. По случая е образувано досъдебно производство след извършен оглед от дежурна оперативна група.

Видин. В хода на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с разпространение на наркотици, на 22 август следобед,  в къща в село Тополовец, община Кула, са намерени и иззети 97,61 грама канабис, 19 семена и стрък с височина 130 см. По случая в РУ-Кула е образувано досъдебно производство.

Кюстендил. Вчера кюстендилски полицаи са установили в кв. „Изток“ непълнолетно момиче с бебето й, които били обявени за издирване от майката на непълнолетната в столицата. Издирваните са в добро здравословно състояние, предадени са на майката на момичето. Уведомени са отделите за закрила на детето в Кюстендил и София.

Хасково. За срок до 24 часа е задържан мъж, съпричастен към пожар в Любимец. Вчера в 13.30 часа, в коритото на р. Марица е възникнал пожар в сухи треви и храсти. От пламъците е изгоряла и покривната конструкция на необитаема едноетажна постройка, с неизвестен засега собственик. След потушаването на огъня е изяснено, че съпричастен към пожара е 39-годишен любимчанин, хвърлил незагасената си цигара. След довеждането му в управлението, мъжът признал действията си пред полицаите. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:23 на 23.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация