site.btaРусенският университет приключва годината с добър финансов резултат

BOBSTH 14:55:30 19-12-2014
PP1455BO.022
Русе - университет

Русенският университет приключва
годината с добър
финансов резултат


Русе, 19 декември /Мартин Пенев, БТА/
Русенският университет приключва годината с добър финансов
резултат, съобщи ректорът на висшето училище проф. Христо
Белоев.
По думите това ще даде основание за добро планиране на
дейностите през следващата година.
Белоев каза още, че наред с положителните резултати през
тази година е имало и проблеми. Въпреки усилията, част от
заявените места за студенти - около 500, са останали незаети. Те
са главно в инженерните специалности.
Белоев посочи, че през тази година е постигнато и
споразумение с лечебните заведения в Русе. Така студентите от
специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка" в Русенския
университет работят в болниците срещу стипендия от 100 лева на
месец, като имат възможност и за почасова работа.
Ректорът обясни, че ще се търси вариант да се обвържат
завършващите двете специалности с тригодишни трудови договори за
работа в съответните лечебни заведения.
"По този начин ще се опитаме да задържим кадрите в региона",
каза Белоев.
Той има за цел да се сключат договори и с русенски фирми, в
които студентите, благодарение на практиките, които провеждат
там, при желание да останат и на работа в тях, след като
завършат образованието си.
По повод на рейтинговата система на висшите училища Белоев
каза, че университетът трябва да работи повече в тази насока, но
в същото време ще се продължи диалогът с Министерството на
образованието и науката по коригиране на някои от показателите.
Ректорът посочи, че през тази година университетът има
значителен напредък в използването на иновационните
образователни технологии в електронното обучение. Успешно са
приключени и 12 проекта, а по други 39, финансирани от
национални и международни програми, продължава да се работи.

/ПП/

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:25 на 16.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация