site.btaУчебник на казанлъчанин се пази в Националната библиотека на Лондон

BOBSTH 12:51:31 28-11-2015
NZ1250BO.009
Казанлък - любопитно - търговска книга

Учебник на казанлъчанин се пази
в Националната библиотека
на Лондон


Казанлък, 28 ноември /Деляна Бобева, БТА/
Казанлъшки учител е авторът на единственото българско издание от Възраждането, което се съхранява и използва в Националната библиотека в Лондон и е описано в нейния каталог на счетоводната литература. Това е "Учебник по счетоводство" на казанлъшкия възрожденец Димитър Душанов, съобщи в своя научен доклад проф. Иван Русев от Икономическия университет във Варна на състоялата се Казанлък Първа национална конференция "Казанлъшкият край в българската история". Учебникът, който е един от първите учебници по счетоводство, е написан по руски модел и издаден през 1882 година.
В изследването си на тема "Участие на Казанлък и казанлъчани в проявите на търговската модерност на Българското Възраждане" проф. Русев съобщи и друг любопитен факт, свързан с Града на розите - казанлъшкият гражданин Рашо Филипов е сред спомоществователите на първото българско ръководство по двойно счетоводство "Диплографията", появило се в първата половина на 19-и век.
Градът е бил сред първите в страната, в които се създава Търговски център, и един от първите, където още през 1867 година в местното Класно училище започва преподаването на търговско образование чрез въвеждането на предмета "държание на търговски книги".
Професори от четири университета в страната, музейни работници, преподаватели по история и журналисти участваха в двудневния научен форум. На него бяха изнесени 23 научни доклада, осветлили непознати или малко известни до момента факти от стопанската история на Казанлък и приноса на местните граждани за развитието на българската индустрия от Възраждането до 20-те години на миналия век.
Организатор на научната конференция бе Историческият музей "Искра" в Казанлък и местната община.





/НЗ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:36 на 13.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация