site.btaС инвестиция от 10 000 000 левав Каварна започва строителствотона първата в страната фабрика за преработка на миди

BOBSTH 15:33:00 20-02-2015
MM1532BO.002
Каварна - фабрика за миди - първа копка

С инвестиция от 10 000 000 лева
в Каварна започва строителството
на първата в страната фабрика за преработка на миди


Добрич, 20 февруари /Юлияна Христова, БТА/
С инвестиция от 10 000 000 лева в Каварна започва
строителството на първата в България фабрика за преработка на
миди, съобщиха от общината. Ирландският предприемач Джон
Конканън, който е инвеститор на обекта, и кметът на крайморската
община Цонко Цонев днес направиха първата копка.
Бъдещата фабрика ще може да преработва мидите, отглеждани
във фермите по Българското Черноморие. Капацитетът на морските
стопанства сега е 1000 тона годишно като след построяването на
фабриката се предвижда да бъдат изградени още полета за повече
от 3000 тона продукция, посочват от общината.
Новата фабрика трябва да влезе в експлоатация до края на
ноември и ще осигури работа за 50 души. В рамките на проекта ще
бъде изградена укрепителна стена под нос Чиракман, дълга 250
метра, която ще предпазва от евентуални щети в земетръсната
зона. Изискването за изграждане на стената е поставено от
общината към инвеститора, уточняват от кметската управа.
Ирландският предприемач е реализирал инвестиции в Полша,
Великобритания, Германия, Словения, Канада, ОАЕ. Неговата фирма
за отглеждане на миди край Каварна сега доставя продукция за
магазини и ресторанти в цялата страна.
През март в Каварна предстои да бъде въведена в
експлоатация още една фабрика за морски деликатеси - за
преработка на рапани, допълват от общината. В обекта, разположен
в ромския квартал "Хаджи Димитър", ще заработят 157 души.
Инвестицията достига 2 000 000 лева, а проектът на варненска
фирма е реализиран с подкрепата на Местната инициативна група
"Шабла-Каварна-Балчик".


/ММ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 03:17 на 19.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация