site.btaПроизводители на череши в Кюстендилско подготвят създаването на сдружение, което да защитава интересите им

BOBSTH 10:38:00 24-06-2013
AM1037BO.002
Кюстендил - череши - производители - проблеми

Производители на череши в Кюстендилско
подготвят създаването на сдружение,
което да защитава интересите им


Кюстендил, 24 юни /Елица Иванова, БТА/
Производители на череши в Кюстендилско подготвят
създаването на сдружение, което да защитава интересите им, научи
БТА.
В разгара на черешовата кампания черешите отново
скараха производители и изкупвачи в Кюстендилско. Изкупвателните
пунктове в района драстично свалиха цената на плодовете, а
собствениците на черешови масиви спряха брането им в знак на
протест срещу ниските цени. От миналия четвъртък стойността, на
която изкупуват продукцията всички пунктове в района, е едва 70
стотинки на килограм.
Тази цена е подигравка за всички, които
произвеждат и разчитат на тази реколта, коментира за БТА Елена
Манчева, производител от с. Коняво. Според нея тя е далеч под
себестойността на плодовете. Манчева посочи, че за един килограм
череши на берачите се плаща по 35-40 ст., а отглеждането им
средно излиза между 20-30 ст. за килограм. "При тези цени за
производителя остава едно голямо нищо", допълни Манчева.
Производителите в селата в Кюстендилска община
са убедени, че не всички плодове, предлагани за изкупуване са
качествени. "Със сигурност има такива, които струват по 70
стотинки. Тази години има много плод, затова има и по-дребни
плодове, но да се поставя еднаква цена за всички - това е
монопол, дори може би картелно споразумение", твърдят стопаните
и настояват за проверка от компетентните органи. Според тях
цената на късната череша, която се бере в момента, трябва да
бъде над 1.00 -1,50 лв. за килограм плод.
В с. Таваличево на два пъти беше организиран
протест и хората смачкаха с крака набраната продукция, разказа
кметът на селото Бойко Перянски. Други стопани се заканиха да
изрежат дърветата си.
За да протестира срещу ниската цена на
прекупвачите, Елена Манчева и семейството й продават продукцията
си на пътя за София, срещу 2,50 лв./кг. "Спират хора и казват,
че хубавите череши по пазарите в страната се купуват за
4.00-5.00 лв/кг. За същата тази череша на кюстендилци се
предлагат едва по 70 ст.", посочи Елена Манчева.
Според земеделските производители в
Кюстендилско, решението е в тяхното обединение, защото
проблемите с черешите са всяка година. Те подготвят създаването
на сдружение, което да защитава интересите им. Дотогава обаче ще
разчитат до края на кампанията цената на плодовете в изкупните
пунктове да се вдигне, за да реализират добре продукцията си.
"Всяка година производителите изпадат в
стресова ситуация, което ги демотивира да работят, да
произвеждат хубавата кюстендилска череша. Хората спряха да берат
и чакат да се нормализира пазара", каза пред БТА кметицата на
с. Коняво Даниела Божилова.
Тя разказа, че има и много стопани, които не
се грижат за насажденията и държат да си пласират продукцията на
ниска цена, предлагайки я за преработка. Божилова обаче
припомня, че черешите са основен поминък в кюстендилските села и
много хора разчитат на тях, за да осигурят изкарването на
зимата.
Според изкупвачите в Кюстендилско, голяма част
от плодовете, които им продават производителите са дребни, а в
същото време има свръхпроизводство в Гърция и в България.
"Фабриките са задръстени и нямат възможност да преработят цялата
продукция", категорични са прекупвачите.
"Производителите трябва да са такива по 12 месеца в
годината, не само 15 дни, когато се берат черешите и се взимат
парите, посочи пред БТА Микеле Мастропаскуа - собственик на
преработвателна фирма в района, която изкупува череши в района
от 20 години. Според него продавачите предлагат и добрата, и
лошата продукция, без да я сортират, а заедно накуп, което
логична намалява цената й.
"Вие бихте ли си купили такива череши от
супермаркета и ако не, защо аз трябва да ги купя?", казва
Мастропаскуа. Според него, ако черешите са сортирани, той би
плащал по-висока цена за различните видове, предвид
предназначението им - за директна консумация, компоти, или
мармалад.
"Предпочитам Кюстендил, защото районът е
най-добрия в страната за производство на череши и плодове. Но
хората трябва да работят повече", казва италианецът. В неговата
фабрика сезонно - по време на кампанията, работят по 250 души.
Фирмата има и около 100 изкупвателни пункта, където също има
работници.
Ако Кюстендил възвърне славата си на овощна
градина на България и се възстанови отглеждането на ябълки,
круши и сливи, фабриката му ще работи целогодишно, допълва
Мастропаскуа.
За да бъде решен проблемът с цените, кметът
на Кюстендил Петър Паунов направи предложение до Министерски
съвет за увеличаване на субсидията на продукцията от череши за
следващия програмен период.
Вместо сегашните 0,18 лв./кг размерът на
евросубсидията трябва да бъде не по-малък от 0,40лв./кг, а за
граничните райони - от 0,60 лв. за килограм, готова продукция,
категоричен е Паунов. Според него финансовата подкрепа не трябва
да бъде по-малка от 50 процента от себестойността на плодовете.
"Държавата спешно трябва да подаде ръка на
производителите", каза пред БТА директорът на местния институт
по земеделие Димитър Домозетов. "Субсидията на декар в Македония
е 180 евро, в Гърция - 300 евро, в Турция - 200 евро, а тук тя
е само 26 лв. на декар", посочи Домозетов.
"Така не се прави икономика. Затова ще ядем
вносни череши и плодове и зеленчуци", допълва директорът на
овощарския институт. Според него овощарството е перо, което може
да поеме голяма част от безработицата в страната ни.
В момента в Кюстендилско се обработват около 17
хиляди декара черешови насаждения. По изчисления на Домозетов,
при добре гледани дървета, печалбата на стопанин от декар може
да бъде между 600-1 200 лв., чиста печалба. /ЕИ/



/АМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:15 на 19.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация