site.btaОткрит бе

BOBSTH 13:42:30 09-09-2013
NZ1342BO.034
Кърджали - Маказа - откриване

Открит бе
пътят
през прохода Маказа


Кърджали, 9 септември /Петър Бакалов, БТА/
На многохилядно тържество днес областният управител на
Кърджали Бисер Николов и областният управител на Източна
Македония и Тракия Аристидис Янакидис отвориха за движение пътя
през прохода Маказа. Стотици гръцки и български коли потеглиха
по обяд в двете посоки.
Разстоянието от Кърджали до Комотини е 78 км, а след още 30
км са северните гръцки пристанища.
Сбъдна се една десетилетна мечта на родопчани да имат
директен път до Северна Гърция. Тази връзка ще даде силен тласък
за икономическото развитие на региона, развитие ще има и в
сферата на туризма, заяви на тържеството Бисер Николов. Той
поясни, че след двустранни разговори е постигната договореност
през Маказа да минават превозни средства с не повече от 8 места
и с тегло до 3,5 тона. Това ограничение ще отпадне след
изграждането на 27-километровата отсечка от Подкова до спирка
"Джебел", която ще скъси разстоянието между Кърджали и Комотини
с 15 километра. Строителите са обещали да завършат пътя в края
на тази есен.
На следващ етап предстои изграждане на обходен път край
Кърджали, който ще поеме тежкотоварния транспорт, каза Николов.
Днешният ден е исторически, чрез пътя през Маказа Родопите
се свързват с останалите балкански страни, заяви пред хилядното
множество областният управител на Източна Македония и Тракия
Аристидис Янакидис. Пътят е още една нова връзка между двата
народа, от днес ставаме по- богати, няма никакви пречки да се
опознаем още по-добре, посочи той.
Николов и Янакидис си размениха сувенири. В тържеството
днес участваха български и гръцки депутати, кметове от двете
страни на общата граница, изпълнители на обекта, гости от цялата
страна.

/НЗ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:16 на 21.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация