site.btaДоц. Емил Нанков ще изнесе лекция за неразказаната история на готварските триподи от емпорион Пистирос

Доц. Емил Нанков ще изнесе лекция за неразказаната история на готварските триподи от емпорион Пистирос
Доц. Емил Нанков ще изнесе лекция за неразказаната история на готварските триподи от емпорион Пистирос
Плакатът на „Чужденец в кухнята: неразказаната история на готварските триподи от емпорион Пистирос“. Снимка: НАИМ-БАН

Доц. д-р Емил Нанков ще изнесе публична лекция на тема „Чужденец в кухнята: неразказаната история на готварските триподи от емпорион Пистирос“. Събитието ще се проведе на 19 ноември в сградата на Националния археологически институт с музей - БАН (НАИМ-БАН), съобщават организаторите.

Лекцията е организирана в рамките на Академичния семинар на институцията, представящ ежегодно пред българската академична общност и широката общественост най-нови постижения в областта на археологията, нумизматиката, епиграфиката и интердисциплинарните изследвания, уточняват от екипа.

По думите на организаторите в тази лекция ще погледнем по нов начин към група керамични предмети, открити в емпорион Пистирос – селище, разположено на р. Марица, на пресечната точка между Диагоналния път и планинските маршрути през Родопите към Егейското крайбрежие.

„Първоначално интерпретирани като духала или „сопла“, триподите дълго време са били използвани като доказателство, че Пистирос е бил важен металургичен център, особено през ранната елинистическа епоха. Големият брой готварски триподи, открити в елински апойкии в Северното Причерноморие, Магна Греция, Тасос, както и Аполония Понтика, от класическата епоха, категорично показва, че тези предмети нямат нищо общо с металургията, а всъщност представляват подвижни подпори за съдове за готвене на огън, наричани от древните гърци хютроподи или ласана“, разказват от екипа. 

Те отбелязват, че липсата им в други селищни центрове във вътрешна Тракия, населявани от различните племена на траките говори, че готварските триподи са следа от традиционни за древногръцката кухня кулинарни практики. „Тяхната интерпретация като готварски принадлежности е още един силен археологически аргумент за да твърдим, че Пистирос е бил селище със смесено население (елини и траки), основано и съществувало преди военните кампании на Филип II през 342-340 г. пр. Хр.“, посочват още от НАИМ-БАН.

Доц. д-р Емил Нанков е ръководител на секция „Тракийска Археология“ и заместник директор на НАИМ-БАН. Той е възпитаник на Софийски Университет „Св. Климент Охридски и Университет Корнел в САЩ, специализант в Американска Школа по Класически науки в Атина, Американска Академия в Рим, Свободния университет в Берлин, Изследователския институт „Гети“, САЩ, съръководител на археологическите проучвания на емпорион Пистирос.

/ВСР

/РБ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:55 на 24.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация