site.btaХърватското правителство планира до края на месеца да разшири списъка на стоките с ограничени цени

Хърватското правителство планира до края на месеца да разшири списъка на стоките с ограничени цени
Хърватското правителство планира до края на месеца да разшири списъка на стоките с ограничени цени
Снимка: БТА, София Ангелова

До края на месеца хърватските власти ще разширят списъка на храните с таван на цените от 30 на 50 продукта, сред които ще бъде и хлябът, а целта е да бъдат защитени най-уязвимите граждани, съобщават хърватските медии.

Нов списък с продукти с ограничени цени трябва да бъде представен до края на месеца, каза министърът на икономиката Анте Шушняр днес след среща с производители, дистрибутори и представители на търговски вериги, съобщи държавната телевизия ХРТ.

На срещата, на която се е обсъждано намаляването на инфлационния натиск, присъстваха премиерът Андрей Пленкович, представители на Хърватската национална банка, Държавния инспекторат и Агенцията за защита на пазарната конкуренция.

Току-що приключи среща за разширяване на списъка с ограничени цени на продуктите с цел да се подпомогнат най-уязвимите групи. Това беше първият кръг от консултации. Днес започнахме широк диалог, за да балансираме нашите мерки и да не оказват натиск върху всички участници на пазара. Правим всичко това в името на клиентите, за да намалим инфлационния натиск върху тях, каза след срещата Шушнар.

Той изрази увереност, че до края на месеца списъкът ще бъде преразгледан.

С допълнителен анализ ще видим дали трябва да е по-голям. Цените на тези продукти се повишават през последната година, каза министърът на икономиката. 

Инфлацията в Хърватия се е ускорила през декември до най-високото си ниво от осем месеца, сочат публикуваните днес данни на хърватското статистическо бюро, цитирани от ДПА.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 3,4 на сто на годишна база през декември спрямо 2,8 на сто през ноември.

/С-АМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:40 на 16.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация