site.btaАдминистрацията в Свищов ще настоява за придобиване на терените на бивши военни поделения в полза на общината

BOBSTH 11:52:00 02-02-2015
IS1152BO.004
Свищов - военни поделения - искане

Администрацията в Свищов ще настоява
за придобиване на терените на бивши
военни поделения в полза на общината


Свищов, 2 февруари /Марина Петрова, БТА/
Администрацията в Свищов ще настоява за придобиване на
терените на бившите военни поделения в полза на общината, съобщи
кметът Станислав Благов.
С решение на общинския съвет в крайдунавския град той е
упълномощен да започне процедура по чл. 54 от Закона за
държавната собственост с подаване на искане за безвъзмездно
прехвърляне от държавата.
Към момента имотите на бивш "Казармен район ВР 1220 -
Поделение 26410", намиращи се на ул. "33-ти Свищовски полк" са
частна държавна собственост и се управляват от Министерството на
отбраната, уточниха от общинската администрация.
Обособените имоти са с обща площ близо 300 декара, а на
територията им има изградени над 30 сгради за обществено
обслужване.
Бившето военно поделение в Свищов е закрито през 2000 г.,
след извършената реформа в Българската армия. Преписките за
прехвърлянето на имота за общински нужди датират от 2001 година,
но досега няма одобрение, припомни Благов.
По думите му в разработения Интегриран план за градско
възстановяване и развитие на град Свищов за периода 2014 - 2020
година, въпросните имоти попадат в зона с потенциал за
икономическо развитие.
Сред по-мащабните проекти за тази територия са изграждането
на бизнес сгради, многофункционална зала за спортни и масови
прояви, обособяването на индустриална зона, обходен панорамен
път, и подстъпи за изграждането на мост над река Дунав при
Свищов.
Кметът посочи, че през последните години Министерството на
отбраната няколко пъти се опитва да продаде имотите на бившето
поделение, но досега няма купувач.
Към момента терените са обрасли с растителност, а сградите се
рушат, отбеляза той.

/ИС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:46 на 28.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация