site.btaНа 5 август 1963 г. е подписан Договор за забрана на опитите с ядрено оръжие в атмосферата, космическото пространство и под водата

На 5 август 1963 г. е подписан Договор за забрана на опитите с ядрено оръжие в атмосферата, космическото пространство и под водата
На 5 август 1963 г. е подписан Договор за забрана на опитите с ядрено оръжие в атмосферата, космическото пространство и под водата
Москва, СССР (5 август 1963). Съветският премиер Никита С. Хрушчов, вдясно, вдига тост за подписването на Договора за ограничена забрана на опитите с, отляво, американския сенатор Уилям Фулбрайт, сенатор Хюбърт Хъмфри и генералния секретар на ООН У Тант. Снимка: АП

На 5 август 1963 г. в Москва представители на правителствата на СССР, САЩ и Великобритания подписват Договор за забрана на опитите с ядрено оръжие в атмосферата, космическото пространство и под водата (Московски договор). Договорът влиза в сила на 10 октомври 1963. България ратифицира договора на 5 октомври 1963 г.

В бюлетин "Международна информция" на БТА четем: 

Вашингтон и преговорите

Ню Йорк, 24 юли 1963 г. /кор. на БТА/ Снощи президентът Кенеди се срещна с лидерите на Демократичната партия в конгреса и ги уведоми за хода на преговорите в Москва по забрана на атомните опити. На излизане от срещата сенаторът Майк Мансфилд заяви, че Кенеди споделил с тях своите „надежди за подписване на договора“(…)

Освен това Кенеди бил взел съгласието на голяма група видни демократи и републиканци да защитят договора за забрана на опитите, когато бъде представен за одобрение в конгреса. Между републиканците се споменават имената на бившия президент Айзенхауер, Джон Маклой, председател на агенция за контрол върху въоръженията и за разоръжаване, както и видни демократи (…)

***

Среща между представителите на СССР, САЩ и Великобритания 

Москва, 24 юли 1963 г. /ТАСС/ Както бе съобщено официално, на състоялата се днес среща между министъра на външните работи на СССР Андрей Громико, заместник-държавния секретар на САЩ Аверил Хариман, министъра по въпросите на науките и техниката на Великобритания Лорд Хейлшъм и техните съветници е бил постигнат прогрес в подготовката на договора за забрана на опитите с ядрено оръжие в атмосферата, космическото пространство и под водата (…)

***

САЩ: Към уреждане на широк кръг въпроси на Студената война

Ню Йорк, 25 юли 1963 г. /БТА/ С телеграмни мълнии Американските телеграфни агенции предадоха вестта за постигнатото в Москва споразумение за забрана на атомните опити, Радиостанциите прекъснаха редовните си предавания, за да съобщят новината в специален бюлетин.

Представителите на САЩ, СССР и Великобритания поставиха парафа си върху договора за частична забрана на атомните опити, съобщи агенция ЮПИ (…) 

***

Парафиран е тристранният договор за частично прекратяване на ядрените опити

Москва, 25 юли 1963 г. /ТАСС/ Тук бе публикувано следното комюнике:

„На 14 юли в Москва пристигнаха специалните представители на президента на САЩ и министър-председателя на Обединеното кралство – заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси У. А. Хариман и Лордът-председател на съвета и министър по въпросите на науката на Обединеното кралство Лорд Хейлшъм със своите съветници. 

Г-н Хариман и Лорд Хейлшън бяха приети от председателя на Министерски съвет на СССР Н. С. Хрушчов, под председателството на който на 15 юли се състоя първата от редици срещи, посветени на обсъждането на въпросите, свързани с прекратяването на ядрените опити и други въпроси от взаимен интерес. Преговорите продължаваха от 16 до 25 юли с министъра на външните работи на СССР А.А. Громико. 

***

Комюнике – част трета 

Ръководителите на трите делегации се съгласиха, че договорът за забрана на опитите с ядрено оръжие е важна първоначална стъпка за намаляване на международното напрежение и укрепване на мира и се надяват, че в тази насока ще бъде постигнат още по-голям напредък (…) 

***

Италианският външен министър приветства договора за забрана на ядрени опити

Рим, 25 юли 1963 г. /БТА/ Днес италианския подпредседател на Министерски съвет и министъра на външните работи Атилио Пичони, след като узна, че тристранния договор за прекратяване на ядрените опити е парафиран в Москва, заяви: „Всички ние в Италия желаем положението да става колкото се може по-благоприятно за нови преговори в тази област. Нашата страна иска да даде своя принос в тази насока“ (…) 

***

Договор за забрана на опитите с ядрено оръжие в атмосферата, в космическото пространство и под водата

Москва, 25 юли 1963 г. /ТАСС/ (…)

Правителствата на Съюза на съветските социалистически републики, на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и на Съединените американски щати, наричат по-долу „първоначални участници“ (…)

Договор – част втора 

(…) Член 1 /римско едно/ 

1. Всеки от участниците в настоящия договор се задължава да забрани да предотвратява и да не прави никакви опитни експлозии с ядрено оръжие и никакви други ядрени експлозии на което и да било място, намиращо се под негова юрисдикция или контрол“.

Договор – част трета 

А/ В атмосферата; извън нейните предели, включително и космическото пространство‘ под водата, включително териториалните води и открито море; и 

Б/ в която и да било друга среда, ако подобна експлозия предизвиква радиоактивни валежи извън пределите на териториалните граници на държавата, под юрисдикцията или контрола на която се прави такава експлозия. При това се има предвид, че положенията на настоящата подточка не бива да навреди на сключването на договор, водещ към забраняване завинаги на всички опитни ядрени експлозии, включително всички подобни експлозии под земята, към сключването на който участниците, както те заявиха в преамбюла към настоящия договор, ще се стремят. 

Договор – част четвърта 

2. Всеки от участниците в настоящия договор се задължава да се въздържа в бъдеще от подбуждане, поощряване или някакво участие в правенето на каквито и да било опитни експлозии с ядрено оръжие и каквито и да било други ядрени експлозии, където и да било, които биха били правени в някои от средите, посочени в точка първа на настоящия член, или биха имали посочените в тази първа точка последици. 

Член 2 /римско две/

1. Всеки от участниците в настоящият договор може да предложи поправки към него. Текстът на всяка предложена поправка се представя на правителствата-депозитори, които го разпращат на всички участници в договора, след това, ако това бъде поискано от една трета или повече от участниците в договора, правителствата-депозитори свикват конференция, на която поканват всички участници в договора за разглеждане на тази поправка. 

Договор- част пета 

2. Всяка поправка към настоящия договор трябва да бъде утвърдена с мнозинство на гласовете на всички участници в договора, включително гласовете на всички първоначални участници в договора. 

Влиза в сила за всички участници.

Поправката влиза в сила за всички участници в договора след като ратификационните документи бъдат предадени на съхранение от мнозинството от всички участници в договора, включително ратификационните документи на всички първоначални участници в договора.

Член 3 / римска цифра три/ 

1. Настоящият договор ще бъде открит за присъединяване на всички държави. Всяка държава, която не подпише настоящия договор до влизането му в сила в съответствие с точка трета от този член, може да се присъедини към него по всяко време. 

Договор – част шеста 

2. Настоящият договор подлежи на ратифициране от държавите, подписали договора. Ратификационните документи и документите за присъединяване трябва да бъдат предадени за съхранение на правителствата на държавите – първоначални участнички в договора – Съюза на съветските социалистически републики, Обединеното кралство и Северна Ирландия и Съединените Американски щати, които се назначават за правителства-депозори. 

3. Настоящият договор ще влезе в сила след ратифицирането му от всички първоначални участнички и след като те предадат на съхранение ратификационните документи.

Договор – част седма

4. За държавите, чиито ратификационни документи или документи за присъединяване бъдат предадени на съхранение след влизането на несточния договор в сила, той ще влезе в сила в деня на предаването на съхранение на техните ратификационни документи или документ за присъединяване.

5.  Правителствата-депозитори уведомяват незабавно всички подписали и присъединили се към настоящия договор държави за датата на всяко подписване, за датата на предаването на съхранение на всеки ратификационен документ и документ за присъединяване, за датата на влизането на настоящия договор в сила, за датата на получаването на всякакви искания за свикване на конференция, а също за други нотификации. 

Договор част осма 

6. Настоящият договор ще бъде зарегистриран от правителствата-депозитори в съответствие с член 102 от устава на организацията на Обединените нации. 

Член 4 /римска цифра четири/ 

Настоящият договор е безсрочен.

Всеки участник в настоящия договор, упражнявайки своя държавен суверенитет има право да излезе от договора, ако реши, че свързани със съдържанието на настоящия договор изключителни обстоятелства са поставили под заплаха върховните интереси на неговата страна. За такова излизане той трябва да уведоми всички други участници в договора три месеца по-рано. 

Член 5 /римска цифра пет/ 

Настоящият договор, руският и английският текстове на който са автентични, ще бъде предаден на съхранение в архивите на правителствата-депозитори. Съответно заверени копия от настоящия договор ще бъдат изпратени от правителствата-депозитори на правителствата на държавите, подписали договора и присъединили се към него. 

В уверение на което долуподписаните, съответно упълномощени за това, подписаха настоящия договор. 

Изготвен в три екземпляра, в град Москва, на …. 1963 г.

За правителството на Съюза на съветските социалистически републики 

За правителството на Обединеното кралство и Северна Ирландия 

За Правителството на Съединените американски щати

***

Френското правителство против споразумението за прекратяване на атомните опити

Париж, 25 юли 1963 г. /кор. на БТА/ Днес френският министър на външните работи Кув Дьо Мюрвил заяви в едно изказване пред парламентарната комисия по външните работи, че тъй като Франция не била консултирана в тристранните преговори в Москва и тъй като френското правителство считало едно споразумение за забрана на атомните опити неефективно от гледна точка на международната сигурност, френското правителство няма да се съобрази с такова споразумение и ще продължи своите опити с атомни оръжия (…) 

***

Телеграми на италианския министър-председател до Хрушчов, Кенеди и Макмилън 

Рим, 25 юли 1963 г. /БТА/ Министър-председателя на Италия Джовани Леоне изпрати поздравителни телеграми до министър-председателя на СССР Н.С. хрушчов, президента на САЩ Кенеди и министър-председателя на Великобритания Макмилън по повод подписването на договора за забрана на ядрените опити в атмосферата, в космическото пространство и под водата (…)

***

Канада ще се присъедини към договора за забрана на ядрени опити 

Ню Йорк, 25 юли 1963 г. /БТА/ „Канада е готова да се присъедини към договора за забрана на ядрени опити в атмосферата, в космическото пространство и под водата“ – заяви днес канадският министър на външните работи Пол Мартин (…)

***

Договор с голямо значение 

Отава, 26 юли 1963 г. /ТАСС/ Договорът, парафиран в Москва, след като бъде подписан и влезе в сила, ще има огромно значение вследствие на перспективите, които той открива за по-нататъшното подобряване на отношенията между Изтока и Запада, заяви министър-председателят на Канада А. Пирсън (…) А. Пирсън съобщи, че канадското правителство е готово да подпише този договор. 

***

Началото е сложно 

Лондон, 26 юли 1963 г. /ТАСС/ (…) Министърът на външните работи на Англия Хюм Заяви, че той е готов да замине за Москва за подписването на споразумението. Това споразумение, подчерта той, трябва да ни даде възможност да продължим обсъждането на другите въпроси (…) 

***

Пробив във фронта на Студената война 

Лондон, 26 юли 1963 г. /БТА/ (…) Председателя на американското правителство съобщи, че тази вечер Кенеди ще отправи апел за незабавно ратифициране на договора за забрана на опитите с ядрено оръжие от сената. Те са оптимистично настроени към изгледите за по-нататъшно подобряване на отношенията между Съединените щати и Съветския съюз (…) 

Според очакванията, държавният секретар на САЩ Дийн Ръск и британският министър на външните работи Лорд Хюм ще обсъдят някои основни въпроси, засягащи отношенията между Изтока и Запада, когато пристигнат в Москва за официалното подписване на договора (…) 

***

Датският министър-председател за парафирането на договора в Москва

Копенхаген, 26 юли 1963 г. /БТА/ Снощи датският министър-председател Йенс Ото Карг заяви, че парафирането на договора за забрана на опитите с ядрени оръжия в атмосферата, в космическото пространство и под водата трябва да бъде посрещнато с облекчение и благодарност (…) 

***

Важен стимул в борбата за мир

Букурещ, 3 август 1963 г. /ТАСС/ Парафираният в Москва договор за забрана на ядрените опити в атмосферата, в космическото пространство и под водата е голям мобилизиращ фактор в борбата на народите за мир, забележителен прецедент за нов прогрес към установяване на нормални отношения между всички държави и окончателно премахване на заплахата от война, пише вестник „Мунка“ (…) 

***

Чехословакия се присъединява към договора 

Прага, 5 август 1963 г. /ТАСС/ Правителството на Чехословашката социалистическа република, изхождайки от решението си от 29 юли т.г. постанови на 3 август да подпише договора за забрана на опитите с ядрени оръжия в атмосферата, в космическото пространство и под водата, парафиран в Москва на 25 юли 1963 г. от представители на Съветския съюз, Съединените щати и Великобритания. 

Както съобщава агенция ЧТК, президентът на ЧСР е упълномощил да подпишат този договор. В Москва министъра на външните работи на ЧСР Вацлав Давид, във Вашингтон, чехословашкия посланика в САЩ Милослав Ружек и в Лондон посланикът на ЧСР във Великобритания Зденек Траглик. 

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:20 на 05.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация