site.btaСело Голямо Дряново кани на Първи национален фестивал на ореха

BOBSTH 13:33:00 16-10-2014
MM1333BO.003
Стара Загора - фестивал

Село Голямо Дряново
кани на Първи национален
фестивал на ореха


Стара Загора, 16 октомври /Румяна Лечева, БТА/
Първи национален фестивал на ореха организират на 18
октомври Кметството на казанлъшкото село Голямо Дряново и
Народно читалище "Зора - 1902" . Това съобщиха на
пресконференция в пресклуба на БТА кметският наместник Петър
Апостолов и арендаторите Георги Василев и Спас Момов,
организатори на фестивала.
Идеята с фестивала да се почете ореха е на кмета , а
причините са най-малко две. Първата е, че в землището на селото
е разположен най-големият орехов масив в региона, заемащ 2500
дка. През 1965 г. пък е издадена пощенска марка с най-старото
орехово дърво на Балканския полуостров по това време, което се
намира в Голямо Дряново и тогава е било на 500 години. Днес
дървото го няма, но славата на местните орехи остава.
В деня на Първия национален фестивал на ореха са
замислени поредица от събития. Празникът ще бъде открит в 10.00
часа с изложение на биопродукти - орехов шарлан, сьомга с орехи,
мед, смилянски боб, различни сортове български орехи и др.
Домакини от селото ще подредят изложба с ястия с орехови ядки.
Етнографският музей на селото ще бъде отворен през целия ден. Ще
има мултимедийна презентация на Голямо Дряново, по време на
която ще бъде показан видеоклип, който рекламира селото и
фестивала. Организаторите са поканили на дискусия
производители от цялата страна, както и специалисти от
Тракийския университет в Стара Загора и Аграрния университет в
Пловдив. Гостите и жителите на селото ще се насладят на пъстра
фолклорна програма, която ще пресъздаде обичаи и традиции,
свързани с ореха. В началото злото ще пропъдят известните със
своите игри голямодряновски кукери. За да пребъде фестивалът
занапред във времето и да има дълголетието на ореха, ще бъде
засадено и орехово дръвче.


/ММ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:12 на 13.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация