site.btaНидерландия: специалната безалкохолна бира без алкохол процъфтява

Нидерландия: специалната безалкохолна бира без алкохол процъфтява
Нидерландия: специалната безалкохолна бира без алкохол процъфтява
Безалкохолни бири. Снимка: Ива Тончева /БТА

Специалната бира с почти никакъв или без никакъв алкохол е във възход в Нидерландия. Това показва в свой репортаж телевизия Ен О Ес. Една от всеки 12 бири в супермаркета е без алкохол, сочат данните на изследователя на пазара "Сиркана" (Circana). А някои пивовари превръщат това в свой основен източник на приходи, като например "Ван де Стреек бийр" (Van de Streek Bier) в Утрехт.

Компанията, собственост на Роналд ван де Стреек и брат му Сандер, съществува от 2017 г. и произвежда около 900 литра бира на час. Братята започват като хоби у дома в кухнята преди повече от десетилетие. Тогава са правели бира с алкохол, а сега повече от 60 % от продукцията им е без алкохол: всъщност по-малко от половин процент алкохол.

Първата ИПА-бира без алкохол
Преминават към безалкохолната напитка случайно. "Нашите приятелки бяха бременни по едно и също време. Тогава разбрахме, че можеш да се наслаждаваш на бира и без алкохол. Тя също е вкусна. Открихме цяла нова категория бира'', казва Роналд ван де Стреек. Той е създател на първата нидерландска ИПА ("Индийски светъл ейл" ,India Pale Ale или накратко ИПА) без алкохол.

ИПА е английски вид бира, в която се добавя по-голямо количество хмел, отколкото в обикновената бира. "Оказа се голям успех. Дори получаваме писма от фенове", казва той. Компанията му снабдява няколко супермаркета, сред които и големите "Плюс" (Plus) и "Йъмбо"(Jumbo).

Това, че безалкохолната бира е популярна, се дължи на факта, че качеството ѝ се е подобрило през последните години, смята Майнт Ватерланден от браншовата асоциация "Нидерландски пивовари" (Nederlandse Brouwers). "Вкусът е станал по-вкусен, а също така безалкохолната бира се вписва в балансирания начин на живот. В днешно време хората обръщат повече внимание на това какво ядат и пият. Сега можете един ден да изберете бира с алкохол, а на следващия: бира без алкохол", казва той.

Консумацията на безалкохолна бира
Последните данни на браншовата асоциация "Нидерландски пивовари"показват, че 5,8 процента от цялата продадена бира през 2019 г. е била без алкохол. През 2023 г. този дял е 7 на сто. Пивоварите искат да достигнат 10 процента до 2030 г.

Много студентски асоциации също се фокусират върху безалкохолната бира. Студентката Силке Смит от Айндховен се опитва да я популяризира. "Миналата година подписахме споразумение с всички студентски асоциации в Айндховен, с което искаме да се опитаме да се борим със злоупотребата с алкохол. Искаме да информираме хората, че безалкохолната бира или безалкохолните напитки също са вариант", казва тя.

Социален натиск
И така, в допълнение към класическото пиво, студентският бар разполага с голям избор от безалкохолна бира. "Тук имаме седем безалкохолни бири. Дори една наливна. Трикът е в това 0,0 да стане по-приемлива. А това все още е важно в студентските среди", казва Смит. Защото социалният натиск на приятелите да се пие алкохол е голям.

Това се забелязва и в студентски бар в Айндховен. Студентите реагират  различно: "Аз не мога да си позволя да пия алкохол" и "Знам, че тук сервират и много безалкохолни бири, но предпочитам нормална". Друг студент го допълва: " Често, когато пиеш, пиеш в компания с приятели. И тогава просто искаш да пиеш алкохол с тях".

В асоциацията на Силке Смит обаче вече са се насочили към бира с нула алкохол. "В моята асоциация 0,0 се приема и хората спират да се надсмиват на това. За съжаление това не е така навсякъде. Подобна промяна на културата ще отнеме повече време в други студентски сдружения, отколкото в други. Но стига да я започнете, това ще бъде добра промяна," казва тя.

/СЛС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:00 на 12.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация