site.btaТрифон Зарезан отбелязаха бесарабските българи в Тараклия

Трифон Зарезан отбелязаха бесарабските българи в Тараклия
Трифон Зарезан отбелязаха бесарабските българи в Тараклия

SM 17:15:01 14-02-2022
GG1712SM.006
Молдова - Тараклия - празник - Трифон Зарезан - обичаи

Трифон Зарезан отбелязаха бесарабските българи в Тараклия


Тараклия, 14 февруари (Ирина Богоева, БТА)
Трифон Зарезан (или Деня на лозаря) отбелязаха в молдовския град Тараклия. Днес земеделските производители чрез ритуала на зарязване на лозята помолиха свети Трифон за добра реколта на грозде. Празникът започна в театъра "Смешен петък", където тараклиецът Фьодор Колар бе "превърнат" в Трифон Зарезан, облечен с българска носия и "въоръжен" с градинарски нож.

 

След хоро, изиграно пред театъра, свитата на главния герой потегли с три украсени файтона на обиколка у почетни жители на града за изпълнение на ритуала по зарязване на лозите. Навсякъде стопаните посрещаха Трифон Зарезан с хляб и сол, баница и други ястия. След обиколката из града, празникът се премести в полята на големите производители на вино. Тук свещенослужителите от местната църква проведоха церемония по освещаване на лозата, а високопоставените гости и земеделците честитиха празника на всички хора, работещи в полето.

 

"Днешен празник е на тези, които със своите златни ръце отглеждат грозде и го превръщат във вино. Пожелавам на всички да бъдете здрави, защото виното може да пие човек, който е здрав. А на лозарите урожайна и спорна година. Нека този празник да пребъде през вековете в този район, който по същия начин, както и досега крепи българския дух и подкрепя българското самочувствие", каза българският консул в Тараклия Ангел Маринков.

 

 

"Благодарение на такива празници ние запазваме автентичността, а по-възрастните хора предават мъдростта си на младите", каза пред кореспондента на БТА Тараклия кметът на града Вячеслав Лупов.
В полята на селскостопанските предприятия "Агроглед" Трифон Зарезан също извърши ритуала, поля лозята с вино и вода, за да бъдат те здрави и плодотворни. Всеки стопанин подготви за гостите топло вино и традиционни закуски. Празненството завърши с голямо хоро.

/ГГ/


/МГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:18 на 23.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация